27.05.2012. / 08:34

Autor: Hina

Polovica američkih kućanstava na državnoj pomoći

Gotovo polovica svih Amerikanaca živi u kućanstvu koje je dobilo neku vrstu državne pomoći u prvom tromjesečju 2011., pokazalo je novo izvješće objavljeno u subotu.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaGotovo polovica svih Amerikanaca živi u kućanstvu koje je dobilo neku vrstu državne pomoći u prvom tromjesečju 2011., pokazalo je novo izvješće objavljeno u subotu.

Wall Street Journal navodi da je 49,1 posto Amerikanaca primilo neki oblik državne pomoći što je porast u odnosu na 30 posto u ranim 1980-im, pa čak i od 44 posto 2008.

Ogroman porast socijalnih davanja, koje list temelji na podacima zadnjeg popisa stanovništva Statističkog ureda SAD, otežat će smanjivanje savezne potrošnje, unatoč tisućama milijardi dolara vladinog deficita koji se svake godine dodaju na postojeći javni dug.

Porast socijalnih davanja u SAD-u u posljednjih nekoliko godina najvjerojatnije je povezan s tzv. Velikom recesijom, koja je započela krajem 2008. i protegla se u 2010. Čak i sada, stopa nezaposlenosti od 8,1 posto, gotovo je dvostruko veća nego tradicionale američke stope nezaposlenosti od oko 4 posto tijekom većine 1990-ih i ranih 2000-ih, navodi WSJ.

Neki analitičari čak kažu da je prava stopa nezaposlenosti, uključujući i one koji su jednostavno otpali od radne snage i više ne traže posao, bliža stopi od 15 posto. To je problem, jer sve manje ljudi koji rade znači i manje poreznih dolara u saveznu riznicu, koja je već dugo pati od pada prinosa.

Podaci iz popisa stanovništva također pokazuju da 16 posto stanovništva SAD-a živi u kućanstvima u kojima najmanje jedan član prima socijalnu pomoć, a 15 posto prima ili živi s nekim tko koristi program zdravstvene skrbi za starije osobe - Medicare.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 27.05.12. 10:32

Bitno da u vojsku i ratove ulažu tisuće milijardi USD.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika