27.05.2012. / 12:16

Autor: Hina

Srbija bi mogla priznati Abhaziju i Južnu Osetiju

Srbijanski parlament mogao bi razmotriti službeno priznavanje Abhazije i Južne Osetije, dvije odcijepljene gruzijske pokrajine koje su proglasile neovisnost tijekom '90-ih godina, javljaju u nedjelju ruski mediji.

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)Tomislav Nikolić i Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)Srbijanski parlament mogao bi razmotriti službeno priznavanje Abhazije i Južne Osetije, dvije odcijepljene gruzijske pokrajine koje su proglasile neovisnost tijekom '90-ih godina, javljaju u nedjelju ruski mediji.

Neovisnost Abhazije i Južne Osetije do sada su priznale samo Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru.

Novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić odbacio je bilo kakvu usporedbu između tih dviju samoproglašenih republika na Južnom Kavkazu i Kosova, čiju neovisnost Beograd ne priznaje.

Tijekom susreta u subotu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, Nikolić je ponovio beskompromisno stajalište Srbije o Kosovu.

Nikolić, koji je nazočio kongresu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, zahvalio je Rusiji na potpori i rekao je kako očekuje da odnosi između dviju zemalja "rastu i cvjetaju".

Putin je tom prigodom kazao da su Rusija i Srbija "sestrinske nacije" te da im njihovo prijateljstvo može pomoći da riješe teške probleme.

Rusija će dati Srbiji kredit od 800 milijuna dolara za provedbu infrastrukturnih projekata, obećao je Putin.

Tijekom boravka u Moskvi, na svom prvom inozemnom putovanju nakon izbora, Nikolić je dao ekskluzivni intervju za radio Glas Rusije u kojemu je rekao da srbijanski Ustav ne dopušta neovisnost Kosova i Metohije, a da prije toga građani Srbije na izraze svoje mišljenje po tom pitanju na referendumu.

On je rekao da se pregovori između Srbije i kosovskih vlasti trebaju voditi na višoj razini.

"Ja ću ustrajati na tome da premijer ili ja, ako dobijem odgovarajuće ovlasti, vodimo konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus glede Kosova".

"Očito je da mi više ne možemo vladati u Prištini, ali je također očito da i Priština ne može vladati u Kosovskoj Mitrovici", dodao je.

Na pitanje je li spreman na zahlađenje odnosa s Bruxellesom ako EU i dalje bude vršio pritisak na Beograd da prizna neovisnost Kosova, Nikolić je rekao da dosad nije čuo da EU traži priznavanje neovisnosti Kosova.

"Putujem u Bruxelles 13. lipnja kako bih saznao je li bilo nečeg sličnog u dogovorima s gospodinom Tadićem. Nakon toga ću jasno i otvoreno o tome izvjestiti građane Srbije. Ja nemam prava zahlađivati odnose, o tome moraju odlučiti građani Srbije. Ako oni donesu takvu odluku, mi ćemo zahladiti odnose. Međutim, ja mislim da imamo dovoljno vremena do ulaska u EU (kada je teoretski moguće da takav uvjet bude postavljen) za razvijanje naše države na načelima na kojima je, na primjer, uspostavljena Njemačka. Ja bih jako želio da Srbi u Srbiji žive kao Nijemci u Njemačkoj", ustvrdio je novi srbijanski predsjednik.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 29.05.12. 11:17

Ispravak, samo polovica K.Mitrovice je pod okupacijom Srbije plus ona 3 sela, Zubin Potok, Leposavić i ne znam kako se zove ona zadnja selendra a to nije niti 2% teritorije Kosova!

A i to će Albanci počistiti kad im to Ameri dopuste, nitko tu Nikolića neće ništa pitati!

Inače i parlamenti Albanije i Kosova bi mogli službeno razmotriti priznavanje republike Sandžaka i republike Vojvodine!


registracija
21/4/11

spBN, 30.05.12. 18:49

@Rampa,
Svako malo netko priznaje djelove Srbije,otima ih uz pomoc stranih sila pa poslije vraca.Tako je bilo sa djelovima Srbije tokom prvog i drugog Svj.rata.Uskoro ce to opet bit srpsko- zivi bili pa vidjeli.


registracija
26/1/08

Rampa, 30.05.12. 23:52

Sanjaj, sanjaj, besplatno je, a smiruje i frustracije!
Samo nekako je Srbija kao i Nokia, svaki novi model Nokie je sve manji i manji!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika