Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Maroje Mihovilović

Kolumbijska megazvijezda u središtu skandala

Shakira u dilemi između ljubavi i karijere

Shakira, kolumbijska pop zvijezda koja je posljednjih godina osvojila svjetske top ljestvice, više od godinu dana u vezi je s Antonijom de la Ruom, najstarijim sinom bivšeg argentinskog predsjednika Fernanda de la Rue: zbog te ljubavne afere Shakirini su albumi u Argentini već povučeni iz prodaje a na javnim demonstracijama prosvjednici su tražili od nje da raskine tu skandaloznu vezu

"Ja sam se rodila u Kolumbiji ali sam odlično poznavala američki i britanski rock, jer sam od najranije mladosti slušala grupe kao što su Led Zeppelin, Cure, Police, Beatles i Nirvana"."Ja sam se rodila u Kolumbiji ali sam odlično poznavala američki i britanski rock, jer sam od najranije mladosti slušala grupe kao što su Led Zeppelin, Cure, Police, Beatles i Nirvana".Shakira, trenutno plavokosa kolumbijska latino pjevačica, najpopularnija zvijezda koja je posljednjih godina na svjetsku glazbenu scenu stigla iz Južne Amerike, nalazi se pred ogromnom dilemom, da li da se odluči za karijeru ili za ljubav. Naime, zbog njene romantične veze koja je izazvala skandale, u Argentini je čak došlo do demonstracija protiv te veze, a tamošnja vodeća gramofonska kompanija “Tower”, koja je svakog mjeseca prodavala više od 10.000 Shakirinih albuma, povukla je sve njene ploče iz prodaje. Tu kontroverzu izazvala je činjenica da je Shakira već više od godinu dana u vezi s Antonijom de la Ruom, najstarijim sinom bivšeg argentinskog predsjednika Fernanda de la Rue, koji je prošlog prosinca nakon velikih demonstracija, ekonomskog kolapsa, nereda i nasilja morao podnijeti ostavku. De la Rua je danas u kućnom pritvoru i čeka suđenje pod optužbom da je – kada su demonstranti zbog ekonomske propasti zemlje, koju je on skrivio, tražili njegovu ostavku – proglasio opsadno stanje, poslao vojsku protiv demonstranata, kojom prilikom je pet osoba ubijeno. Danas se, međutim, u Argentini zna da je to napravio na nagovor svojeg najvažnijeg savjetnika, svojeg najstarijeg sina Antonija, koji je imao ogroman utjecaj na oca, pisao njegove govore, često odlučivao umjesto njega. Mnogi Argentinci smatraju da bi se i Antonio de la Rua morao zajedno s ocem naći na optuženičkoj klupi.
Usred velike rasprave o tome objavljen je spot za Shakirinu novu pjesmu “Underneath Your Clothes”, u kojem prominentnu ulogu ima i – Antonio de la Rua. Spot je u Argentini izazvao negodovanje, ali i u nekim drugim zemljama Latinske Amerike, gdje Shakiru mahom cijene, a o lijepom Antoniju misle sve najgore, te nikako ne odobravaju njihovu vezu i planove, koje je i ona svojedobno potvrdila, da se vjenčaju – naime, Latinoamerikanci smatraju da Antonio de la Rua nije dostojan Shakire.
Iako ima samo 25 godina, Shakira je do sada već revolucionirala latinoameričku glazbenu scenu, te se uspjela sa svojim originalnim glazbenim stilom probiti i u SAD, što pjevačima s njenog kontinenta uglavnom ne uspijeva. Posljednjih godina i u SAD-u albume prodaje u ogromnim nakladama, dobila je već neke od najvećih američkih glazbenih nagrada. Uz to, napravila je još nešto izvanredno: ta izuzetna pjevačica, plesačica i kompozitorica, koja je i vrlo inovativna autorica tekstova, uspjela je prebroditi i za mnoge nepremostivu jezičnu barijeru. Do sada je svoje pjesme, koje zbog zanimljivih stihova i leksičkih kombinacija izazivaju pažnju i kritičara i intelektualnih krugova, pisala isključivo na španjolskom, ali je nedavno počela jednako uspješno i na engleskom. Pohvalio ju je i najslavniji Kolumbijac 20. stoljeća, nobelovac Gabriel Garcia Marquez. “Shakirina poezija ima jedinstven osobni pečat, drukčiji od bilo čijeg drugog”, rekao je o njoj, “a, uz to, nitko ne može pjevati i plesati poput nje, s takvom nevinom senzualnošću, koja pripada samo njoj.”
No Shakira je od najranije mladosti bila osoba koja je gradila mostove i prebrođivala jazove, a u njenoj su se obitelji, igrom slučaja, ukrštavale razne kulture. Njeno puno ime je Shakira Mebarak Ripoll – njen otac William Mebarak je Libanonac, koji je iz Libanona emigrirao u Kolumbiju, gdje je radio kao zlatar, ali se bavio i pisanjem, a njena majka Lisa Ripoll je Kolumbijka. Shakira se rodila 9. veljače 1977. godine u lučkom gradu Barranquilli na kolumbijskoj atlantskoj obali kao njihovo osmo, najmlađe dijete. Otac joj je izabrao ime: Shakira na arapskom znači “Puna gracije”.
Od najranije mladosti pokazivala je izuzetan talent za glazbu, te je počela pjevati istodobno kad je i progovorila, a vrlo rano počela je i pisati pjesme. Bila je ne samo talentirana, nego i poduzetna, pa je već sa 13 godina potpisala ugovor s kompanijom “Sony”, koja ima veliku glazbenu produkciju i u Latinskoj Americi, pa i u Kolumbiji. Snimila je tada svoj prvi album “Magia” – “Magija”, sastavljen isključivo od njenih vlastitih pjesama, od kojih je neke skladala sa samo osam godina. Album nije izazvao osobitu pozornost kupaca, ali je ipak skrenuo pozornost glazbenih urednika na nju, te se počela pojavljivati na radiju i u televizijskim emisijama. Počela se pojavljivati i na pjevačkim natjecanjima, pa se plasirala i na jedan prominentni međunarodni pjevački festival u Madridu, ali nije mogla nastupiti jer su propozicije govorile da sudionici moraju imati najmanje 16 godina. Unatoč tome što nije prodala mnogo primjeraka prvog albuma, ipak su joj u “Sonyju” dali novu šansu, vjerujući u njen talent, ali niti njen drugi album “Peligro” – “Opasnost” nije postigao većeg uspjeha.
U to vrijeme Shakira je odlučila da se okuša i u drugim stvarima. Sa samo 15 godina završila je gimnaziju, zahvaljujući tome što su joj zbog odličnih ocjena profesori dopustili da preskače pojedine razrede, a tako je lako svladala školu jer je izuzetno inteligentna – njen kvocijent inteligencije je 140. Uz to, počela se baviti i glumom, pa je s dosta uspjeha nastupila u kolumbijskoj televizijskoj sapunici “Oaza”.
Gluma Shakiru, međutim, nije privlačila, pa se ponovno koncentrirala na glazbu, te je izdala svoj treći album “Pies Descalzos” – “Bosonoga”, kojim je konačno postigla uspjeh. Album je diljem svijeta prodan u više od četiri milijuna primjeraka, najviše u njenoj domovini te drugim latinoameričkim državama, posebno u Brazilu gdje je posebni remix albuma na portugalskom jeziku prodan u dodatnih 900.000 primjeraka. Album je izazvao i pozornost u SAD-u, među Amerikancima latinoameričkog porijekla, koji kupuju mnogo albuma pjevača iz zemalja odakle su došli, a dobro se prodavao i u Španjolskoj. “Pies Descalzos” je bio povod i za Shakirinu dvogodišnju koncertnu turneju.
Ona je potom pristupila novom, još ambicioznijem projektu. Bio je to njen četvrti album “Donde Estan Los Ladrones?” – “Gdje su lopovi?”, koji je izašao 1998. i bio još uspješniji od prethodnog. U radu na tom albumu pomogao joj je slavni američki glazbenik kubanskog porijekla Emilio Estefan, suprug pjevačice Glorije Estefan, također emigrantice, s Kube, koja je početkom devedesetih stekla veliku popularnost u SAD-u. Emilio Estefan bio je zaslužan što je album bio profesionalnije produciran od prethodnih, ali je to ponovno u potpunosti bio njen autorski rad. Album je glazbeno izuzetno zanimljiv jer se u njemu miješaju razni utjecaji, od latinoameričke i arapske glazbe do rocka, a kako je bio i vrlo uspješan, povećao je zanimanje i američkih glazbenih stručnjaka za Shakiru. Velika američka televizijska glazbena kompanija MTV ponudila joj je da za nju održi poseban koncert u sklopu slavne serije “MTV Unplugged” koncerata. Shakira je ponudu prihvatila te 2000. godine održala taj izuzetno uspješan koncert, koji je potom prikazan na kanalu MTV-ja namijenjenom latinoameričkim zemljama, a izdani su i video i CD, koji su se odlično prodavali, ali na početku prvenstveno u Latinskoj Americi, mnogo manje u SAD. Ipak, unatoč svem tom interesu za Shakiru ona se još nije u potpunosti uspjela probiti na američko tržište, jer iako je bila zanimljiva hispanskim imigrantima te pojedinim američkim entuzijastima za latinoameričku glazbu, njene albume nije kupovala šira američka publika, velikim dijelom stoga što su sve njene pjesme bile na španjolskom.
Tu je na scenu stupila Gloria Estefan, koja je – čuvši od svojeg supruga kako je Shakira talentirana – a uvjerivši se i sama da su joj pjesme dobre, sve njene pjesme obećala prevesti na engleski. Potaknuta prijevodom pjesme “Ojos Asi” s njenog posljednjeg albuma, Shakira je odlučila – vidjevši po onome što je napravila Gloria Estefan, da je moguće njenu glazbu spojiti s engleskim tekstom – da stvar preuzme u svoje ruke. Ne samo da je odlučila sama prevesti sve svoje pjesme, nego je odlučila i da nove svoje pjesme piše na engleskom, uvjerena da to može.”Ja sam se rodila doduše u Kolumbiji”, objasnila je ona, “ali sam odlično poznavala američki i britanski rock, jer sam od najranije mladosti slušala grupe kao što su Led Zeppelin, Cure, Police, Beatles i Nirvana. Poznavala sam njihov izraz, znala sam kako se pišu rock pjesme. Kada sam počela pisati na engleskom, bilo je i problema, jer su španjolski i engleski ipak jako različiti: španjolski je melodičniji, mnogo prilagodljiviji, jer je konstrukcija rečenice slobodnija, a engleski je efikasniji, kompaktniji, u engleskom se s tri kratke riječi može mnogo više reći nego u španjolskom s cijelom rečenicom.”
Ona je za taj veliki korak napravila velike pripreme. Dugo je usavršavala engleski, a potom je počela proučavati američke i engleske pjesnike, te kupila potrebnu literaturu, rječnike, knjige pjesama Walta Whitmana i Leonarda Cohena. Na kraju je napravila nešto sasvim neobično: otputovala je u Urugvaj, te se tamo s najbližim suradnicima povukla u unutrašnjost, daleko od bilo koga, i u osami počela pisati pjesme na engleskom, koje je potom snimala u prijenosnom studiju. Iz Urugvaja se vratila sa deset izvanrednih hitova.
Te pjesme na engleskom jeziku napokon su srušile branu i Shakira je u posljednjih godinu dana postala i velikom zvijezdom u SAD-u. No, Amerikanci su je upoznali u drukčijem svjetlu: u Latinskoj Americi bila je senzualna brineta, a u SAD-u se pojavila kao seksi plavojka energičnog, pomalo divljeg nastupa. Već je tokom 2001. godine počela postizati rekorde u prodaji ploča u SAD-u te dobila i prve nagrade.
Mnogo se posljednjih godina pisalo o njenom privatnom životu, o njenoj obitelji, njenim ljubavima. Prošle su godine u Kolumbiji izašle i dvije knjige o njoj, jedna vrlo pohvalna, koju je napisao jedan prijatelj njene obitelji, a druga tračerska, koju je napisala novinarka Ana Maria Sierra, koja je prodana u rekordnoj nakladi ali i izazvala bijes Shakirine obitelji. U knjizi je novinarka dosta ocrnila njenu obitelj, Shakiru prikazala kao skorojevićku, punu kompleksa manje vrijednosti.
Novinarka Ana Maria Sierra bila je u središtu pozornosti i početkom ove godine kada je u jednom čileanskom listu objavila da Shakira razmišlja da ostavi Antonia de la Ruu zbog događaja u Argentini, tvrdeći da je Shakira počela osjećati preveliki pritisak zbog te veze. “Shakira je vrlo ambiciozna žena, koja neće upropastiti sve što je mukotrpno stvarala zbog jedne romantične veze. Ona će tu vezu prekinuti, samo traži načina kako da to uradi, a da joj to ne šteti imageu”, tvrdila je Ana Maria Sierra, podsjetivši na činjenicu da Shakira nije baš osobito stabilna u ljubavnim vezama, da se vrlo brzo zagrije za nekog zgodnog i poznatog muškarca, a potom se i ohladi. “Treba se samo podsjetiti njene veze s portorikanskim glumcem Oscarom Riosom”, dodaje novinarka. “Vezu se počeli u vrijeme kada je ona izdala album ‘Donde Estan Los Ladrones’, kada još nije bila poznata. Veza je na početku bila jako strasna i intenzivna, ali se vrlo brzo počela hladiti kada je Shakira naglo postala slavnija od njega. Ona je vezu prekinula poslavši mu poruku iz Perua, gdje je bila na turneji, da se s njim više ne želi viđati.”
Ana Maria Sierra tvrdi da je Shakira zaljubljena samo u svoju glazbu, u svoju slavu, te je već pokazala spremnost na sve samo da se popne na vrh. “Sada osvaja sjevernoameričko tržište, uskoro će i evropsko”, kaže ona, “a na tom putu neće dopustiti da je išta zaustavi, pa niti ljubav.”
Shakira je, međutim, energično zanijekala ovu najavu raspada njene veze sa sinom bivšeg predsjednika. Dala je u Madridu, gdje promovira svoj novi album “Laundry Service”, intervju španjolskom časopisu “Hola!” te zanijekala da se razilazi od Antonija de la Rue: “Antonio je čovjek velikog srca i izvanredne osjećajnosti. Jako sam zaljubljena. No, ove godine neće biti vjenčanja, možda sljedeće. Oboje želimo obitelj, ali tek kada će mi to moje profesionalne obaveze omogućavati.”

Vezane vijesti

Video: Shakira: Za sport sam totalno netalentirana, iznimka je tek golf

Video: Shakira: Za sport sam totalno netalentirana, iznimka je tek golf

Kolumbijska 34-godišnja pop-pjevačica Shakira, inače ljubavnica deset godina mlađeg stopera Barcelone i španjolske nogometne reprezentacije Gerarda… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika