28.05.2012. / 13:09

Autor: Hina

Kan priznao odgovornost države za Fukushimu

Bivši japanski premijer Naoto Kan, koji je bio na toj dužnosti u vrijeme nuklearne nesreće u Fukushimi, priznao je u ponedjeljak odgovornost države u toj katastrofi, ali je stao u obranu načina na koji je vlada rješavala krizu, priznajući ipak neke pogreške.

Naoto KanNaoto KanBivši japanski premijer Naoto Kan, koji je bio na toj dužnosti u vrijeme nuklearne nesreće u Fukushimi, priznao je u ponedjeljak odgovornost države u toj katastrofi, ali je stao u obranu načina na koji je vlada rješavala krizu, priznajući ipak neke pogreške.

Kan je u ponedjeljak svjedočio pred neovisnim parlamentarnim istražnim povjerenstvom, pošto je optužen za propuste u borbi s posljedicama te velike nuklearne katastrofe koju su u centrali Fukushimi Daiichi uzrokovali potres i tsunami što su 11. ožujka 2011. pogodili sjeveroistok Japana.

"Budući da se nesreća dogodila u centrali sagrađena u sklopu državne politike, najveća odgovornost je na državi", rekao je bivši predsjednik vlade pred članovima povjerenstva koje predvodi zanstvenik i bivši politički savjetnik Kiyoshi Kurokawa. I pritom je dodao: "Htio bih se još jednom ispričati što nisam uspio zaustaviti krizu".

No, usprkos tom pokajničkom činu, Kan je dva i pol sata pokušavao opravdati svoje odluke, priznavši ipak kašnjenje u donošenju nekih odluka.

Kana se napose ispitivalo o temama oko kojih se danas vode polemike: njegovu posjetu centrali 12. ožujka ujutro, kašnjenju s uključivanjem ventilacije radi sprječavanja eksplozija vodika, spornom ubrizgavanju morske vode u reaktore, planu operatera da napusti havariranu centralu i odbijanju stručne pomoći iz SAD-a u prvim danima.

Saslušanje Kana, koji se sada zauzima za napuštanje nuklearne energije, događa se više od godinu dana nakon nesreće, u času kada je Japan ugasio sve nuklearne reaktore i nastoji odrediti svoju energetsku politiku u budućnosti.

Istražno povjerenstvo koje je u ponedjeljak održalo svoju 16. sjednicu, treba do lipnja predati svoje zaključke.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika