28.05.2012. / 15:18

Autor: Hina

Kofi Annan "užasnut" pokoljem u Huli

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima oporbe, rekao je da je "užasnut" pokoljem u Huli, gdje je ubijeno stotinjak ljudi.

Kofi AnnanKofi AnnanIzaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima oporbe, rekao je da je "užasnut" pokoljem u Huli, gdje je ubijeno stotinjak ljudi.

"Osobno sam zgrožen i užasnut tragičnim događajima koji su se zbili prije dva dana", rekao je Annan novinarima po dolasku u Damask, govoreći o pokolju počinjenu u tom gradu u središtu Sirije, gdje je u petak ubijeno stotinjak ljudi, među kojima pedesetak djece.

"Bio je do gnusan čin, sa strašnim posljedicama", dodao je.

"Izaslanik je danas stigao u Damask radi razgovora s predsjednikom Bašarom al-Asadom i visokim dužnosnicima", rekao je njegov glasnogovornik Ahmad Fawzi. Usto će se sastati s "predstavnicima oporbe i civilnog društva" te s generalom Robertom Moodom, voditeljem promatračke misije UN-a u Siriji.

Anan je rekao da očekuje "ozbiljnu i otvorenu raspravu" s predsjednikom al Asadom, s kojim se sastaje u utorak.

"Pozivam sirijsku vladu da poduzme odlučne korake kako bi signalizirala svoju namjeru da krizu riješi miroljubivo, i da svi koji su uključeni pomognu stvoriti pravi kontekst za vjerodostojan politički proces", rekao je Annan novinarima u Damasku.

"Ova poruka mira nije upućena samo vladi, već svima s oružjem", dodao je.

Ovaj Annanov posjet Siriji, drugi otkako je prije tri mjeseca imenovan izaslanikom, događa se dan poslije osude sirijskog režima u Vijeću sigurnosti UN.

U izjavi koja je jednoglasno prihvaćena nakon hitne sjednice u New Yorku, 15 zemalja članica osudilo je "seriju vladinih tenkovskih i topničkih granatiranja stambene četvrti" u Huli.

Annan koji je imenovan 23. veljače, u ožujku je prvi put posjetio Siriju, pri čemu je od vlasti i oporbe dobio obećanje da će poštovati njegov mirovni plan u šest točaka, koji predviđa primirje što je stupilo na snagu 12. travnja, ali se svakodnevno krši.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.05.12. 16:14

Ima na stalaži dosta zgodnih visokodiplomatskih izjava za doseći u datom trenutku:
zabrinut
vrlo zabrinut
šokiran
...

Ženo,što je za ručak?


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 28.05.12. 16:50

Jadan je onaj tko od ovog crnoputog majmuna ocekuje milosrdje, a od Obame, njegovog crnpotog rodjaka, zastitu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika