Objavljeno u Nacionalu br. 863, 2012-05-29

Autor: Ivan Pandžić

Afera URIHO - nezakonita nabava

Novac invalida rodbini i podobnim tvrtkama

Nakon objavljivanja teksta o malverzacijama u URIHO-u u pretprošlom broju pišemo o nastavku afere, jer dokumenti o nepravilnostima ne prestaju curiti, a Nacional ih neće prestati objavljivati

Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić  neargumentirano tvrdi da nije bilo nikakvih propustaRavnatelj URIHO-a Josip Držaić neargumentirano tvrdi da nije bilo nikakvih propustaNepropisno prepuštanje poslova podizvođačima dobivenih od javnih tvrtki i institucija ustanove URIHO koje je Nacional otkrio i koje su iz Ustanove pokušali neargumentirano opovrgnuti, samo je vrh ledene sante nepravilnosti u toj ustanovi. I uz pokušaj plašenja radnika, traženja zviždača koji je dostavio medijima kompromitirajuće dokumente, te potpisivanja peticije koju je organizirao ravnatelj Josip Držaić tražeći podršku radnika, dokumenti o nepravilnostima nisu prestali curiti, a niti ćemo ih mi prestati objavljivati. URIHO je ustanova koja zapošljava više od 300 osoba s invaliditetom i važan je segment socijalne i društvene skrbi koji Grad Zagreb pomaže milijunskim iznosima. Samo ove godine će dobiti 30 milijuna kuna iz poreza Zagrepčana, te je kontrola i transparentnost ustanove nužna. Upravo zato da bi se novci potrošili za rehabilitaciju invalida i dostojene plaće, a ne da bi se prelijevali u privatne džepove.


URIHO je upravo i zbog toga obveznik provođenja javne nabave kako bi se dobili najbolji i najjeftiniji proizvodi na tržištu. Novo tuce dokumenata koje posjedujemo dokazuju da se javna nabava namjerno izbjegava kroz nezakonito "cjepkanje" njene vrijednosti, odabiru se skuplje ponude, za URIHO bez natječaja rade rodbinski povezane osobe s vodstvom Ustanove. Iako je hrvatska javnost već oguglala na afere od stotina milijuna kuna koje su izvlačene iz javnih tvrtki i koje su sada pred sudom, u URIHO-u su iznosi znatno manji. Ali sasvim dovoljni za pristojan život povezanih osoba na račun poreznih obveznika. Iako nije najveća, nabava odvjetničkih usluga kako ju je zamislio ravnatelj Držaić i njegov voditelj nabave Tihomir Subošić ući će vjerojatno u anale primjera izigravanja i javne nabave i poreznih obveznika. Na odvjetničke usluge URIHO ove godine planira potrošiti 200 tisuća kuna, što bi zahtijevalo javni, otvoreni natječaj. I onda su se u URIHO-u dosjetili podijeliti odvjetničke usluge na nevjerojatan način. Jedan posao će se dati za pripremne radnje, drugi za zastupanje pred sudom, treći pred državnim tijelima, četvrti za ostale troškove odvjetnika koje im budu trebale.

Potpuno je jasno da neće jedan odvjetnik raditi pripremne radnje za sud, a drugi onda zastupati URIHO pred sudom jer se to krši i sa zdravim razumom. Međutim, tako ni jedan od podijeljenih procesa ne prelazi iznos od 70 tisuća kuna i nije potreban otvoreni natječaj nego se može prepustiti odvjetniku kojem se želi. U ovom slučaju, to je Krešimir Mateković, dugogodišnji URIHO-ov odvjetnik i prijatelj ravnatelja, a da upravo on radi za URIHO, dokazuje i njegov potpis na reagiranju koje su nam poslali. Potpuno je ista stvar napravljena i za održavanje informatičke opreme, pa posao od pet dijelova i ukupno vrijedan 200 tisuća kuna, već godinama obavlja direktno tvrtka Visoka razina. U bagatelnoj nabavi za koju ne treba natječaj je još niz usluga kako bi se izbjegao javni natječaj, ali je posebno zanimljiva ona koja se odnosi na elektroinstalacije i koju godinama obavlja jedna te ista tvrtka - Pleglas. Iako joj i samo ime govori da bi osnovna funkcija trebala biti stakla, uz elektroinstalaterske radove ona je i veliki dobavljač URIHO-a trgovačke robe i konfekcije. Prijateljstvo ravnatelja Držaića i vlasnika tvrtke Bože Glasnovića se očituje i u tome da je u URIHO-u zaposlena Glasnovićeva kći, a i sin je služio civilni vojni rok. To može biti samo slučajnost i ne mora biti ništa sporno, ali zato javna nabava u kojoj Pleglas pobjeđuje svakako jest sporna. Ovogodišnje održavanje elektroinstalacija koštat će URIHO tek 69 tisuća kuna, točno na granici bagatelne nabave i dobiva ih Pleglas. No iz plana održavanja su izbačene dvije velike podružnice, od kojih jedna ima šest maloprodajnih objekata, a sve kako se ne bi prešao iznos kritičan za natječaj. Kad se i raspiše natječaj, prema dokumentima koje posjedujemo, opet dobro prolazi Pleglas. Kad su u URIHO-u raspisali natječaj za uređenje prostora u Ilici, prvo su, logično, postavili tender tako da se očekuje kompletno uređenje. Da bi par dana kasnije ipak ispravili natječaj i iz uređenja prostora izdvojili elektroinstalacije. Glavni izvođač koji pobijedi na natječaju, naravno, imao bi svoje podizvođače. Ovako, samo posao elektroinstalacija je pripao Pleglasu za nešto manje od 70 tisuća kuna. "Pleglasu su dani skoro svi poslovi na elektroinstalacijama, ili direktno ili se nađe način i kada se raspiše natječaj", kaže naš izvor.
Imaju u URIHO-u još svojih favorita za koje su namješteni natječaji. I to i značajno većim iznosima. Nevjerojatna rastrošnost, ali i drskost u kršenju javne nabave je pokazana na poslu zamjene prozora na URIHO-ovu objektu u Samoborskim Novakima. Potrošeno je 415 tisuća kuna za zamjenu jednih vrata, tri mala i 13 velikih prozora.

Nije se radilo o zlatnim prozorima iako bi to cijena mogla sugerirati, nego o čistoj zlouporabi kako bi novac dobila tvrtka HIB iz Sv. Ivana Zeline u vlasništvu Ivana Hasana. Iz postupka nabave koji je trajao više od godinu dana je to jasno vidljivo. Prvo je raspisan natječaj za zamjenu prozora vrijedan 200 tisuća kuna. HIB se nije javio. Natječaj je poništen uz obrazloženje da će se raditi po drukčijem projektu. Zatim je raspisan natječaj s procijenjenom vrijednošću od 340 tisuća kuna. Javlja se sedam ponuditelja, a samo HIB se ocjenjuje sposobnim. Po žalbi drugih ponuđača koji tvrde da su bezrazložno izbačeni, reagira Državna komisija za javnu nabavu i poništava nadmetanje. Na sljedećem natječaju, kad je ponovno prošao HIB, više se nitko nije žalio i ta zelinska tvrtka dobiva posao izmjene prozora i vrata za 337 tisuća kuna bez PDV-a. Za to su trebali zamijeniti 49 prozora i dvoja vrata. Posebna pogodnost je da mu URIHO isplaćuje čak 60 posto novca unaprijed, a ostatak po obavljenom poslu. I zatim voditelj nabave Subošić nakon provedenog natječaja radi protuzakoniti ispravak. Smanjuje broj prozora na 17, a vrata na samo jednu. Cijena od 337 tisuća kuna ostaje ista i isplaćena je HIB-u. Za istu cijenu oni ugrađuju skoro tri puta manje prozora od onih što je traženo natječajnom dokumentacijom! Samo ovaj slučaj trebao bi biti dovoljan policiji i Državnom odvjetništvu za reakciju jer se radi o kaznenom djelu.

Ali on, nažalost nije jedini. Ni u kršenju zakona, niti u pogodovanju HIB-u koji je iz istog mjesta kao i voditelj nabave Subošić. Za nabavu nove plastične stolarije vrijedne 200 tisuća kuna URIHO raspisuje natječaj s rokom dostave ponuda od nevjerojatnih - jedan dan. Javlja se HIB, ali se uspijeva javiti i mala obrtnička zadruga koja nudi 50 tisuća kuna nižu cijenu. Iako se oni pokušavaju izbaciti, opet reagira Komisija za kontrolu javne nabave i poništava natječaj s obrazloženjem da ne može biti tako kratak rok. I onda opet Subošić pribjegava novom manevru. Raspisuje natječaj s manjim obimom posla u trajanju od sedam dana. Samo što u tih sedam dana spada vikend i tri državna praznika jer se radi o lipnju prošle godine, što je opet kršnje zakonskih rokova. Očito vidjevši o čemu se radi, nitko se ne žali, Komisija ne reagira jer se nitko nije žalio, a HIB dobiva posao za 140 tisuća kuna.

Teško je povjerovati da bi voditelj nabave Tihomir Subošić sve ove protuzakonite manevre radio bez znanja svog šefa Josipa Držaića. Njega je Držaić na to mjesto imenovao suprotno Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu koji je propisivao visoku stručnu spremu. U vrijeme imenovanja je Subošić nije imao, ali je zato, kažu izvori iz URIHO-a, imao drugu kvalifikaciju - oženjen je nećakinjom ravnatelja Držaića. No čak i da to nije istina, jasno je da Subošić uz Držaićevu zaštitu zlorabi svoj položaj. Za URIHO već godinama sitne građevinske radove i održavanja radi tvrtka Botrg u kojoj je brat voditelja nabave - Tomislav. Iako braća Subošić imaju i svoje tvrtke u kojima su im imena vidljiva u javnom registru, Botrg je zamaskiran. Formalno je drugi direktor i osnivač, no u više dokumenata se kao kontakt osoba tvrtke navodi upravo Tomislav Subošić, brat voditelja nabave. I onda se, po daljnjim informacijama, taj nepotistički krug samo širi.

Tvrtka koja održava centralno grijanje je, navodno, u vlasništvu tasta T. Subašića. I za njih je rascjepkana nabava kako ne bi bilo natječaja, pa čak i da je informacija o tazbinskoj povezanosti netočna, radi se o nevjerojatnoj slučajnosti. A kako dosadašnji primjeri pokazuju, u URIHO-u se rijetko radi o slučajnim previdima u nabavi.
Primjeri koje smo naveli samo su dio dokumentacije koju posjedujemo i svjedočanstava koja smo čuli. Izabrali smo one koji su najzorniji zbog kratkoće prostora i najlakše dokazivosti. Kad smo prvi put objavili sadržaj ugovora koji dokazuju da je URIHO prepustio 7 milijuna vrijedne poslove podizvođačima iako su tvrdili da sami proizvode naručeno i iako je u natječajima stajalo da se poslovi ne smiju prepustiti, u Ustanovi su poduzeli sve da nađu krivca koji je dostavio dokumente.

Osnovano je i svojevrsno povjerenstvo koje je ispitivalo eventualne zviždače, što je nevjerojatna praksa. Činjenice koje smo iznijeli pokušavaju se prikazati kao stvar unutarnjih borbi i podmetanja da bi se uništila uspješna i važna gradska ustanova. Izvori koji su proslijedili ugovore, a i Nacional, ipak imaju samo jedan cilj, a to je transparentna potrošnja novca i upozoravanje na nepravilnosti koje radi ravnatelj Josip Držaić. Otkrivanjem prakse da URIHO pobijedi na rezerviranim natječajima gradskih i državnih tvrtki i institucija, a zatim te poslove prepusti privatnicima koji se nisu morali javljati sa svojim cijenama na natječajima, ima za cilj upozoriti na nemoralnu i nedopuštenu praksu na štetu invalidnih osoba. Jer da je sam odrađivao sve dobivene poslove, URIHO bi mogao proširiti svoju djelatnost, zaposliti još osoba na rehabilitaciju, a gradske subvencije preusmjeriti na nabavu novih strojeva i modernizaciju. Zagrebački holding, ali i Grad Zagreb su također krenuli u kontrole svega što smo iznijeli. Potvrdila nam je to i članica upravnog vijeća URIHO-a Marinka Bakula-Anđelić. Ona tvrdi da imaju nalaze revizije koja u poslovanju URIHO-a nije našla ništa spornoga prošle godine, a također i da je u Ustonovi bila i policija, ali da nema nikakvih optužnica za nepravilnosti. "Ponovno ćemo zatražiti sve ugovore s podizvođačima i prekontrolirati ih. I nama je u cilju da URIHO posluje na zakonit način i da se utvrdi puna istina. Nama je tumačeno da je prepuštanje ugovora dopušteno zakonom", rekla je Bakula-Anđelić koja predstavlja vlasnika Ustanove, Grad Zagreb. Na opasku da je u velikom broju natječaja stajalo da se poslovi ne smiju prepuštati, a i sam ravnatelj Držaić je tvrdio da za njih ne rade podizvođači, Bakula-Anđelić je ustvrdila da će sve ponovno prekontrolirati.

Vezane vijesti

Muljanje po vestama i šumama

Muljanje po vestama i šumama

Slučaj zaprešićanske tvrtke Kom trade je neobičan jer pokazuje kako četvero ljudi može odraditi ono što ne može 300 u URIHO-u iako je ravnatelj Josip… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika