Objavljeno u Nacionalu br. 863, 2012-05-29

Autor: Ivan Pandžić

I Colosseum puca pod dugovima

U Slavonskom Brodu izvođač je izbačen s gradilišta, a podizvođaču su ostali dugovi bez ugovora - tvrtka Davora Matasa je blokirana i promijenila je ime

Radovi na trgovačkom centru ne mogu se nastaviti jer podizvođači traže da im se plati već odrađeno, a Stipić grupa kao novi izvođač želi platiti samo ono što će se odraditi za njihRadovi na trgovačkom centru ne mogu se nastaviti jer podizvođači traže da im se plati već odrađeno, a Stipić grupa kao novi izvođač želi platiti samo ono što će se odraditi za njihKad smo prije dva mjeseca prvi put pisali da su iza tvrtki kontroverznog slavonskobrodskog poduzetnika Davora Matasa ostali nepodmireni dugovi i uništene male tvrtke na projektu Brod Tower, upozorili smo da bi se to moglo dogoditi i na njegovoj najvećoj investiciji - trgovačkom centru Colosseum. Taj trgovački centar u Slavonskom Brodu bit će najveći u Brodsko-posavskoj županiji, a nije dugo prošlo da su se crne slutnje obistinile. Prošlog tjedna s gradilišta je izbačen glavni izvođač, dubrovačka tvrtka Konel, i umjesto njega uvedena - Stipić grupa.


Skoro istovremeno, Ecos trgovina, u vlasništvu braće Davora i Zlatka Matasa i Zvonka Marasa, koja je investitor u trgovački centar, mijenja ime i djelatnost na trgovačkom sudu. Oko 400 radnika u desecima tvrtki koji su radili na trgovačkom centru vrijednom navodno 53 milijuna eura našlo se tako u pravnoj nesigurnosti i pitanje je kako će naplatiti odrađeno. Radi se o milijunskim iznosima jer je centar već napola gotov. Oni imaju ugovore s Konelom koji je izbačen s gradilišta, navodno zbog kašnjenja, iako to nije točno. Konel ima ugovore s Ecos trgovinom, koja prestaje postojati. Radovi se ne mogu nastaviti jer podizvođači traže da im se plati odrađeno, a Stipić grupa kao novi izvođač želi platiti samo ono što će se ubuduće odraditi za njih. "Očito sve ide prema tome da i nas preveslaju kao što su prije izigrali druge podizvođače. Mi ne možemo poslati radnike bez ugovora na gradilište, a ne možemo potpisivati nove ako ne znamo da će nam odrađeno biti plaćeno", kaže jedan od direktora koji su radili na trgovačkom centru.

Dug mu je Matasovih tvrtki iznad 2 milijuna kuna. Iako smo kontaktirali s više tvrtki i redom dobili odgovore da se osjećaju "izigranima i prevarenima", nitko ne želi imena iznositi javno jer se nadaju da će dobiti teško zarađen novac. Ako se to ne dogodi, Matasu i partnerima slijede nove kaznene prijave, nakon što je već policija ušla u tvrtku zbog slučaja Brod Tower o kojem smo pisali. Nacionalu su se javile osobe koje imaju loša iskustva s Matasom, a i bivši djelatnici čiji su podaci poznati redakciji. Jedinstven je zaključak da se pokušava ponovo ostaviti dugove na staroj tvrtki, izvući imovinu iz Ecosa, završiti trgovački centar s novim izvođačem i onda ga prodati. Braća Matas i njihovi partneri potom se planiraju povući s hrpom novca koja je zarađena i preko leđa malih obrtnika i tvrtki kojima su ostali dužni. Kako su nam objasnili i potkrijepili argumentima, to je uobičajeni način Matasova poslovanja. U sudskim registrima teško se može naći ime Matasovih kao vlasnika neke od brojnih kompanija preko kojih posluju. Temo, Temos nekretnine, Ecos yachting, Ecos servis, Multigrad, Budainka, Eko slavonija, Ecos Servis, Colosseum gradski centar, Moj stan, sve te tvrtke osim posljednje vode se uglavnom na radnike Ecosa ili Matasove osobe od povjerenja. To daje pravo Matasu kad ga netko prozove za dugove da ustvrdi kako on uopće nije povezan s tim tvrtkama. Tako je i nama tvrdio za Temo, koji je uništio slavonskobrodske obrtnike.

"Porezna uprava hitno bi trebala provjeriti transakcije između tih tvrtki jer je većina prometa Ecosa napravljena upravo s povezanim tvrtkama, a od toga je puno računa fiktivno. Poreznici mogu pitati otkud onima koji se vode kao osnivači novac za temeljni kapital. Braća Matas i Zvonko Maras se vode kao savjetnici u Ecosu, ali s tim plaćama sigurno nisu mogli steći brojne pokretnine i nekretnine", kaže jedan od zaposlenika čiji su podaci poznati redakciji. Dok početkom svibnja nije preimenovana, iz Matasove Ecos trgovine, koja je poznati distributer elektroničke robe i bijele tehnike, izvlačeni su oprema, novac, a radnici su morali potpisati ugovor s novom tvrtkom. Računi Ecos trgovine kao glavnog investitora Colosseuma sad su blokirani. Bude li stečaja, vjerovnici će se teško naplaititi. Davor Matas i njegov način poslovanja je bio potpuno izvan žarišta javne pozornosti zadnjih godina. Kad smo se s njim našli, nije se nikako htio fotografirati.

Bivši ministar financija Ivan Šuker bio mu je prijatelj. Iako upućeni tvrde da se Šuker nije okoristio prijateljstvom s Matasom, kažu da mu je pomagao u poslovima s državom. Vjerojatno se tako i moglo dogoditi da u trenutku kad su njegove tvrtke dugovale nekoliko milijuna kuna državi, baš njegovu zgradu u Slavonskom Brodu unajmi Porezna uprava. Država mu tako u Slavonskom Brodu svake godine plaća 3,5 milijuna kuna najamnine.Matas se u zadnjih 15 godina bavio koječim usporedo: od trgovine, građenja, prerade mesa, servisa i hotelijerstva do iznajmljivanja jahti. Njegova Ecos trgovina obavila je za HAC direktno 40-ak milijuna kuna poslova, gradili su za Janaf, ARZ, plinovod u Velikoj Gorici dok je gradonačelnik bio Šuker. Po informacijama upućenih, kad su za javne tvrtke posao na ionako dogovorenim natječajima dobivale tvrtke poput Dalekovoda, dio su prepuštale Ecosu. Iako je iz Slavonskog Broda, Matas živi u Zagrebu, gdje ima dvije luksuzne nekretnine. "Želi li nova vlast pokazati da se neće dopuštati ostavljanje dugova na starim tvrtkama, otvaranje novih i izvlačenje imovine, Matas je prilika da to pokažu", zaključio je jedan od naših sugovornika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika