Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Maroje Mihovilović

Unosni poslovi bivšeg predsjednika SAD-a

Bill Clinton novi američki multimilijunaš

Bill Clinton nedavno je dobio ponudu televizijske mreže NBC da za honorar od oko 50 milijuna godišnje vodi talk-show: nakon što je otišao iz Bijele kuće, bivši američki predsjednik predavanjima, savjetodavnim poslovima i autorskim pravima za autobiografiju već je zaradio 30 milijuna USD, te bi novim tv angažmanom uskoro mogao nadmašiti najbogatiju TV zvijezdu Oprah Winfrey

Razmišlja i da postane konkurent Oprah WinfreyRazmišlja i da postane konkurent Oprah WinfreyBivši američki predsjednik Bill Clinton na putu je da postane jedan od bogatijih Amerikanaca. Kada je prije nešto više od godinu dana napuštao Bijelu kuću bio je u velikim dugovima, u prvom redu svojim odvjetnicima, koji su ga branili u brojnim njegovim aferama, posebno u aferi s mladom volonterkom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky. Niti njegov odlazak iz Bijele kuće nije mogao proći bez neugodne afere, jer je posljednjih sati svojeg predsjednikovanja potpisao dugačku listu o pomilovanju, a na njoj su navodno bili i neki koji su, optuživali su ga, za to platili. Clinton se našao na novom udaru medija, tvrdilo se da će bankrotirati, da neće moći naći posao jer će mu zbog laganja pod zakletvom za vrijeme svjedočenja u aferi “Lewinsky” oduzeti odvjetničku licencu, te da će ga zbog svih tih njegovih afera visoko američko društvo i šira javnost bojkotirati, da će biti trajno javno osramoćen. Predviđali su mu da će ga njegova politički uspješna žena Hillary Clinton, koja je izabrana u Senat, ostaviti, a on završiti sramotnije od nekadašnjeg predsjednika Richarda Nixona, kojem su godine trebale da poslije afere “Watergate” postane – nakon mnogo napora – opet poštovana osoba.
Danas je, međutim, sasvim očito da Clinton neće proći kao Nixon: putuje svijetom, svuda je srdačno priman, ima brojne poslovne ponude, a jedna je ovih dana sve zasjenila. Kako javlja američki dnevnik Los Angeles Times, Clinton se ovih dana u Los Angelesu sastao s predstavnicima velike američke televizijske komercijalne mreže NBC, koji su mu ponudili izvanredno atraktivan posao: da postane televizijski voditelj te da vodi vlastiti dnevni talk-show. Iako su pregovori tek u početnoj fazi, prema izvorima na koje se Los Angeles Times poziva, Clinton je pokazao veliku zainteresiranost za ponudu, te navodno izjavio da želi “postati nova Oprah Winfrey”. Clintonu je, navodi se, dano do znanja da bi mogao računati na honorar od oko 50 milijuna godišnje, koji bi se mogao i povećavati ovisno o uspješnosti showa. Tu još ne bi dostigao Oprah Winfrey, kojoj kompanija “King World”, producent njene emisije, plaća godišnji honorar od 125 milijuna dolara, te daje još 30 milijuna dolara za troškove. No, ako show uspije Clinton bi mogao nadmašiti Oprah Winfrey u prihodima, posebno ako – kao i ona – pretvori voditeljski posao u poduzetničku inicijativu, na koju bi se vezali i drugi poslovi i projekti, a imao bi obavezu godišnje proizvesti najmanje 39 emisija atraktivnog sadržaja.
Talk-showovi, koji se prikazuju tokom dana u SAD, manje se bave politikom a više širim društvenim pitanjima kao što su urbani kriminal, zdravstveno osiguranje, očuvanje okoliša, maloljetnička seksualnost, stambeni standard, a te teme – rekao je, navodno, Clinton tokom pregovora – njemu odgovaraju, a ne bi se želio odviše baviti politikom i zato da ne dođe do sukoba interesa između njega i njegove supruge senatorice, koji bi njeni politički protivnici mogli upotrijebiti protiv nje. Od Clintona NBC očekuje da u svoje emisije dovodi atraktivne sugovornike, slavne i utjecajne američke i svjetske ličnosti.
Najavljeni su daljnji pregovori, a Clinton – kako se saznaje – ne pregovara samo s kompanijom NBC, nego su s njim bile u kontaktu i neke druge televizijske mreže. Prva mu se još u ljeto prošle godine obratila poznata mreža CNN, te mu ponudila da bude suvoditelj jedne popularne političke emisije, ali Clinton to nije prihvatio jer je u to vrijeme još gradio svoju poslovnu strategiju, a niti novac koji mu je CNN mogao ponuditi nije bio baš osobit. Navodno mu se nedavno obratila velika komercijalna tv-mreža CBS, te mu ponudila da preuzme jednu magazinsku političku emisiju koju je do sada vodio slavni crnački voditelj Bryant Gumpbel. Clintonu su iz CBS-a bili rekli da bi mu ponudili odlične uvjete ako preuzme vođenje te emisije, u kojoj bi mogao intervjuirati vodeće američke i svjetske ličnosti, a dali su mu do znanja da bi ga pripremali za preuzimanje dnevnog talk-showa koji će naslijediti “Oprah Winfrey Show”, kada Oprah Winfrey, kako je najavila, nakon 20 godina 2006. godine prestane s nastupima na TV-u. Navodno je CBS u pregovorima o istoj stvari i s donedavnim newyorškim gradonačelnikom Rudolphom Giulianijem.
Na vijest o tim Clintonovim pregovarima mnogi su smjesta obznanili da vjeruju kako bi to bila izuzetno uspješna emisija, jer je Clinton vrlo šarmantan čovjek, odlični komunikator, vrlo spretan pred kamerama, izuzetno informiran, dobro upoznat s temama o kojima bi razgovarao, a njegova bi emisija sigurno bila i društveno i politički važna. Mnoge poznate ličnosti unaprijed su obznanile da bi se rado pojavile u toj njegovoj budućoj emisiji, a američki predsjednik George W. Bush je rekao da bi je on svakako gledao. Na izravno pitanje bi li se i sam pojavio u toj emisiji Bush je odgovorio: “Pa, mogao bih.”
No, čula su se i mišljenja da ipak od Clintonovog angažmana na televiziji neće biti ništa, jer će bivši američki predsjednik na kraju zaključiti da mu se unatoč izuzetno visokom honoraru od 50 milijuna dolara godišnje taj posao financijski – dugoročno – neće isplatiti, jer će mu onemogućiti da zaradi još i više. Posao televizijskog voditelja vrlo je zahtjevan jer pretpostavlja svakodnevni cjelodnevni angažman gotovo cijele godine, pa bi to Clintonu onemogućilo da se bavi bilo čime drugim, i to u vrijeme kada dobiva i druge vrlo atraktivne ponude, kao što su na primjer dobro plaćeni konzultantski poslovi za dva velika investicijska fonda te za jedan trgovinski lanac. Uz to, morao bi prekinuti i vrlo unosna predavanja, koja su mu je do sada donosila velik prihod. Jedan od Clintonovih kritičara otišao je i korak dalje rekavši da 55-godišnji Clinton “krvavi posao televizijskog voditelja” neće prihvatiti i stoga jer se nakon odlaska iz Bijele kuće, budući da mu sada tako dobro ide, poprilično ulijenio.
A njemu stvarno i ide odlično: Clinton je danas jedna do najtraženijih javnih osoba u SAD-u, odlično zarađuje, nema više nikakvih financijskih problema, svi ga rado primaju i slušaju, pa to on odlično naplaćuje, ima izuzetno mnogo atraktivnih poslovnih ponuda, a njegovi se savjeti slušaju kao vrijedne misli mudra i iskusnog čovjeka. Clinton je nesumnjivo predsjednik koji se nakon izlaska iz Bijele kuće najbolje financijski snašao, te će ubrzo postati velik bogataš. Otkad je izašao iz Bijele kuće zaradio je najmanje 30 milijuna dolara: od izdavačke kuće “Alfred A. Knopf” dobio je, naime, 12 milijuna dolara predujma za pisanje svoje autobiografije, koja treba izaći 2003., a to je najveći honorar u povijesti što ga je za neku knjigu ikada dobio neki autor. Tako je Clinton nadmašio i papu Ivana Pavla II., koji je za jednu svoju knjigu dobio 8,5 milijuna, te svoju suprugu Hillary Clinton koja je za svoje memoare dobila osam milijuna dolara.
Clinton se obavezao da će u memoarima detaljno opisati svoj život, posebno godine u Bijeloj kući, pa i najkontroverznije događaje u vezi s aferom “Lewinsky”. U pisanju memoara pomaže mu iskusni urednik Robert Gottlieb, koji se specijalizirao za memoare slavnih ljudi. Predstavnici izdavačke kuće izjavili su da nikada ni za jednu knjigu nije vladao takav interes, tim više je zanimljivo da je Clinton sva autorska prava za knjigu prepustio izdavačkoj kući, jedino je zadržao prava za ekranizacije na filmu i televiziji. Ako se knjiga bude dobro prodavala i postane veliki bestseler, a za to postoje svi izgledi, dobit će možda još novaca za sljedeća izdanja, a i ponude za nove knjige.
On je uz ovaj autorski honorar za memoare zaradio do sada najmanje 15 milijuna dolara držeći predavanja. U SAD-u držanje predavanja može biti vrlo unosan posao: postoji velik broj institucija koje organiziraju predavanja, te za to daju honorare predavačima. Drže se predavanja o najrazličitijim temama, pa predavanja drže i znanstvenici, i pustolovi, i osobe koje su preživjele avionske nesreće, i političari, i poslovni ljudi, i razni šarlatani – bilo tko tko može skupiti bilo kakvu publiku. Honorari za neke predavače iznose samo nekoliko tisuća dolara, no vrhunski predavači zarađuju mnogo, mnogo više. I neki raniji bivši predsjednici nakon što su napustili Bijelu kuću dobro su zarađivali na taj način: Gerald Ford često drži predavanja, iako ne za neke velike honorare, a Ronald Reagan nakon što je početkom 1989. godine napustio Bijelu kuću ugovorio je nekoliko predavanja u Japanu te za njih dobio čak 2,5 milijuna dolara. No, Clinton je sve bivše predsjednike nadmašio, ne samo po broju poziva koje dobiva, nego i honorarom po pojedinom predavanju. Uglavnom je dobivao honorare između 100.000 i 150.000 dolara, a nedavno je dobio čak 200.000 dolara za samo jedno predavanje koje je održao na Judaističkom sveučilištu u Los Angelesu. To je najveći honorar koji je netko u SAD-u u posljednje doba dobio za držanje predavanja.
Judaističko sveučilište ponudilo mu je takav honorar jer je željelo osigurati da on bude prvi od četiri govornika, koji će odabranoj publici govoriti o američkoj politici prema Izraelu. Sljedeći govornici u toj seriji predavanja bili su bivša američka ministrica vanjskih poslova Madeleine Albright, bivši izraelski premijer Ehud Barak i izborni strateg američke Demokratske stranke James Carville. Predavanja su održana u velikoj dvorani, koja prima 7000 ljudi, a svaki slušatelj morao je platiti ulaznicu od 180 dolara. Uprava sveučilišta unatoč visokim honorarima Clintonu i drugim predavačima nije bila na gubitku, jer je osim na ulaznicama novac skupila i prodajom prava na reproduciranje tih predavanja. Clinton je, uz to, zaradio i još nekoliko milijuna dolara od raznih savjetničkih poslova, a upravo u toj sferi sada ugovara nove poslove.
Iako je u ekonomskoj sferi bio vrlo uspješan predsjednik, pa je u njegovom razdoblju zemlja prolazila kroz razdoblje ekonomske ekspanzije, tokom osam godina njegova predsjednikovanja pratile su ga razne afere koje su mu uništile reputaciju. Zbog afera imenovan je specijalni istražitelj Kenneth Starr, koji je potrošio 40 milijuna dolara da te afere detaljno istraži, te je zbog afere “Whitewater” nekoliko ljudi strpao i u zatvor, te skupio brojne dokaze da su Bill Clinton i njegova supruga Hillary, dok je on osamdesetih bio guverner Arkansasa, a ona tamošnja utjecajna odvjetnica, sudjelovali u jednoj nezakonitoj preprodaji nekretnina. Starr je razotkrio i po Clintona razorno neugodnu aferu “Lewinsky”. Javnosti je predočio detalje o Clintonovim seksualnim vezama s Monicom Lewinsky te pokazao kako je Clinton o toj vezi lagao pod zakletvom. Protiv Clintona je zbog toga pokrenut impeachment, ali on nije otjeran iz Bijele kuće nego mu je ipak bilo omogućeno da završi svoj drugi predsjednički mandat.
Posljednjeg dana boravka u Bijeloj kući Clinton je izazvao svoju posljednju predsjedničku aferu, kada je samo nekoliko sati prije nego što je predao vlast Bushu objavio listu od 140 osoba, koje su se u SAD-u nalazile u zatvoru ili su bile pod sudskim progonom, a koje je on – na temelju svojih predsjedničkih ovlasti – pomilovao. Izbio je smjesta ogroman skandal zbog nekih ljudi na toj listi. Novine su tvrdile da su se na listi našli neki za koje je kod Clintona intervenirao Hugh Rodham, brat Hillary Clinton, te za to lobiranje dobio 450.000 dolara. Navodno je za neke ljude intervenirao Clintonov polubrat, glazbenik Roger Clinton. No, najviše je pozornosti izazvalo pomilovanje Marca Richa, bogatog poslovnog čovjeka i financijera, koji je zbog pedeset krivičnih djela u poslovanju, falsifikata, pronevjere poreza i trgovanja pred američkim istražnim organima 1983. godine pobjegao u Švicarsku. Njemu je Clinton udijelio pomilovanje unatoč tome što je ministarstvo pravosuđa bilo protiv. Rodila se sumnja da je Clinton to uradio jer je Richova bivša supruga Denise Rich dala velik novac Clintonovoj Demokratskoj stranci, Clintonovoj supruzi Hillary Clinton za njenu predizbornu kampanju, te Clintonu za njegovu knjižnicu, koju – kao i svi drugi bivši predsjednici – namjerava graditi u svojoj rodnoj saveznoj državi. Prema tvrdnjama američke štampe Denise Rich Demokratskoj stranci dala je više od milijun dolara, a u fond za izgradnju Clintonove knjižnice oko 450.000 dolara, dio tog novca neposredno prije Clintonova odlaska iz Bijele kuće. Jedan odbor američkog Senata smjesta je pokrenuo istragu, te najavio da će otvoriti i pitanje krivične odgovornosti Billa Clintona, ako se ustanovi da je riječ o korupciji.
Sve se to događalo u trenucima kada je Clinton bio u teškoj financijskoj situaciji. Početkom ožujka prošle godine objavljeno je da je u velikim dugovima, uz ostalo i stoga jer svojim odvjetnicima duguje još četiri milijuna dolara, od ukupnog duga od 11 milijuna. Clinton je svojedobno osnovao fond za financiranje svojih odvjetničkih troškova, koji je primao donacije pojedinaca. Smio je primiti donacije najviše do 10.000 dolara, i to samo od fizičkih osoba, a ne od kompanija ili političkih grupa. Taj je fond skupio više od osam milijuna dolara, ali je gotovo milijun dolara potrošeno na administrativne troškove, zakup prostorija, poštu itd. U taj fond novac je uplatilo 116.000 Amerikanaca, u prosjeku 75 dolara po donatoru. To je značilo da će ostatak svojih dugova Clinton morati vratiti iz vlastitih prihoda, od honorara za predavanja i knjige. Uz to, Clinton je u to vrijeme imao i jedan velik osobni trošak: budući da je morao napustiti bijelu kuću ostao je bez mjesta za stanovanje. U početku je bio planirao vratiti se u Arkansas, ali kako mu je supruga Hillary odlučila kandidirati se za senatoricu iz New Yorka, obitelj je morala tamo imati prebivalište, pa je potrošila oko 1,5 milijuna dolara za kuću u otmjenom newyorškom pregrađu Chappaqua, u koju se u siječnju 2001. godine preselio i Clinton.
U tom trenutku bio je u velikim dugovima, te prilično nervozan zbog financijskih, ali i pravnih nevolja, koje su mu prijetile. Zato je okupio svoje financijske savjetnike, koji su mu rekli da novac može smjesta namaknuti od predavanja te od autobiografije, ali da je dugoročno za stabiliziranje njegove financijske situacije ključno da popravi javni image. A da bi ga popravio, bilo je važno, pak, da smjesta smiri sve skandale, koji su se još vukli. Tu su za Clintona odvjetnici obavili ogroman posao. Uspjeli su u roku od nekoliko mjeseci smiriti sve afere, a možda je najvažnije bilo što su najprije smirili aferu koja je posljednja izbila, a to je ona vezana uz listu za pomilovanja. Senatski odbor koji je pokrenuo istragu našao se u nevoljama jer su potencijalni svjedoci odbili svjedočiti, nije se moglo dokazati da je Clinton bilo gdje za ta pomilovanja izravno dobio neki novac.
Splasnule su i sve druge afere. Monica Lewinsky se povukla iz javnosti, pa se o njoj prestalo govoriti. Kenneth Starr je dao ostavku na svoj položaj, a njegov nasljednik je prije nekoliko dana objavio završni izvještaj o cijelom radu specijalnih istražitelja, te objavio da nisu otkriveni nikakvi čvrsti dokazi zbog kojih bi se protiv Clintona mogao pokrenuti bilo kakav sudski krivični postupak u bilo kojoj od istraženih afera, osim laganja pod zakletvom u “aferi Lewinsky”.
Clinton je potom za svoje poslove u New Yorku iznajmio prostran ured, ali ne u poslovnom ili mondenom centru Manhattana, nego usred siromašne crnačke četvrti Harlem, objavivši da je to uradio upravo zato da pomogne revitalizaciji Harlema, jer će njegov primjer slijediti i razne druge osobe i kompanije, što se pokazalo točnim. Uz to mnogo je nastupao u javnosti, i mnogo brže nego što je bilo tko očekivao Clinton je popravio svoj image te su za nekoliko mjeseci afere bile zaboravljene, a on je, iako ima samo 55 godina, svugdje slavljen kao “elder statesman”, što je u SAD-u titula za iskusne, starije ljude iz nekadašnjeg vrha američke državne vlasti, koji svojim savjetima i stavovima i dalje utječu na američku politiku. No, njemu izgleda nije dosta da bude samo “elder statesman”, pa sad, eto, razmišlja i da postane konkurent Oprah Winfrey.

Clintonov povratak u politiku

Mediji sve češće govore da bi Bill Clinton već sljedeće godine mogao ponovno izaći na izbore, i to za Senat

Clintonove financijske, osobne i političke perspektive su ogromne. Sada se već govori da bi se mogao vratiti i u politiku. Prošle godine bilo je čak inicijativa da se kandidira za gradonačelnika New Yorka i nasljednika Rudolpha Giulianija, ali on tu ponudu nije prihvatio. Sada se uvelike govori da bi već sljedeće godine mogao ponovno izaći na izbore, i to za Senat. Otvorit će se, naime, senatsko mjesto u njegovom rodnom Arksansasu, budući da je dosadašnji republikanski senator iz Arkansasa Tom Hutchinson najavio povlačenje iz politike.
Clinton ne bi bio prvi američki predsjednik koji se nakon odlaska iz Bijele kuće nije povukao iz politike: John Quincy Adams i Andrew Johnson, nakon što su napustili Bijelu kuću, bili su izašli na izbore za Kongres, te je prvi potom bio član Predstavničkog doma, a drugi Senata. Tako bi se Bill Clinton u Senatu mogao pridružiti svojoj supruzi Hillary Clinton, koja je u Senat ušla prošle godine, te počela dosta aktivno djelovati. Politički analitičari tvrde da ona još nema dovoljno iskustva u senatskim poslovima, jer je riječ o nekim znanjima koja ona, iako je iskusna pravnica te vrsna intelektualka, iako je bila osam godina u Bijeloj kući te se aktivno zanimala za politiku i utjecala na političke odluke svojeg muža, nije mogla steći. No, predviđaju joj lijepu političku budućnost u Senatu, naravno, ako ne prekrši obećanje koje je dala, da će ispuniti svoj senatski mandat, te se ne kandidira na sljedećim predsjedničkim izborima na listi Demokratske stranke i ne proba postati prvom ženom u povijesti SAD-a koja će postati predsjednicom država.

Clintonovom imageu pomoglo je i što su mu se sredile i svojedobno kaotične i skandalozne obiteljske prilike. Nema više nikakvih informacija o navodnim svađama njega i njegove supruge Hillary, nema nikakvih glasina o njegovim navodnim novim ljubavnim eskapadama, kojima je uvijek bio sklon. Bilo je u posljednju godinu dana mnogo pozitivnih vijesti o njegovoj kćeri Chelsea, koja nakon što je diplomirala na sveučilištu Stanford u Kaliforniji sada nastavlja postdiplomski studij na engleskom sveučilištu Oxford. Veliku je pozornost izazvala kada se prije nekoliko mjeseci pojavila na jednoj modnoj reviji u Parizu s novom frizurom u društvu sa nekim slavnim osobama iz jet seta. U stalnoj je ljubavnoj vezi. Jedina neugodna obiteljska vijest za Clintona u posljednje doba bila je pogibija njegovog psa Buddyja, koji je stradao pod kotačima automobila nedaleko kuće u Chappaqui. Clintonov slavni mačak Socks, koji je proveo osam godina u Bijeloj kući, nije više s obitelji Clinton, nego je kod jednog Clintonovog prijatelja u Kaliforniji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika