Objavljeno u Nacionalu br. 863, 2012-05-29

Autor: Ivan Pandžić

Milanović 'zacementirao' Čovića

Ivo Čović je tako potvrdio da mu je najjača karakteristika sposobnost balansiranja između različitih opcija o kojima ovisi. Bilo to između gradonačelnika i SDP-a ili struja unutar stranke. I neka netko kaže da novi mandat nije zaslužio

Ivo Čović ostat će na čelu Zagrebačkog holdinga još četiri godine iako su svi gradski SDP-ovci koji drže ključ njegove fotelje protiv i smatraju da bi vodstvo zagrebačke megatvrtke trebalo biti promijenjeno do kolovoza. Ivo Čović ima potporu jednog, ali bitnog SDP-ovca - premijera Zorana Milanovića. Iako se u trenutno vodećoj hrvatskoj stranci zaklinju na demokratičnost i stručnost u imenovanjima, Ivo Čović i njegovi članovi uprave ostat će isključivo voljom

Milanovića. Holding u četiri prošle godine nije prošao nikakav značajniji proces restrukturiranja, i dalje ima 13 tisuća zaposlenih iako se zna da ima preko dvije tisuće radnika viška. Ostvaruju godišnje između 300 i 500 milijuna kuna gubitka otkako je Čović na čelu. Plan za prošlu godinu koji je predviđao dobit samo je ostao mrtvo slovo na papiru. Krivac za loše poslovanje je uvijek Milan Bandić koji je uskratio subvencije iz ionako ispražnjene gradske kase, ali vodstvo Holdinga uvijek eskivira svoju intertnost.

A upravo se ona najviše zamjera Čoviću. Sve odluke donosi polako, nema viziju kako restrukturirati tvrtku, nema nove projekte, ne rješava probleme - samo je dio opaski koje se stavljaju na račun ovog bivšeg HEP-ovca iz Sinja. Ipak, pod željom Milanovića je popustio i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić koji je ranije i sam kritizirao vodstvo Holdinga, ali je onda zašutio. Bernardiću slijedi važna bitka za predsjedništvo stranke i borba u stranačkom dokazivanju da će biti dobar gradonačelnički kandidat na lokalnim izborima sljedeće godine.

U takvom položaju ne želi otvoriti front prema predsjedniku stranke i premijeru, pa će Čovića ostaviti na miru. Kada prođu lokalni izbori, možda se nešto ozbiljnije počne mijenjati u Holdingu, kažu neki od SDP-ovaca svjesni da tvrtka gubi milijune i da jednom treba prestati odgađati probleme. Samo, isto tako su govorili i godinu dana prije parlamentarnih izbora. Čekalo se da oni prođu jer je ocijenjeno da bi im unutarnje borbe samo štetile. Ivo Čović je tako potvrdio da mu je najjača karakteristika sposobnost balansiranja između različitih opcija o kojima ovisi. Bilo to između gradonačelnika i SDP-a ili struja unutar stranke. I neka netko kaže da novi mandat nije zaslužio.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
7/4/11

ivanovac, 29.05.12. 07:42

I ovaj članak jasno govori o prevrtljivosti istaknutih članova SDP-a, osnosno Bernardića i MIlanovića.
Ako uprava Holdinga godinama gomila gubitke i
onda njih prelama preko leđa građana novim i višim
cijenama, uprava treba otići i ne vidi se svrha postojanja Holdinga kao takvog.
Građani nemaju kratku pamet, znamo da nam je osnivanje Holdinga predočeno kao smanjenje cijena usluga i njegova veča učinkovitost, a dešava se upravo suprotno, usluge su sve skuplje ali zato Holdiong služi za uhljebljivanje političkih istomišljenika i rodbine.
SDP bi trebao voditi računa o tome da im se to ne razbije o glavu prilikom slijedećih izbora, A Bernardiću
su očito porasla krila i apetit pa bi bio malo i gradonačelnik. Kao presjednik Skupštine nije se baš barem do sada proslavio.


registracija
12/12/10

hazl113, 29.05.12. 08:13

Žalosno je da ovi i ovakvi ljuidi koji su došli iz zabiti u metropolu sada vode glavnu riječ u Zagrebu. Katastrofa da niti jedan purger nije na čelu u ni jednom poduzeću pod holdingom, a da ne govorim o Bandiću i njegovoj ergeli. Od grada su napravili ruglo i pitam se što si misle turisti kada dođu u naš grad. Imamo Vašar na Jelačić placu skoro cijele godine, i onda gradonačelnik kaže da je tako u većini metropola u Europi. Da gradonačelniče, ali zaboravili ste dodati ne više od 3 tjedna. Tako je to kada polupismeni dođu vladat gradom i ne znaju što znači riječ TRG, a pogotovo središnji. Vratite se od kuda ste i došli i pustite da ovaj grad vode pravi Zagrepčani, a ne dotepenci.


registracija
6/4/12

elem, 29.05.12. 09:49

Hazl113, zaboravljaš da je Banditos potrošio lovu na kampanju za predsjednika, pa sada mora u prostituciju Trga J.B.Jelačića.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika