Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Norman Müller

Akcija 'Top stipendije za top studente'

Zadnji tjedan prijava za Top stipendije

Rok prijava za akciju VIPneta, Erste&Steiermarkische Bank i Nacionala 'Top stipendija za top studente' istječe u petak 10. svibnja

Emina Pršić
Studentica predškolskog odgoja, aktivna je u humanitarnim udrugama te pomaže u prevenciji od AIDS-a, pušenja i alkoholizma, aktivna je i u Udruzi Lige protiv raka, Crvenom križu; kao glavna nositeljica tribine predstavljala je HrvatskuEmina Pršić Studentica predškolskog odgoja, aktivna je u humanitarnim udrugama te pomaže u prevenciji od AIDS-a, pušenja i alkoholizma, aktivna je i u Udruzi Lige protiv raka, Crvenom križu; kao glavna nositeljica tribine predstavljala je HrvatskuNapokon prava stipendija, najčešći je komentar među studentima. Četiri tisuće kuna mjesečno uistinu je iznos koji može zadovoljiti sve potrebe i omogućiti studentima da se posvete isključivo učenju. Kao što znate Nacional, Erste i VIPnet podijelit će 320.000 kuna kojima će biti nagrađeno osam najboljih studenata u Hrvatskoj. Svaki dobitnik primit će 40.000 kuna u deset mjesečnih obroka od po 4000 kuna u tijeku sljedeće akademske godine. Nije čudno što je u redakciju stiglo tako mnogo prijava, niti je čudno što prijave još stižu. Žiri će imati strašno težak posao, jer neće biti lako izabrati najbolje.
Biografije su vrlo zanimljive, prepune kojekakvih interesantnih detalja koje je gotovo nemoguće povjerovati. Neki nikad nisu dobili ocjenu nižu od petice, sa 20 i koju godinu govore nekoliko jezika, ili su već proputovali cijeli svijet obilazeći kojekakva natjecanja. Tu su prijave studenata koji pišu priče, knjige, pjesme, sviraju, objavljuju stručne radove, imaju samostalne izložbe. Neki od njih vrhunski su sportaši koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima, koji su postigli kojekakve sportske rekorde, pripremaju se za Olimpijadu. Međutim važno je ponovno napomenuti da će jednog sretnika izabrati i Nacionalovi čitatelji. Za svog favorita, bez obzira na to hoće li biti jedan od 50 odabranih koji će biti dodatno predstavljeni, moći ćete glasati putem kupona koji će se objavljivati u Nacionalu od dana kada stigne zadnja prijava. Glasanje će trajati do dana kada će i žiri izabrati najbolje, točnije do 23. srpnja, kada je predviđeno da se objave imena sretnih dobitnika. U sljedećem broju bit će objavljen i konačan popis svih natjecatelja, a uskoro i predstavljen stručan žiri. Sama zamisao akcije je bila da se studenti potaknu na daljnji rad i učenje, da vide da se trud ipak isplati i da netko vodi računa o njima. Pomalo je i bolno koliko je tu vrhunskih studenata, koliko je tu petica, prijava koje zaslužuju stipendije. Nadamo se da će se iduće godine akcija proširiti, da će fond biti i veći, da će ovaj projekt prepoznati i druga poduzeća uz naše partnere VIPnet i Erste&Steiermarkische banku ili bar biti putokaz i drugim gospodarskim subjektima da se samostalno uključe u slične aktivnosti. Nadamo se da ćemo pokrenuti nešto vezano i za kolege postdiplomante koji se također suočavaju s problemima financiranja studija. Nacional planira još neke akcije vezane uz studente i rješavanje njihovih osnovnih problema, a to su uvijek financije. Naime loša gospodarska situacija u Hrvatskoj odražava se i na studentsku populaciju. Kako osigurati potrebna sredstva za bezbrižno studiranje, najčešće je postavljano pitanje među studentima. Bit će prilike da pokušamo utješiti i nesretnike koje zaobiđe Top stipendija, ali i one koji se nisu odvažili poslati prijavu, stoga vam savjetujemo da i dalje čitate Nacional. Do tada, možete vidjeti neke od nasumce izabranih potencijalnih top studenata.

Marina Babić Studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, zna samo za petice, 5,0 je njezin prosjek; proglašena je za učenicu generacije na kraju srednje škole; pohađala je brojna natjecanja; aktivno se bavi odbojkom i postiže također zapažene rezultate.Izabela Hren
Apsolventica slikarstva, dva puta pohvaljena kao najbolja u klasi, iza sebe ima nekoliko skupnih izložbi i jednu samostalnu, namjerava upisati teologiju, a govori engleski i francuski i obožava književnost.

Suzana Varga
Peta je godina stomatologije, nikad nije dobila četvorku, sve same petice, ukupno 41 na fakultetu, sigurno će biti jedna od najozbiljnijih kandidata za Top stipendiju; njezini uspjesi, kvalitete i vrline definitivno se ne mogu opisati s nekoliko riječi.

Slavko Šutić
Student elektrotehnike i računarstva, sudionik nekoliko državnih natjecanja tijekom srednje škole, dobitnik nagrade “Josip Lončar” nakon prve godine studija; bavi se vaterpolom, košarkom i šahom.

Martina Perica
Studira na Američkoj visokoj školi za management i tehnologiju gdje uspješno završava drugu godinu; na dekanovoj je listi najuspješnijih studenata i članica je studentskog kongresa; tijekom fakulteta je radila kako bi financirala svoje školovanje.

Igor Zgrabljić
Studira na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu; dobitnik je dekanove nagrade za uspjeh i rezultat na prvoj godini studija; demonstrator je iz statistike i marketinga na fakultetu; rekreativno se bavi sportom, radio je i kao turistički vodič.

Damir Gubić
Nakon srednje škole kroz koju ga je pratio prosjek 5,0 upisao se na Ekonomski fakultet kao prvi od 860 kandidata na prijemnom ispitu; govori engleski, njemački i talijanski, a služi se i slovenskim; član je kluba 4+ koji okuplja studente s najvišim prosjekom ocjena.

Gordana Muhtić
Tijekom srednje škole prosjek joj je bio 5,0; trenutačno studira pravo u Splitu, i teška bolest i nemogućnost pohađanja predavanja ne onemogućava je da postiže zapažene rezultate te da se paralelno likovno izražava, imala je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi.

Ana Lovrić
Pohađa treću godinu ekonomije; dobitnica je dekanove nagrade zbog prosjeka 5,0; sudjelovala je na natjecanjima iz matematike, fizike i biologije; bavila se ritmikom, trenirala tenis i te-kwon-do; bila je članica debatnog kluba, studentske organizacije AISEC.

Ante Kranjac
Tijekom osnovne škole šesteročlana obitelj živjela je u progonstvu, no to ga nije spriječilo da uči i stvara; dobitnik je zlatne medalje u Nurnbergu na Svjetskom natjecanju inovatora, gdje je došao nakon pobjede na državnom natjecanju; student je građevine u Splitu.

Edita Ovčariček
Studira ekonomiju s prosjekom ocjena višim od 4,8; inače je demonstrator na katedri za ekonomsku teoriju; govori engleski, njemački i slovenski, a uči i španjolski jezik; sudionica je brojnih državnih natjecanja

Tomislav Šovagović
Paralelno studira dva fakulteta, na novinarstvu je na četvrtoj godini, a na teologiji sluša treću godinu; u izboru za najzanimljiviju biografiju sigurno bi bio u vrhu; dobitnik je nagrada za kratke priče koje su mu očito specijalnost.

Mario Živić
Studira na FER-u, teško je prebrojiti njegova natjecanja i uspjehe iz područja matematike i informatike; počeo je još u osnovnoj školi s regionalnim natjecanjima, nastavio s državnim, osvajao natjecanja i bilježio značajne rezultate po Americi, Kini, Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Turskoj.

Maja Pleskalt
Studentica je četvrte godine prava u Osijeku; tijekom fakulteta često radi pa je tako među ostalim radila za Erste&Steiermarkische banku; predložena je za rektorovu nagradu; ima dvije zbirke pjesama; pliva za fakultet; bori se za ljudska prava.

Marija Šabić
U Varaždinu studira Tekstilno-tehnološki fakultet, odlična je učenica bila i u srednjoj školi, a sada paralelno uz fakultet i radi kako bi ga mogla financirati. Kao i većina prijavljenih sudjelovala je na natjecanjima, a prvo mjesto je osvojila na državnom natjecanju tehnologije proizvodnje odjeće.

Tomislav Mileković
Fiziku na PMF-u upisao je 2000.; dosadašnje ocjene, redom petice, samo su nastavak kvalitetnog rada iz srednje škole; demonstrator je studentima prve godine; uz učenje nađe vremena i za bavljenje windsurfingom, planinarenjem, vaterpolom, klizanjem i skijanjem.

Tomislav Vreš
Na četvrtoj je godini arhitektonskog fakulteta; potpuno je posvećen vježbama i projektima koji su hvaljeni na sjednicama te izlagani na izložbama na fakultetu; istražuje utjecaj novih medija na arhitekturu, a posebno videa i računalne animacije.

Iva Hrastinski
Studira logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu; ljeto je provela u Bostonu na Sveučilištu Harvard istražujući način školovanja; pohađa tečaj znakovnog jezika koji organizira Hr. Udruga gluhoslijepih osoba “Dodir”.

Davor Nikolić
Zadranin koji studira na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dobitnik je dekanove nagrade čak tri puta; demonstrator je iz statistike i mikroekonomije; sudionik je brojnih stručnih projekata; zna samo za petice; student je 4. godine, a prijavu za Top stipendiju poslao je čak dva puta, što mu ipak neće dodatno pomoći pri izboru.

Nikola Rajić
Studira anglistiku i indiologiju; dobitnik je rektorove nagrade; govori i tamilski jezik, a prilaže i preporuke pandita, tradicionalnog indijskog učenjaka Varada Desikana, čiji je učenik, te Dominica Goodalla, ravnatelja EFO-a u Pondicheryju gdje je neko vrijeme boravio.

Pero Mrnarević
Na četvrtoj godini Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu ima prosjek ocjena 4,95; od 1995. redovito je izlagao, počeo je s karikaturama i grafitima, a poslije je radio suvremene jaslice od tone starog papira; gostovao je na tv-u; realizirao je prostorne intervencije te vodio likovnu radionicu.

Sonja Vizjak
Demonstratorica na pravu u Rijeci, glavna je urednica Vox Iustitiae, glasila studenata Pravnog fakulteta; sudionica je i brojnih seminara; trenutačno je na trećoj godini i planira nastaviti vrijedno učiti i ostvarivati kvalitetne rezultate.

Matija Kazalički
Na natjecanjima iz matematike, fizike i informatike bio je uvijek među najboljima; medalje je osvajao u Argentini, Turskoj, Rumunjskoj, Tajvanu i više puta u Americi; PMF je bio logičan slijed događaja; odličja je dobio i u Londonu, Pragu, Ostaravi i Varšavi; sudjeluje u pripremama studenata za natjecanja i organizaciju natjecanja.

Davorka Pekišić
Nakon gimnazije završene s odličnim uspjehom, izabrala je hrvatski jezik i književnost; prvu je godinu zbog teške bolesti preskočila, međutim vraća se u punom sjaju i redovito upisuje godinu za godinom; ova dobitnica rektorove nagrade trenutačno je na četvrtoj godini.

Nikša Stančić Rokotov
Prosjek 5,0 tijekom srednje škole i 5,0 na Pravnom fakultetu; na drugoj je godini; govori engleski i francuski i služi se talijanskim; slobodno vrijeme posvećuje sportu, bavio se nogometom i plivanjem, a trenutačno se aktivno bavi tenisom.

Ana Benić
Završila je opću gimnaziju i srednju glazbenu školu, trenutačno studira anglistiku i komparativnu književnost, gdje je na četvrtoj godini, a na muzičkoj akademiji je na trećoj godini studija; sve ispite polaže u roku s izvrsnim ocjenama.

Mladen Kolar
Sudionik 22 natjecanja iz područja matematike, informatike, kemije i fizike na kojima je redovito postizao zapažene rezultate; član je šahovskog kluba s kojim je također sudjelovao na brojnim natjecanjima i pobjeđivao; student je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Hrvoje Magdić
Trenutačno je na trećoj godini kroatistike i sociologije; predsjednik je sabora mladih Gospićko-senjske biskupije i dopredsjednik križarskog društva te glavni urednik lista Osvit; čita, putuje i aktivno se bavi tenisom.

Ljiljana Ćulibrk
Upisala je kineziološki fakultet kao prva na klasifikacijskom ispitu; prosjek ocjena joj je 5,0; prvakinja je Europe u trčanju na 1500 m, osvajala je medalje na svjetskim i europskim prvenstvima; drži više od 20 rekorda Hrvatske, standardna je seniorska reprezentativka Hrvatske u više disciplina, priprema se za Olimpijske igre u Ateni.

Ana Tokić
Uz osnovnu i srednju školu paralelno je išla i u glazbenu; redovito je dobivala samo petice; imala je samostalne koncerte na glasoviru; studira psihologiju; bavi se i baletom, ritmikom, plesom, recitiranjem, glumom, pjevanjem, u slobodno vrijeme i rola.

Mirela Suša
Na četvrtoj je godini, iza sebe ima 38 položenih ispita Procesno-energetskog smjera, usmjerenja termomehanika na Fakultetu strojarstva i brodogradnje; svake je godine nagrađivana kao najbolji student fakulteta; već treću godinu zaredom je i demonstratorica; govori engleski, njemački i španjolski jezik.

Vesna Pekić
Na Fakultetu je elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, gdje studira elektroniku; kaže da je članica MENSE, te da ima prosjek od 4,81 na fakultetu gdje ne postoje studenti s prosjekom od 5,0; sudjelovala je na raznim natjecanjima, planinari, vesla, bavi se baletom, svira gitaru, uči jezike.

Dino Novosel
Već je stekao uvjete da upiše četvrtu godinu energetike na strojarstvu u Zagrebu; uz dobivanje odličnih ocjena stigne svirati u tamburaškom sastavu “Ivan Goran Kovačić”, džogirati po savskom nasipu i baviti se fitnessom; tijekom cijelog školovanja odličan je učenik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika