29.05.2012. / 11:33

Autor: Hina

Rekonstrukcija vlasti u BiH - nemoguća misija?

"Za nas je federalna vlada od početka nelegitimna i funkcionira na osnovi privremene odluke visokog predstavnika što je problem kojega odmah treba riješiti, dogovorom i u jednom paketu", izjavio je Čović

Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović (arhiva)Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović (arhiva)HDZ Bosne i Hercegovine i HDZ 1990. uvjetuju potporu rekonstrukciji vlasti na državnoj razini u BiH i promjenama u sastavu vlade Federacije BiH koju smatraju nelegalnom, prenose u utorak lokalni mediji.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je banjalučkim "Nezavisnim novinama" kako u toj stranci inzistiraju da se problem vlasti na državnoj i entitetskoj razini rješava "u paketu".

"Za nas je federalna vlada od početka nelegitimna i funkcionira na osnovi privremene odluke visokog predstavnika što je problem kojega odmah treba riješiti, dogovorom i u jednom paketu", izjavio je Čović.

Naznačio je kako bi o tome ovisila i potpora predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je član HDZ BiH mogućem zahtjevu Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za rekonstrukciju državne vlade odnosno eliminiranje Stranke demokratske akcije (SDA) iz njezina sastava.

SDA je trenutačno izvrgnuta oštrim kritikama koalicijskih partnera zbog protivljenja proračunu kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH i o kojemu ovog tjedna odlučuje Dom naroda državnog parlamenta. Predsjednik SDA Sulejman Tihić u ponedjeljak je izjavio kako se njegova stranka neće dragovoljno povući iz vlasti dodajući kako u njoj imaju pravo na vlastito mišljenje i ono im se ne može uskratiti. Kazao je i kako je SDA u stanju učinkovito blokirati pokušaj promjene sastava Vijeća ministara jer će za to iskoristiti većinu koju ima u klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda.

SDP i SDA čine stup koalicijske vlasti u Federaciji BiH gdje hrvatske pozicije popunjavaju Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB).

SDP i SDA su nastupili i kao partneri pri uspostavi vlasti na državnoj razini, no kasnije su se sukobili oko iznosa proračuna što je potaknulo nagađanja kako je SDP spreman inicirati raskid koalicije.

Predsjedništvo SDP-a je na zatvorenom zasjedanju u ponedjeljak pozvalo SDA da "revidira svoja stajališta" i podupre proračun pri odlučivanju u Domu naroda parlamenta BiH.

Vrh SDP-a je ocijenio "neprihvatljivim i krajnje neodgovornim" postupke SDA no nije izravno zaprijetio raskidom postojećeg partnerstva.

Dragan Čović ipak drži kako je u slučaju da SDA i ovog tjedna u parlamentu bude protiv proračuna jedina opcija ostanak pet stranaka u koaliciji ili pak "neka nova šestorka" odnosno uključivanje neke druge stranke u vlast umjesto SDA.

I glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar izjavio je kako će u toj stranci raspravu o mogućoj rekonstrukciji Vijeća ministara iskoristiti da bi se riješilo pitanje "legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda" u svim tijelima vlasti. "Od početka su HDZ BiH i HDZ 1990. trebali biti u federalnoj vlasti jer su dobili najviše glasova hrvatskog naroda", izjavio je Vegar.

Iz SDP-a, o čijem stajalištu ovisi ispunjenje zahtjeva dva HDZ-a, za sada nema naznaka da bi oni mogli biti prihvaćeni.

Analitičari procjenjuju kako je rekonstrukcija federalne vlade u sadašnjem odnosu snaga zapravo neprovodiva s obzirom da to mora inicirati predsjednik Federacije BiH Živko Budmir koji je na tu dužnost postavljen kao član HSP-a.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika