Objavljeno u Nacionalu br. 339, 2002-05-15

Autor: Maroje Mihovilović

300 zvijezda na vjenčanju najslavnije manekenke

Udaje se najbogatija manekenka na svijetu

Claudia Schieffer vjenčat će se 25. svibnja s filmskim producentom Matthewom Vaughom, najvjerojatnije u svom britanskom dvorcu

Claudia SchifferClaudia SchifferClaudia Schiffer, najslavnija njemačka manekenka, vjenčat će se 25. svibnja “negdje u Velikoj Britaniji” s Matthewom Vaughnom, britanskim producentom, s kojim živi već 16 mjeseci. Da će se “uskoro vjenčati” objavljeno je još oko Nove godine, kada se uvelike spekuliralo da će se vjenčanje održati u škotskom dvorcu Skibo, gdje su se vjenčali američka pjevačica Madonna i britanski filmski režiser Guy Ritchie. Ritchie je najbolji prijatelj Matthewa Vaughna koji je producirao dva njegova najpoznatija filma, “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške” i “Snatch”, a na tom mu je vjenčanju bio kum. Točan datum vjenčanja krajem travnja prvi je objavio njemački tjednik Bunte, pozivajući se na izvore bliske obitelji Schiffer. U Bunteu su objavljeni i neki detalji planiranog vjenčanja, kako će na vjenčanje biti pozvao 300 gostiju, među ostalim i Madonna i Elton John. List je otkrio kako su 31-godišnja Claudia Schiffer i njezin budući suprug razgledali razne crkve u Engleskoj i Škotskoj tražeći najromantičniji ambijent za svoje vjenčanje, ali da nije isključeno da se vjenčanje održi u dvorcu što ga je Claudia Schiffer nedavno za 4,3 milijuna funti kupila u srednjoj Engleskoj, na pola puta između Oxforda i Cambridgea.
Claudia Schiffer, po mišljenju mnogih medijskih stručnjaka, danas je prva manekenka na svijetu, našla se na više od 550 naslovnih stranica, vrlo je bogata i utjecajna. Njemački tisak tvrdi da je ona najbogatija Njemica svoje generacije, jer zarađuje prosječno 50.000 dolara dnevno, a američki magazin Forbes, specijaliziran za procjene bogatstva bogatih, tvrdi da je Claudia Schiffer danas “vrijedna” 55 milijuna dolara. Njezino vjenčanje ne izaziva takvu medijsku pozornost samo zbog njezina bogatstva, nego prije svega zbog atraktivna izgleda, na temelju kojeg je u 15 godina i postala bogata. Interes za njezin privatni život osobito se povećao nakon što su se proširile glasine da je ona i taj interes na neobičan način izvanredno unovčila.
Claudia Schiffer, najpoznatija svjetska manekenka koja je snimila 550 naslovnih stranica za magazine i čija imovina vrijedi 55 milijuna dolara, vjenčat će se pred 300 uzvanika, među kojima će biti brojne zvijezde poput Madonne i Eltona Johna: mjesto vjenčanja zasad se drži u tajnosti kako bi se izbjegla najezda novinara, ali dobro upućeni pretpostavljaju da je riječ o njenom dvorcu u srednjoj Engleskoj Claudia Schiffer rodila se 25. kolovoza 1970. u Dusseldorfu u obitelji dosta imućnog odvjetnika. Ima troje mlađe braće. U djetinjstvu je željela postati odvjetnicom, te nastaviti očev posao, ali se sve promijenilo kada je 1987. s prijateljicama otišla u jedan dusseldorfski diskoklub na ples. Tamo ju je ugledao agent pariške manekenske agencije Metropolitan i počeo nagovarati da postane model. No ona se s time nije htjela zamarati, jer joj se plesalo, pa ga je uputila da sljedećeg dana razgovara s njezinim roditeljima. On je uvjerio roditelje da joj dopuste da se okuša kao fotomodel, te je nekoliko tjedana poslije potpisala svoj prvi ugovor kao fotomodel. Prvi posao bilo joj je snimanje u rublju za najpoznatiji francuski modni časopis Elle. Nakon toga preselila se u Pariz.
Na početku je bila samo jedna od brojnih lijepih djevojaka, no njezin izniman izgled pomogao joj je da postane superzvijezda. Fotografkinja Ellen von Unwerth zamijetila je da Claudia Schiffer neobično sliči najvećoj francuskoj filmskoj zvijezdi svih vremena Brigitte Bardot, seks-simbolu pedesetih, pa je odlučila da je prilikom fotografiranja za jednu reklamnu kampanju za kompaniju “Guess” predstavi kao novu Brigitte Bardot. Fotografije su izazvale veliku pozornost, što je pomoglo Claudiji Schiffer da se krajem osamdesetih uzdigne iz anonimnosti. Početkom devedesetih postala je jedan od najpoznatijih fotomodela na svijetu. S Lindom Evangelistom, Naomi Campbell, Helen Christiansen i Christy Turlington ušla je u novu kategoriju manekenki i fotomodela, među tzv. supermodele. Do tada su manekenke bile uglavnom anonimne ljepotice, a Claudia Schiffer je bila prva među njima koja je i sama stekla status zvijezde, poznate poput filmske glumice ili pjevačice. Oni koji su je poznavali hvalili su je da je s njom lako surađivati, iako je poslije postavljala posebne uvjete i odbijala angažmane. Hvale je i zato što je obrazovana (govori tri jezika), komunikativna, talentirana i za druge stvari. Posljednjih godina zaradila mnogo novca koji je investirala primjerice u lanac restorana “Fashion Caffe”, kojem je bila suvlasnica. Počela je i glumiti u filmovima. Što se tiče njezina privatnog života, bilo je priča da će je zaprositi monegaški princ Albert, govorilo se o nekim tajnim ljubavima, no sva su nagađanja nestala kada je 1993. službeno bilo obznanjeno da su Claudia Schiffer i slavni američki mađioničar David Copperfield zajedno.
Copperfield je tada već bio velika medijska zvijezda, mnogo veća od Claudije Schiffer. Pravo ime Davida Copperfielda je David Seth Kotkin. Rodio se 16. rujna 1956. u obitelji njemačkih imigranata u mjestu Matuchen u američkoj saveznoj državi New Jersey. Majka mu je prodavala osiguranja, a otac je bio vlasnik dućana muških odijela. Bio je vrlo povučen dječak. Kada je imao deset godina, naučio je govoriti iz trbuha, pa je počeo nastupati. To ga je veselilo, pa je odlučio postati cirkuski artist. Počeo je učiti mađioničarske trikove i u tome bio jako spretan, zahvaljujući čemu je s dvanaest godina postao najmlađom osobom ikada primljenom u Društvo američkih mađioničara. Sa šesnaest godina već je bio nastavnik mađioničarstva na newyorškom sveučilištu, godinu dana poslije već je imao vlastiti show na televiziji, a osamdesetih godina postao je jedan od najpopularnijih američkih zabavljača. Svake godine održi više od 500 showova diljem SAD-a i svijeta. Njegove najpoznatije točke bile su prolazak kroz Kineski zid, levitacija jednog automobila tvrtke “Ferrari”, bijeg iz zapaljenog brodića iznad vodopada Niagare, nestanak putničkog aviona, teškog sedam tona, i nestanak newyorškog Kipa slobode. Neki su ga kolege mađioničari optuživali da je ukrao njihove tajne, ali nikada nije bio na sudu. Godišnje zarađuje desetke milijuna dolara.
Kada je objavljeno da su Claudia Schiffer i Copperfield u vezi, oboje su bili u središtu pozornosti, pa im je to donijelo veliki publicitet. Poslije se proširila priča kako su se oni, navodno, zaljubili. Claudia Schiffer došla je 1993. zajedno s obitelji pogledati jedan mađioničarski show Davida Copperfielda u Berlinu. Copperfield ju je, pričalo se, slučajno zamijetio u publici, te pozvao da dođe na pozornicu i sudjeluje u jednom triku. Nakon predstave Copperfield ju je pozvao da večer provedu zajedno, te je tako buknula ljubav. Sedam mjeseci poslije Copperfield joj je darovao zaručnički prsten vrijedan 4,5 milijuna dolara. Žuti tisak uvijek nastoji nešto otkriti o slavnima, pa se spekuliralo i o njihovoj vezi, no većina medija ipak se složila da je riječ o ljubavi, sve dok 1997. nije izbio skandal, jer se otkrilo da to uopće nije bila romantična ljubav, nego – dobro smišljen i plaćen posao.
Skandal je izbio kada je francuski visokonakladni časopis Paris Match objavio kompromitirajući dokument kojim se dokazuje kako susret u Berlinu uopće nije bio spontan, nego tajno dogovoren, s tim da je Copperfield za to njemačkoj manekenki platio priličnu svotu. Objavljeni dokument je vrlo precizan ugovor u kojemu piše kako će Claudia Schiffer doputovati avionom iz Pariza u Berlin na Copperfieldov trošak, u Berlinu će je čekati “mercedes” i odvesti u najbolji hotel, a na raspolaganju će imati i tjelohranitelja. U ugovoru piše:
“Gospođica Schiffer u Berlinu će provesti 24 sata. U 21 sat prisustvovat će showu gospodina Copperfielda i primanju nakon showa. Uz to, gospođica Schiffer bit će obvezna na showu sudjelovati u jednom triku, te se fotografirati zajedno s gospodinom Copperfieldom. Za to će primiti honorar od 20.000 dolara, dok će njezin agent primiti proviziju od deset posto. Svi se obvezuju da će ugovor držati u tajnosti, da o njegovim detaljima neće ništa otkriti nikome, osim neposrednim sudionicima.”
Ugovor je, tvrdi francuski časopis, između njih dvoje sklopio Wolfgang Bocksch, promotor Claudije Schiffer. Objavljivanje je izazvalo senzaciju, jer – ako je autentičan – cijela je navodna “romansa” Davida Copperfielda i Claudije Schiffer zapravo reklamni štos. David Copperfield i Claudia Schiffer energično su to zanijekali preko svoje zajedničke predstavnice za tisak, a majka Claudije Schiffer u jednom intervjuu izjavila je da je prvi susret bio namješten, no poslije se razvila stvarna veza.
Veliki dio medija, međutim, bio je uvjeren da je doista riječ o prijevari. Copperfield je, uostalom, mađioničar iluzionist, koji vara tijekom svojih showova ljude, pa zašto ne bi ovako prevario javnost. On je, uz to, poznat kao vrlo spretan u reklamnim i promotivnim poslovima, pa u tom kontekstu sve i ne izgleda neobično. A veza s Claudijom Schiffer njegovoj popularnosti nesumnjivo je pomagala, stvorivši od njega još veću zvijezdu. Dio povećanih profita mogao je preusmjeriti i na njezin račun, kako bi četiri godine održavao iluziju o sretnoj vezi i skorom braku.
Ubrzo nakon otkrića Paris Matcha veza između Davida Copperfielda i Claudije Schiffer potiho je prekinuta. Ona se poprilično povukla iz javnosti. Doduše, nastupala je često kao i prije, slikala se za naslovne stranice, ali je manje bila na javnim mjestima, a više je živjela povučeno u svojoj vili koju je kupila na španjolskom otoku Mallorci. Bilo je novih spekulacija o njezinu romantičnom životu, o njezinoj vezi s trgovcem umjetnina Tomom Jeffriesom, bivšim zaručnikom njezine kolegice, australske manekenke Elle MacPherson.
No krajem 2000. raspala se i ta veza, a objavljeno je da je Claudia Schiffer u novoj vezi, i to s Matthewom Vaughnom, mladim britanskim filmskim producentom koji se proslavio filmovima što ih je režirao Madonnin suprug, njegov bliski prijatelj Guy Ritchie. O Vaughnu se malo znalo, no tvrdilo se da je uspješan u filmskom svijetu zato što mu je otac poznati američki filmski i televizijski glumac Robert Vaughn, zvijezda filmova “Sedam veličanstvenih” i “Bullitt”. I Roberta Vaughna se češće spominjalo kada se govorilo o budućem vjenčanju, te o tome tko će biti pozvan. Bilo je, naime, mnogo spekulacija o tome hoće li Robert Vaughn dobiti pozivnicu jer je, navodno, napustio svojeg sina i njegovu majku, bogatašicu Kathy Ceaton, kada je Matthew imao samo godinu dana. Robert Vaughn, kojem je sada 70 godina, demantirao je da je on njegov otac, tvrdeći da je čak i sudski ustanovljeno da on nije otac Matthewa Vaughna. U vrijeme kada se 1970. Matthew rodio, Robert Vaughn doista je živio s bogatašicom Kathy Ceaton, koja je od njega bila 15 godina mlađa. Odnosi između Roberta Vaughna i Kathy Ceaton dugo su bili jako loši, te su oboje imali veze sa strane. Kada ju je napustio, ona je tražila da uzdržava njezina sina, za kojeg je tvrdila da je njegovo dijete, što je on nijekao, ali je ipak davao novac. Godine 1981. zatražila je povećanje alimentacije, a on je to odbio, tvrdeći da on nije otac djeteta, pa se ona obratila sudu. On je pristao na laboratorijsku provjeru, koja je pokazala da Matthew Vaughn nije sin Roberta Vaughna, što je presudio i sud u Los Angelesu, tako da on neće postati tast Claudije Schiffer. Ustanovljeno je da je Robert Vaughn sterilan, a to je Kathy Ceaton navodno sve vrijeme znala. On sada tvrdi da se ona prema svojem sinu ponijela jako okrutno ako ga držala u uvjerenju da mu je Robert Vaughn otac. Navodno je sve vrlo loše djelovalo na Matthewa Vaughna koji se cijelog života nadao da će ga Robert Vaughn priznati za svojeg sina. No ako mu on nije otac, tko jest?

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika