29.05.2012. / 17:23

Autor: Nacional.hr

Socijaldemokracija koje nema

Pogodujemo kapitalistima, uzimamo radnicima

"Svi potezi aktualne vlasti će se potvrditi ili demantirati krajem ove godine ili na kraju mandata. Ali definitivno je, kako je i obećano, promijenjen smjer. Više nije ni moglo ići po starom principu da se troši i zadužuje u inozemstvu, bez ozbiljnih negativnih razvojnih posljedica. Očekuju se rezovi koji će donijeti promjene i bolji smjer za radnike", smatra Leko

Josip Leko (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Josip Leko (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Potpredsjednik Sabora i predsjednik Glavnog odbora SDP-a uoči izborne konvencije SDP-a za Nacional je analizirao dosadašnji rad Vlade te pojasnio zašto smatra da je nužno posegnuti za neoliberalnim metodama - metodama sustava koji je po dobrom dijelu ekonomista uzrokovao financijsku krizu - te zbog čega u krizi ispaštaju samo građani.

Ističe kako sve pad popularnosti Kukuriku koalicije pokazuje kako aktualna vlada ne ide linijom manjeg otpora, već zna da mora mijenjati stvari, jer je dosadašnji model istrošen.

"Nalazimo se u okruženju liberalnih društava liberalne demokracije, i uz to smo još u potenciranoj krizi, zbog grešaka iz prijašnjeg razdoblja i trošenja više nego što smo stvarali. U uvjetima krize u cijelom svijetu ne može se očekivati da Vlada trikom spašava standard i sva prava koja imamo. Ne može se očekivati socijaldemokratsko vođenje države kada moramo osigurati vanjskim investitorima da dođu u Hrvatsku i ulažu. Imamo prioritete: najprije moramo stvoriti podlogu da se može zaposliti značajan broj ljudi i da se mijenjaju makroekonomski parametri. Točno je, neki potezi moraju biti liberalni jer ne možemo dovesti inozemne investitore i onda ih ograničiti državnim potezima zadržavanja svih prava koje smo imali na tuđoj akumulaciji. Tako bismo vozili istim tračnicama na kojima smo bili, a to moramo mijenjati", naglašava Leko.

Iako ističe da će poduzimati 'neke' neoliberalne poteze, Leko odbija priznati da su neoliberali.

"Svi potezi nisu socijaldemokratski jer ne mogu biti, ali cilj je jasno postavljen - ojačati investicije, otvoriti nova radna mjesta, zaposliti što više ljudi, promijeniti odnose u društvu, stvarati unutar naše zajednice, ne zaduživati se, otvarati perspektivu novim generacijama, smanjiti nepovoljni odnos radnika i umirovljenika. Ne može se govoriti isključivo o neoliberalnoj politici. To je trenutačno statično gledanje, mora se gledati kamo se želi stići", kazao je. Upitan da obrazloži što je to socijaldemokratsko u aktualnoj vladi koja ukida prava radnika nazivajući ih "uspomenom na ljepša vremena", Leko odgovara kako se treba zapitati 'jesu li ta prava realna ili nisu'.

"Pošteno je, odgovorno i socijaldemokratski reći da ta prava nisu održiva, a ne uvlačiti nas u još veću krizu po principu "držite kotli vodu". Ako BDP neće rasti, ni u svijetu, ni kod nas, ima li smisla ići u novo zaduživanje ili samo bolje rasporediti teret, a istodobno zadržati mogućnost dolaska investicija? Gledamo li statički, može se činiti da te škare idu samo u korist kapitala, a riječ je o tome da poboljšavamo situaciju za investiranje i olakšavamo položaj kapitalista koji će ulagati u proizvodnju u cilju da smanjimo negativne makroekonomske trendove. Situacija je takva da moramo pogodovati poduzetnicima kako bi došao svježi kapital i kako bi se svi skupa pokrenuli", istaknuo je Leko.

Svjestan je da je socijalna situacija veoma teška, pogotovo u trentuku kada su brojni poslodavci zbog neplaćanja doprinosa u blokadi što se ponovno odražava na standard radnika.

"Svi potezi nisu socijaldemokratski jer ne mogu biti, ali cilj je jasno postavljen - ojačati investicije, otvoriti nova radna mjesta, zaposliti što više ljudi, promijeniti odnose u društvu, stvarati unutar naše zajednice, ne zaduživati se, otvarati perspektivu novim generacijama, smanjiti nepovoljni odnos radnika i umirovljenika. Ne može se govoriti isključivo o neoliberalnoj politici. To je trenutačno statično gledanje, mora se gledati kamo se želi stići", objašnjava Leko.

O tome zašto se podilazi krupnom kapitalu, što očekuje od izborne konvencije SDP-a te kako komentira izbore u HDZ-u i novog predsjednika Karamarka pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

'Pogodujemo kapitalistima, a teret je na građanima'

'Pogodujemo kapitalistima, a teret je na građanima'

Jedan od rijetkih stranačkih doajena preostalih u vodstvu, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednik Sabora Josip Leko vjeruje da će i nakon… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 29.05.12. 18:04

Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha. Ne pucajte u čovjeka koji se smije. Leko počnite se smijati dok nije kasno. Kad vas raja prokuži kako pogrešno radite, samo vas smijeh može spasiti.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
15/11/06

rimaz, 29.05.12. 18:05

Cilj ove vlade je ... OK, samo recite do kada. Do kraja mandata ? Za ove mjere koje je su nametnuli "stručnjaci" vlade koji se zovu ministri nije trebalo birati novu vladu. Mogli smo isto proći i bez bilo kakve vlade. I ja bih znao uzeti od drugog. Ako bi mu trebalo pomoći, i ja bih znao proglasiti ga viškom i baciti na cestu. Zapravo, ja bih znao i bolje od ove vlade uzeti od naroda. Ne bih prezao uzeti od svih onih kojima je Tuđman dao devedesetih. A dao im je ono što su Hrvati akumulirali desetljećima. Oni su danas okosnica našeg društva i važe kao veliki i pošteni poduzetnici.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 29.05.12. 18:12

Svi oni sliži bankarima....lopovima.....kakva socijal....demokracija i PM !


registracija
10/2/12

Hazu, 29.05.12. 18:20

Jel ovo onaj Leko iz opljačakane Hrvatske lutrije?


registracija
24/3/10

bagsy, 29.05.12. 18:32

Prije svega,znamo da leko nema pojma o ekonomiji,a i njegov brat također.
Drugo:neće biti stvaranja novih radnim mjesta jer proizvodna radna mjesta idu zna se kamo,definitivno ne u državu gdje klaunovi vode politiku,a probleme s novim radnim mjestima vodi cijela zapadna ekonomija,uostalom,to i jest recesija.
Treće:da bi se stvorilo novo readno mjesto na kakvoj takvoj tehnološkoj razini,procjene su bile prije nekoliko godina 100 000 € i više.
Četvrto:zadnji put kada su se 'stvarali uvijeti za strani kapital',došli su veliki trgovački lanci,obećavala su se nova radna mjesta,dogodilo se suprotno,i ono malo proizvodnje što je bilo ,ugašeno je,jer mali proizvođači nisu mogli zadovoliti ili 'standarde' ili 'količine' tih trgovaca.Sad se u tim trgovačkim lancima radi i prekovremeno i šikaniraju se radnici za 3000 kuna ili malo više.
Nemam pojma o ekonomiji,samo se sjećam što su klaunovi obećavali pa sad vidim da je to bila pusta priča.
Usput pohvaljujem sindikate što su se zdušno zalagali za radnike u trgovinama i njihova prava,što bi i svaki normalni sindikat trebao činiti,zar ne?


registracija
24/3/10

bagsy, 29.05.12. 18:38

I kako astronomski mala šansa je da ovi ostanu do kraja mandata.
Okrivljuju hdz zbog lošeg ekonomskog stanja koje su naslijedili,to je vjerojatno točno.Sada ja okrivljujem kukuriku koaliciju odmah,zbog toga što će na vlast u hrvatskoj slijedećom prilikom doći radikalni desničari,jer sadašnja vladajuća koalicija sa čačićem i linićem na čelu,ne da nije uspijela popraviti stanje u državi,već se za njihovog vladanja stanje ozbiljno pogoršalo.


registracija
30/11/10

jato, 29.05.12. 18:53

Mislim da će ova vlada otić i prije isteka mandata , tj. biti će potjerani,......


registracija
8/7/09

bankar, 29.05.12. 19:28

nitko više nije siguran svi smo potlačeni i iskriminalizirani učinjeni smo kriminalcima jedino veliki igrači todorić i slični i ovi iz vlade svim ostalim država drži cijev na čelu


registracija
25/6/10

vidra, 30.05.12. 07:44

Trebaju izbrisati ispred imena "socijal-demokrati". Zašto obmanjivati javnost.Rade sve suprotno samo ne socijal demokratski. Svi su političari i stranke isti, samo se razlikuju po osobnosti.


registracija
7/4/11

ivanovac, 30.05.12. 09:12

I bez velikih misli ovog gospodina Leke shvatio sam već ranije da u SDP-u nema ništa od socijal-demokracije i izašao sam iz njega. Već ranije tu je tezu potvrdio njegov brat koji je bio postavljen za direktora u Hrvatskoj lutriji, za vrijeme njegovog direktorovanja tamo su nastali
vrlo loši ljudski i radni odnosi, a o gubicima i ostalim nebulozama da ne pričamo.
Najlakše je prodavati maglu i uzimati iz džepova građana, samo postavlja se pitanje do kada?
Sve ima svoje granice pa i to, može vlada pričati što želi ali nje se baš previše angažirala oko smanjanja troškova.


registracija
20/6/11

etna47, 01.06.12. 14:15

Leko kao i SVI KUKRIKAVCI samo pričaju lažu i mažu,ali tome treba doći kraj.....obećanje:
LUDOM RADOVANJE.


registracija
22/3/11

vferari, 02.06.12. 08:50

Država je u tekvom stanju da nikakva ideologija sada nije bitna osim poteza za spašavanje države pa ma kako ih nazvali.Svi a ma baš svi naročito sindikati nemogu više zahtijevati nešto čega nemema,lako je sprovoditi određenu socijalnu politiku ako imaš novaca treba samo imati volje a socijaldemokratima je to i obaveza.Pa prema tome sad se treba odreći svega što nije neophodno za preživljavanje a kad se stvore uvjeti krenuti snažno u podizanje standarda i uvjeta radnika i sindikata.Čim prije shvatimo da bez momentalnih velikih odricanja neće biti boljitka ni u dalekoj budućnosti.Gospodin Sever sa svojim kolegama u mnogo čemu može doprinjeti da se problem riješi brže,sporije ili nikako.Na sindikatima je velika odgovornos više nego ikad,donositi će se odluke koj će
biti bitne za opstanak ove države.Ovo je ponovni rat za hrvatsku koji se mora dobiti za stolom.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.06.12. 17:51

george orwell 1984:

http://danas.net.hr/hrvatska/platila-50-kn-kazne-zato-sto-nije-uzela-racun

tko je ubio demokraciju u HR?


registracija
19/7/11

bubba, 05.06.12. 12:20

treba neradnicima zg holdinga i državne uprave uzimati dvije trećine plaće idućih godinu dana i novce usmjeriti na ljude koji su osiromašili u privatnom sektoru ponajprije zbog reketa koji im je nametnulo činovništvo. i eto socijalne politike.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika