Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Zrinka Ferina

Mladost je opet na vrhu

Amerikanka i Ruskinja – prvakinje Hrvatske

Nakon što je na završetku prošle sezone ostala sa samo dvije seniorske igračice te je postava kompletirana doslovno 24 sata prije početka prvenstva nitko nije mogao ni pomisliti da će odbojkašice Mladosti postati nove prvakinje Hrvatske: za veliki uspjeh najzasužnije su Amerikanka Lacey Vicknair (24) i Ruskinja iz Kirgistana Jelena Šćerbakova (28), jedine dvije strane igračice u ekipi

Pobjedom u trećoj finalnoj utakmici protiv Splita odbojkašice Akademskog odbojkaškog kluba Mladost iz Zagreba prošle su srijede sasvim neočekivano postale prvakinje Hrvatske.
Prvenstvo Hrvatske posljednji put su osvojile 1996., a na pobjedu odbojkašica Mladosti nitko nije računao i zato što sve do kolovoza prošle godine nisu imale ni kompletiranu ekipu. Naime, od prošlogodišnjih 12 igračica ove sezone u ekipi su ostale samo dvije, pa na početku priprema za prvenstvo Hrvatske gotovo da i nije postojala seniorska ženska postava u AOK Mladost. Tada je gotovo preko noći okupljena postava koja je šest mjeseci poslije osvojila državno prvenstvo.
Jedine dvije strankinje u toj postavi su 24-godišnja Amerikanka Lacey Vicknair i 28-godišnja Jelena Šćerbakova iz Kirgistana koja je u Hrvatskoj od 1996. i ima hrvatsko državljanstvo. Njih dvije su, uz 34-godišnju Mariju Anzulović, i najstarije igračice u ekipi mahom sastavljenoj od djevojaka mlađih od 20 godina. O tome kako su osvojile prvenstvo Hrvatske i kako ih je sportska karijera dovela u Mladost razgovarali smo s Lacey Vicknair i Jelenom Šćerbakovom tri dana nakon pobjede, kada su sudjelovale i u ekskluzivnom fotosessionu za Nacional.
Zanimljivo je da su na kraju prvog dijela prvenstva mladostašice zauzimale osmo mjesto, a u play-off su ušle s pete pozicije koja je vrlo nezahvalna jer se sve utakmice igraju u gostima. K tome su u polufinalu igrale protiv tada aktualnih prvakinja Hrvatske, Kaštela, koje su, za razliku od mladostašica, odlično uigrana i vrlo iskusna ekipa. Utakmice protiv Kaštela bile su zapravo finale prije finala, nakon čega su odbojkašice Mladosti puno lakše pobijedile ekipu Splita u finalu. Naime, odbojkašice Kaštela ove su godine igrale u Ligi prvaka i ravnopravno se borile s najboljim europskim klubovima, pa je bilo sasvim logično očekivati da će upravo one osvojiti prvenstvo.
Koliko je osvajanje državnog prvenstva neočekivano i za sam klub, dovoljno pokazuju želje odbojkašica s početka prvenstva, kada su smatrale da bi im veliki uspjeh bio plasirati se među prve četiri ekipe. Pobjeda je, slažu se svi, bila sasvim neočekivana, a tek su za iduću sezonu imali ambicije za osvajanje prvenstva.
Prema riječima Lacey Vicknair i Jelene Šćerbakove, posebnu zaslugu za uspjeh odbojkašica ima njihov trener Nenad Komadina koji je ujedno i izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije. “Velike su zasluge Nenada Komadine koji je uspio u tako kratkom vremenu sastaviti ekipu i u djevojkama pobuditi ambiciju i motivaciju za odličnu igru”, slažu se Lacey Vicknair i Jelena Šćerbakova. Treneru Nenadu Komadini, koji je, slažu se svi u OK Mladost, vrlo hrabro ušao u prvenstvo s tek osnovanom ekipom, ovo nije prvi put da se prihvatio takvog izazova. Naime, on je 2001. preuzeo vodstvo hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije koja je tada imala osam izgubljenih utakmica zaredom i bila u vrlo nezavidnom stanju.
Zanimljivo je da su u Mladosti samo dan prije prve utakmice nedostajale još tri vrlo bitne igračice te da je ekipa doista kompletirana samo 24 sata prije početka prvenstva. To je bilo moguće i zbog mnogo talentiranih i uspješnih mlađih odbojkašica u sklopu AOK Mladost. Naime, Akademski odbojkaški klub Mladost ima dvije seniorske ekipe – mušku i žensku, obje u prvoj lizi, a sada i obje s naslovom prvaka države, što ih čini jedinstvenima ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, a imaju i školu odbojke sa 400 polaznika koje trenira deset profesionalnih trenera. Po tome je AOK Mladost, smješten u Domu odbojke “Bojan Stranić” na Mladosti, jedinstven u hrvatskoj odbojci i jedan je od rijetkih tako dinamičnih i velikih kolektiva općenito u hrvatskom sportu.
Osim što su seniorske ekipe AOK Mladosti prvaci u prvoj lizi, njegovi su juniori i kadeti prvaci druge lige. Zanimljivo je da su sve uspjehe odbojkaši i odbojkašice Mladosti postigli uz malo novca. Točnije proračun cijelog AOK Mladosti za prošlu je sezonu iznosio samo dva milijuna i 100.000 kuna, a cijela je ženska ekipa Mladosti stajala manje negoli jedna odbojkašica iz prijašnjih sezona.
Lacey Vicknair i Jelena Šćerbakova ističu da je veliki kuriozitet i izvan granica Hrvatske da se ekipa koja je sastavljena u jako kratkom roku i većinom od vrlo mladih igračica, uspije izboriti za naslov prvaka države. Štoviše, dok je Lacey Vicknair u ekipi Mladosti od početka prvenstva, Jelena Šćerbakova i Marija Anzulović u ekipu su stigle tek uoči play-offa. K tome, Lacey Vicknair je zapravo najprije košarkašica, a tek onda odbojkašica. Ona je naime tijekom cijelog školovanja Americi, gdje je diplomirala novinarstvo, igrala košarku, a tek posljednje tri godine odbojku. U Hrvatsku je iz Austrije, gdje je igrala za odbojkaški klub Hypo Klagenfurt, stigla ponajprije ponukana privatnim razlozima. U Klagenfurtu se zaljubila u hrvatskog odbojkaša Sinišu Momića, koji je igrao za isti klub, i njih dvoje su po završetku sezone odlučili zajedno doći u Hrvatsku. Međutim, kako je sama kazala, Lacey Vicknair je ovdje željela igrati košarku i već je bila primljena u Montmontažu kada ju je Siniša Momić, koji u Mladosti igra u muškoj seniorskoj ekipi te je pomoćni trener muške ekipe, pozvao da spasi žensku ekipu neposredno prije početka prvenstva.
No svi u Mladosti slažu se da je tek dolazak Jelene Šćerbakove u klub preokrenuo igru cijele ekipe. Ona igra na mjestu tehničarke i podigla je igru ekipe za 30 posto, te je s punim pravom smatraju glavnom igračicom u ekipi.
“Osvajanje ovog prvenstva jedan je od uspjeha na koje sam najviše ponosna. Počele smo s osmog mjesta i svi su govorili da će biti čudo završimo li među prvih četiri. Tada smo uz puno rada osvojile prvenstvo! Nikad nisam bila dijelom takve ekipe. Obično se od igračica očekivalo da pobijede i pobjeđivale smo, ali za nas u Mladosti nitko nije mogao ni zamisliti da ćemo postići ovakvo što”, govori Lacey Vicknair. Rođena je 1977. u New Orleansu, ima dva starija brata i jednu stariju sestru, ali jedina je profesionalna sportašica u obitelji. U Klagenfurtu je igrala samo jednu sezonu i bio joj je to prvi profesionalni odbojkaški angažman. “Iako nisam bila zadovoljna razinom profesionalizma i perspektivom toga kluba, mislim da sam u toj sezoni odrasla i izgradila se kao osoba upravo zbog ljudi s kojima sam morala surađivati. Jedina dobra stvar koja je proizašla iz mog boravka u Austriji je činjenica da smo se Siniša i ja upoznali”, govori Lacey Vicknair kojoj je otad manje važno što će raditi, hoće li igrati košarku ili odbojku, sve dok je sa Sinišom Momićem. Zato su zajedno i došli u Hrvatsku, a uskoro zajedno planiraju otići u Ameriku. U ekipu Mladosti Lacey Vicknair stigla je krajem kolovoza 2001., a prvu je utakmicu odigrala u listopadu. Za razliku od dojmova iz Austrije, oni o ekipi Mladosti puno bolji: “Ovdje je sve profesionalnije i dobro organizirano. Treninzi su dva puta dnevno, u tjednima u kojima imamo utakmice jedan dan nam je slobodan, a kada nemamo utakmice dva. Cijelo je vrijeme intenzitet na visokoj razini, na svakom se treningu od svake od nas očekuje maksimum i mislim da je to dobro. Klub je dobro organiziran, Uprava nas uvijek prati na natjecanjima, vrlo je angažirana, a djevojke obožavam. Neke od njih postale su mi jako dobre prijateljice i mislim da će mi nedostajati kad odem.”
Razloge za povratak u Ameriku s obzirom na odlična iskustva u Hrvatskoj, Lacey Vicknair objašnjava govoreći: “Igrajući košarku ozlijedila sam leđa i ozljeda mi se pogoršava, pa zbog toga moram prestati igrati. K tome sam i psihički spremna prestati s igranjem i želim se posvetiti treniranju. Siniša i ja odlazimo zato uskoro u Ameriku, gdje ću ja biti trenerica košarke a on odbojke, no voljela bih da se jednom ipak vratimo u Hrvatsku.”
Lacey Vicknair je, od dolaska u Europu, u posljednje dvije godine kod kuće u New Orleansu provela samo tri mjeseca tijekom ljeta i u nekoliko navrata po nekoliko dana za blagdane. “S roditeljima i bakom razgovaram svake nedjelje. Iako mi nedostaju jer sam jako bliska s obitelji, mislim da mi je odvojenost od njih dobro iskustvo koje mi je pomoglo da se osamostalim.”
Za razliku od Lacey Vicknair, Jelena Šćerbekova u Hrvatskoj je već šest godina. “U srpnju 1996. počela sam igrati u Osijeku, u klubu ABC promet provela sam tri godine. Nakon toga sam dvije godine igrala u Vinkovcima, potom sam se prošlog ljeta preselila u Split, međutim nakon pola godine potpisala sam ugovor za Mladost i preselila se u Zagreb”, objašnjava svoj sportski put u Hrvatskoj Jelena Šćerbekova koja je rođena u Kirgistanu. “To je bivša savezna republika SSSR-a koja se nalazi na jugu, na granici s Kinom, gdje je klima puno toplija nego u Hrvatskoj. Odbojku sam počela igrati još u školi, a po završetku gimnazije preselila sam se u Ukrajinu, gdje sam studirala ekonomiju i profesionalno igrala odbojku.” U Ukrajini se Jelena Šćerbekova udala za nogometaša i rodila sina kojemu je krsni kum bio odbojkaški sudac čiji je prijatelj bio Zoran Prodanović, sudac iz Hrvatske, koji je Jeleni kazao kako u Osijeku nedostaje dobra tehničarka. “Prihvatila sam ponudu iz Hrvatske iako nisam mislila da ću toliko dugo ostati. Ovamo sam došla sama, sin mi je s majkom živio u Kirgistanu, a suprug je ostao u Ukrajini. Nakon godinu dana majka i sin su mi se pridružili u Osijeku a suprug nije želio doći pa smo se 1998. i razveli.” Sin Jelene Šćerbekove Nikola danas ima sedam godina i s majkom i bakom je proputovao sve gradove u kojima je ona igrala. “U Hrvatskoj nisam napredovala kao igračica jer sam u Rusiji trenirala po osam sati dnevno dok se ovdje trenira najviše četiri sata”, govori Jelena Šćerbekova i dodaje kako se u Hrvatskoj i nema s kime uspoređivati jer u svakom klubu postoji samo jedna kvalitetna tehničarka. “Rijetko koji klub je toliko bogat da si može priuštiti dvije kvalitetne tehničarke”, govori Jelena Šćerbekova koja kaže da je iz Splita došla u Zagreb jer tamo nje bila zadovoljna klubom koji prema njoj nije ispunjavao svoje obveze. “Iako smo jako dobro igrale i dobro stajale na ljestvici, prihvatila sam bolju financijsku ponudu Mladosti jer jedina u obitelji radim i moram uzdržavati majku i sina koji su tu, a pomažem i ocu i sestri koji žive u Kirgistanu gdje je situacija puno gora nego u Hrvatskoj.” Kaže kako bi bilo neskromno reći da Mladost osvajanje prvenstva može zahvaliti ponajviše njezinu dolasku i dodaje kako su sve djevojke naporno trenirale i dale sve od sebe.
Titula prvakinja Hrvatske, nadaju se u OK Mladosti, mogla bi im pomoći da lakše dođu do sponzora, a kao prvakinjama im je obveza igrati Ligu prvaka koja počinje krajem ove godine. U Mladosti su uvjereni kako će se u idućih sedam mjeseci poboljšati kvaliteta već postojeće ekipe a nadaju se i da će pojačati sastav.
I dok je osvajanje prvenstva za žensku ekipu Mladosti bilo potpuno neočekivano, od muške se to opravdano očekivalo. Ona kroz cijelo prvenstvo nije izgubila ni jednu utakmicu i prvi put nakon šest godina ponovno je u Mladosti dvostruka kruna.
Premda je odbojka tek negdje četvrta po popularnosti ekipnih sportova u Hrvatskoj, primjer Mladosti tek je jedan koji pokazuje da uspjesi hrvatske odbojke zauzimaju puno više mjesto. Nacionalne selekcije u svim kategorijama u posljednje dvije-tri godine imaju vrlo aktivan program, uspijevaju se kvalificirati i na europska i na svjetska prvenstva. Hrvatska je prošle godine bila domaćin svjetskog kadetskog prvenstva u odbojci, ove godine u Zagrebu se održava europsko juniorsko prvenstvo za žene. Osim dobroj potpori Hrvatskog odbojkaškog saveza, kako kažu u Mladosti, takvo stanje treba zahvaliti i dvojici najboljih odbojkaških trenera svijeta koji pri Savezu djeluju kao savjetnici. Jedan od njih je Nikolaj Karpolj koji je već 10 godina u Hrvatskoj a prije toga je s ruskom ženskom odbojkaškom reprezentacijom u nekoliko navrata osvajao svjetska prvenstva i olimpijske medalje. Savjetnik za odbojkaše je Argentinac Julio Velasquo koji je stigao u Hrvatsku nedavno, nakon što je nanizao brojne pobjede s talijanskom reprezentacijom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika