29.05.2012. / 19:41

Autor: Hina

Slovenija traži 'ozbiljan' monitoring Hrvatske

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Igor Senčar naglasio je u utorak u Bruxellesu tijekom rasprave o pripremama Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, vođenom na Vijeću za opće poslove, na potrebu daljnjeg ozbiljnog monitoringa te buduće članice, javila je iz Bruxellesa Slovenska tiskovna agencija STA.

Zoran Milanović i Janez JanšaZoran Milanović i Janez JanšaDržavni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Igor Senčar naglasio je u utorak u Bruxellesu tijekom rasprave o pripremama Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, vođenom na Vijeću za opće poslove, na potrebu daljnjeg ozbiljnog monitoringa te buduće članice, javila je iz Bruxellesa Slovenska tiskovna agencija STA.

Senčar je rekao da se Slovenija složila s općim zaključkom da Hrvatska dobro napreduje prema članstvu, ali da je na nekim područjima potreban pojačani napor. Pritom je Senčar ocijenio da mehanizam monitoringa, odnosno kontrole realizacije obveza koje je Hrvatska prihvatila tijekom pregovora do njihova zaključenja, treba provoditi ozbiljno. Posebno je istaknuo da će Slovenija posvetiti pozornost "području temeljnih prava, kako ona proizlaze iz pravila unutarnjeg tržišta".

Pitanje Ljubljanske banke, njezine djelatnosti u Hrvatskoj, te problem sukcesije koji Slovenija drži važnim za rješavanje pitanja deviznih štediša u vrijeme bivše Jugoslavije Senčar u današnjoj kratkoj raspravi na Vijeću za opće poslove nije posebno spominjao, javila je slovenska agencija STA.

Hrvatska je zadovoljna zaključcima Vijeća EU-a o izvješću o monitoringu prema kojima je na dobrom putu u pripremama za članstvo, izjavio je Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica. On je u utorak sudjelovao na sastanku Vijeća za opće poslove, koje je, između ostaloga, razgovaralo i donijelo zaključke o izvješću o monitoringu, koje je Komisija objavila 24. travnja za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine.

"Ništa što je na Vijeću rečeno nije izvan granica očekivanoga. Prema tome, možemo biti zadovoljni", rekao je Mimica, koji kao promatrač ne može sudjelovati u dijelu sastanka kada se govori o Hrvatskoj.

"Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da su općenito pripreme Hrvatske za članstvo na dobrom putu i da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom. U tom smislu, Vijeće Hrvatsku poziva da preostalo vrijeme do članstva iskoristi za ubrzanje napora na nastavku reformi i na evidenciji rezultata koje je provela i postigla u pristupnim pregovorima, posebice u području pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, tržišnog natjecanja kao i u drugim područjima europske pravne stečevine u kojima je Komisija utvrdila da su potrebni daljnji napori", kaže se zaključcima Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica.

U zaključcima se pozdravljaju preporuke koje je Komisija u svom izvješću o monitoringu od 24. travnja uputila Hrvatskoj za navedena područja.

"Vijeće prima na znanje stanje procesa ratifikacije pristupnog ugovora i očekuje da će pozdraviti Hrvatsku kao punopravnu članicu 1. srpnja 2013. ako se dovrši postupak ratifikacije u zemljama članicama. U tom kontekstu, Vijeće poziva Komisiju da nastavi pratiti hrvatske pripreme za pristupanje i očekuje sveobuhvatno izvješće o monitoringu i dopunjene monitoring tablice koje će Komisija predstaviti ove jeseni", kaže se u dokumentu.

Komisija je u tom izvješću imala četiri primjedbe vezano uz promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, uz promjene zakona o policiji od kojih je Hrvatska u međuvremenu odustala, dodatni porez uveden mobilnim operaterima te odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/2/12

Mirni, 29.05.12. 21:05

Pa taj monitoring prvenstveno treba usmjeriti na uzgoj svinja u RH. Strogo paziti da li svinje imaju diviljno igraćaka za eliminaciju šokova, a svinjski okoliš posebno je važan jer ne daj bože da normativ padne ispod 1 svinja/2m2. Bez ovoga svinje ne će vidjeti EU-nije. Svinje iz EU koje dolaze u RH imaju sve ateste, a što su bile zamrznute 3 godine tko te pita!


registracija
27/11/11

Culex, 29.05.12. 21:37

Bila je sredina kolovoza ranih šesdesetih prošlog stoljeća,neubićajeno kišoviti dani za sredinu ljeta,jutra gotovo s jesenjskom maglom,mi Hrvatje se spuštamo sa štaglja usred Savinjske doline,plodne ravnice uz bistru i brzu riječicu Savinju u bogatoj Sloveniji.Ležali smo u dva reda s nogama do nogu,na daskama podloženim slamom i pokritom konjskim ceradama a na sebi po jednom toplom konjskom dekom.Ispod naših postelja su kokoši utihnule zajedno s nama tridesetoricom hrvatskih težaka,braljca hmelja.Za san nije bilo nikad dovoljno vremena i svako jutro,zajedno sa živadi izađosmo u obećavajući novi dan.Branje slovenskog hmelja(ma,i svačijeg drugog) golim rukama nije nimalo lagan posao.Pazeći strogo,zbog "negativnih" točki na kraju dana,da n e ostane koji plod na ,inače,britkoj granćici ili pak na zemlji,brzo se punili "žakli",sretni i presretni zbrajali papirnate bonove sa očaravajućim brojevima.Treći dan urnebesnog tempa,kiša nije prestala,mladima su prsti prokrvarili,jagodice nisu mogle izdržati trenje s nazubljenim patrljcima ,zbilja,lijepog ploda zrelog hmelja! Ništa nije bilo ugodnije od bonova s mjerenja i ošamućujućih brojeva na njima te za krvave šake nije bilo mara. U sam mrak,na hmeljištu povečeramo hranu i u sporoj koloni ,nekad i više od pola sata hoda,nađosmo se na štaglju.Žene su odmah usnule,muški i djeca iza njih.Živad ispod nismo načuli.Prošla su ,i do,tri tjedna,večina je bila zadovoljna zaradom,obećasmo se gazdi za narednu godinu,i eto,u drvenim vagonima svatko misli svoje misli, večina o nadolazečoj berbi grožđa,ostali o školi a neki i o novoj godini na univerzi u najdražem mjestu na svijetu..Zagrebu.Istina je jedna i nepobitna:nitko od tih 30 "prokletih" ni jednom rječju nije za ništa proklinjao ,tada,SR Hrvatsku !Rijetki,uistinu jedan ili dvojica su željeli da Sloveniju naredne godine ofuri suša,peronospora,da se gazda i sinovi posvađaju,da Savinja poplavi Savinsku dolinu,da vrag pokupi "proklete Slovence" ! Hvala bogu,ništa se zlog nije dogodilo Slovencima,bilo je puno dobrih berbi grožđa,završavale su se škole,fakulteti,bogoslovije...! ps.sve se vrti u krug,ljudi ništa ne vide,ništa nema novog.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 29.05.12. 22:30

Hrvatska treba uvest monitoring za CETNIKE --hebes ovo drugo....


registracija
9/3/10

nostradurus, 29.05.12. 23:11

Neka stave špigl i neka sebe monitoriraju kako im gospodarstvo propada u EU.


registracija
12/1/11

siziff, 29.05.12. 23:38

Dok sudstvo ne poprimi forme 21. stoljeća, paralelno sa ljudskim pravima: MONITORING DO DLJNJEGA, bez kompromisa, bez milosti, bez pardona


registracija
8/7/09

bankar, 30.05.12. 04:12

slovenija pjega koja želi biti pored mora


registracija
29/4/09

florenz, 30.05.12. 09:28

"Janezima" je u interesu da Hrvatska ostane izvan EU kako bi kao članica imali nadmoćan položaj bar dok se ne završi arbitraža oko granica, posebno morske. To su posljedice političke "ljubavi" bivše premijerke i g. Pahora. Do sada se n itko nije usudio to nazvati pravim imenom - ucjenom radi teritorijolnog grabeža.


registracija
19/3/12

vojvoda, 30.05.12. 11:09

Jebu Vas ovi Slovenci,dupe Vam pomeraju !


registracija
22/6/10

Konstantinos, 30.05.12. 15:42

Ha ha Slovenci, jos jedan autogol! Dokaz da se ni pedlja nisu pomaknuli sa Balkan, u stvari oni su to uvijek i bili samo su se vjesto prikrivali. Boli njih sto se Hrvatska mijenja na bolje a oni zaostaju, to njih "svrbi". Nevjerojatno kako propustaju sansu za sansom da se prikljuce Hrvatskoj, kad ne zele s nama tko i m je kriv! Sve ce se vraciti na svoj organski pocetak kada ce se uspostaviti savez kojeg je nekada cinila kratkotrajna ali zato svakako pravedna Drzava (ne kraljevina) SHS, nastala iz austro-ugarskog dijela monarhije i koja sa tadasnjom Srbijom nije imala nista zajednicko. Hrvatska bi trebala poraditi na geografskom i jacem ekonomskom povezivanju sa Slovenijom i BiH, jer pripadamo istom kulturnom krugu. Tko zna shvatit ce.


registracija
10/2/12

Hazu, 30.05.12. 19:35

Ala će slovenci ulizice uskoro u nocu uniju šugoslaviju


registracija
26/1/08

Rampa, 30.05.12. 22:11

A što je sa temeljnim pravima 150.000 "izbrisanih" u Sloveniji??

Da li se netko u slovenskoj Vladi sjetio i vlastite sramote ili samo gledaju kako napraviti štetu u susjedovom dvorištu??

Zlobeci mali isfrustrirani!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika