30.05.2012. / 12:10

Autor: Hina

Poljska traži američku ispriku zbog Obamine pogreške

"Bijela kuća će se ispričati za tu sramnu pogrešku", napisao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski na Twitteru. "Žalosno je što je neznanje i nekompetentnost zasjenilo takvu važnu ceremoniju"

ArhivaArhivaPoljska je zatražila ispriku Bijele kuće jer je američki predsjednik Barack Obama govorio o "poljskom logoru smrti" u prigodi postumne dodjele odlikovanja poljskome borcu otpora koji je među prvima upozorio svijet na holokaust.

To je osjetljivo pitanje u Poljskoj koja je bila pod nacističkom okupacijom u Drugom svjetskom ratu i koja pazi da se ne bi stvorio utisak da i ona snosi dio odgovornosti za nacistički pokolj 6 milijuna europskih židova.

Obama je pogrešku počinio tijekom postumne dodjele predsjedničke medalje slobode, najvišeg američkog civilnog priznanja, poljskome heroju Janu Karskom koji je među prvima progovorio o nacističkim likvidacijama židova.

"Bijela kuća će se ispričati za tu sramnu pogrešku", napisao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski na Twitteru. "Žalosno je što je neznanje i nekompetentnost zasjenilo takvu važnu ceremoniju."

Nakon ceremonije u Washingtonu poljski premijer Donald Tusk zatražio je hitno objašnjenje od američkog veleposlanika u Varšavi.

Tommy Vietor, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da se predsjednik "pogrešno izrazio". "On je govorio o nacističkim logorima smrti u Poljskoj", objasnio je.

"Žalimo zbog te pogreške u izražavanju koja ne bi trebala baciti sjenu na našu jasnu namjeru da odamo priznanje Karskom i drugim hrabrim građanima koji su bili na strani ljudskog dostojanstva suočenog s tiranijom", rekao je Vietor.

Jan Karski ubacio se u Varšavski geto gdje je bio svjedok izgladnjivanja i smrti tamošnjih zatvorenika, a zatim je odjeven kao ukrajinski stražar otišao u nacistički logor u blizini Varšave, gdje je vidio kako židove tuku, ubijaju i utovaruju u željezničke vagone na putu do plinske komore. Karski je nakon rata bio profesor povijesti na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, gdje je i umro 2000. godine.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.05.12. 12:23

OBAMA je ILUMINAT


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika