30.05.2012. / 18:04

Autor: Hina

Anketa: SYRIZA dobiva 30 posto na grčkim izborima

Grčka radikalna ljevičarska stranka SYRIZA preuzela je vodstvo od konzervativaca, pokazala je anketa provedena u srijedu, manje od mjesec dana uoči novih izbora u Grčkoj, koji bi mogli odlučiti hoće li ta teško zadužena zemlja izaći iz eurozone.

Alexis TsiprasAlexis TsiprasGrčka radikalna ljevičarska stranka SYRIZA preuzela je vodstvo od konzervativaca, pokazala je anketa provedena u srijedu, manje od mjesec dana uoči novih izbora u Grčkoj, koji bi mogli odlučiti hoće li ta teško zadužena zemlja izaći iz eurozone.

Anketa časopisa Epikaira pokazuje da bi SYRIZA na izborima 17. lipnja osvojila 30 posto glasova birača, a konzervativna Nova demokracija 26,5 posto.

Prošlotjedna anketa davala je SYRIZA-i 28,5 posto, a Novoj demokraciji 26 posto glasova birača. Otada je većina anketa davala prednost Novoj demokraciji.

SYRIZA je na parlamentarnim izborima 6. svibnja neočekivano izbila na drugo mjesto sa 16,8 posto glasova, iza desno orijentirane Nove demokracije Antonisa Samarasa koja je osvojila 18,8 posto.

Nijedna stranka na izborima nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze oko zajma EU-a i MMF-a od 130 milijarda eura. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za rezanje plaća, mirovina i javne potrošnje.

Predsjednik SYRIZA-e Aleksis Cipras izjavio je prošloga tjedna u Berlinu da će Grčka ostati u euro zoni ako njegova stranka pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Cipras smatra da su upravo mjere štednje ono što će još više pojačati krizu te poziva Francusku i Njemačku da prekinu politiku mjera štednje iz solidarnosti prema grčkome narodu.

"Pokušat ćemo pronaći zajedničko rješenje na europskoj razini i uvjereni smo da ćemo u tome i uspjeti", kazao je, dodavši kako smatra da je odgovornost Europe "izbjeći novu tragediju".

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika