31.05.2012. / 09:59

Autor: Hina

Ahmadinedžad brani iranski nuklearni program

No za FRANCE 24 Ahmadinedžad je u srijedu rekao da od moskovskih pregovora ne očekuje veliki napredak. "Ne očekujemo čuda na idućem sastanku u Moskvi", rekao je novinaru Marcu Perelmanu

ArhivaArhivaIranski je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ekskluzivnom intervjuu za francusku televiziju FRANCE 24 u Teheranu rekao kako njegova zemlja ima pravo na obogaćivanje uranija na 20 posto, ali i dalje tvrdi da to nema veze s proizvodnjom nuklearne bombe.

Rekao je to u trenutku kad su obnovljeni pregovori Irana i šest svjetskih sila o iranskome nuklearnom programu koji Zapad smatra paravanom za proizvodnju nuklearnog oružja. Sudionice razgovora, a uz Iran to su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, dogovorile su se prošli tjedan u Bagdadu da će u lipnju razgovore nastaviti u Moskvi.

No za FRANCE 24 Ahmadinedžad je u srijedu rekao da od moskovskih pregovora ne očekuje veliki napredak. "Ne očekujemo čuda na idućem sastanku u Moskvi", rekao je novinaru Marcu Perelmanu.

Ahmadinedžad uporno tvrdi da Iran ima pravo na 20-postotno obogaćenje uranija, ali dao je naslutiti da bi službeni Teheran mogao biti spreman i odustati od toga ponude li svjetske sile znatne ustupke.

"Ako ostali ne žele da mi to svoje pravo u potpunosti ostvarimo, moraju nam objasniti zašto. I moraju reći što su voljni zauzvrat dati iranskome narodu", rekao je, ali nije htio u detalje ustupaka koji bi njegovoj vladi bili prihvatljivi.

U polusatnom intervjuu za FRANCE 24 Ahmadinedžad je govorio i o stanju u Siriji, osobito u vezi s prošlotjednim masakrom u Huli. Osudio je krvoproliće i rekao da počinitelji za nj moraju odgovarati. No kategorički je opovrgnuo tvrdnju da njegova vlada naoružava sirijski režim. Po njegovim riječima, Iran ima "savršeno normalne odnose" sa Sirijom, "kao i s drugim zemljama. Mi se zalažemo za zaštitu prava naroda", rekao je. Zapadne vlade optužuju šijitski Iran da pruža vojnu pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, pripadniku manjinske alevitske šijitske skupine u Siriji, ali Teheran priznaje samo moralnu potporu.

Kao "najbolje rješenje u ovoj situaciji", Iran je podupro mirovni plan od šest točaka koji je za Siriju osmislio bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, izaslanik UN-a i Arapske lige. No u intervjuu za FRANCE 24 Ahmadinedžad je više puta spomenuo "strano upletanje" u regionalne probleme i pitao se kako zapadne vlade vide stanje u Siriji. "Osnivaju se povjerenstva sa zadaćom da ispitaju tu situaciju. Meni se čini nevjerojatnim da bi vlasti ubijale vlastite ljude", rekao je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika