31.05.2012. / 12:28

Autor: Nacional.hr

Trenutačno stanje:

Ništa od najavljenih 16 milijardi kuna investicija

O investicijama u hrvatsko gospodarstvo i infrastrukuturu je najviše govorio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić

Radimir Čačić (Pixsell)Radimir Čačić (Pixsell)'Veliki investicijski ciklus' koji je i prije izbora najavljivala Milanovićeva vlada zasad nije zaživio, piše Jutarnji list.

O investicijama u hrvatsko gospodarstvo i infrastrukuturu je najviše govorio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Jutarnji list piše kako je
sve zapelo na nesređenim papirima i urbanističkim planovima. Novac bi trebala osigurati javna poduzeća koja bi se zadužila, a jamstva bi dala država.

Plan je bio ostvariti rast investicija u 2012. godini za najmanje 7,4 posto i tako povećati BDP, no BDP je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvom tromjesečju pao za 1,3 posto.

Projekti Zagreb na Savi, obnova fasada na 11 tisuća zgrada u vlasništvu države, neki su od naslijeđenih planova bivše Vlade. Istaknimo kako je trenutno raspisan natječaj za obnovu samo dvije zgrade, za vrtić u Bistri i školu u Varaždinu.

Do sad je jedino dogovorena obnova Zračne luke Zagreb, projekt vrijedan 200 milijuna eura dobila je francuska tvrtka. Dokumentacija za gradnju nizinske željezničke pruge od Rijeke do Mađarske vrijedne 3,65 milijardi eura, trećeg bloka TE Plomin vrijednu 800 milijuna eura, HE Lika i Gacka, nije izrađena. Odustalo se od gradnje Pelješkog mosta, zainteresiranih za napuštene vojne objekte nema.

Dodajmo i činjenicu kako su Hrvatsku prošle godine po visini stranih ulaganja pretekle Srbija, Albanija I Crna Gora.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika