31.05.2012. / 14:21

Autor: Nacional.hr

Osam i pol milijuna eura za ubrzani razvoj Adria čelika

Dosad je Adria čelik pripremila pogon valjaonice koji je uspješno započeo s probnom proizvodnjom, nakon provedenog remonta strojeva i opreme te investiranjem u nove strojeve

Edgar Schumacher i Petar PripuzEdgar Schumacher i Petar PripuzAdria čelik i njemačka grupa Techcom potpisali su danas ugovor o ulaganju od osam i pol milijuna eura koji će omogućiti ubrzani razvoj i dodatno zapošljavanje radnika bivše Željezare Split. Ulaganjem se planira brzi prijenos suvremenog tehnološkog znanja i opreme za pogon čeličane, svježi investicijski kapital, pristup novim tržištima i skraćenje roka do uspostavljanja punog kapaciteta proizvodnje i maksimalno mogućeg zapošljavanja. Već sada u obnovljenoj proizvodnji radi 61 radnik, a do jeseni se očekuje da će ih biti oko 200.

„Dugoročno iskustvo Techcoma u metalurgiji, stalni rad na istraživanju i usavršavanju proizvodnih procesa te smanjenju troškova proizvodnje čelika u sklopu poboljšanja kvalitete čeličnih proizvoda rezultirali su brojnim uspješnim uspostavljenim poslovnim suradnjama koje Techcom grupa ima diljem Europe i prostora bivših sovjetskih republika," rekao je u ime vlasnika Adria čelika Petar Pripuz.

„Uspostavljanje ovog strateškog partnerstva izuzetno je važno zbog toga što će višestruko povećati efikasnost tehnološkog procesa, budući da najbolje proizvodne i prodajne rezultate daje komplementarna čeličanska i valjaonička proizvodnja. Smanjuju se troškovi nabave čeličnih gredica koje su ulazna sirovina za valjaonicu. Smanjuju se i transportni troškovi. Tako da možemo proizvoditi finalne proizvode cjelokupnog postrojenja puno veće dodane vrijednosti. Izuzetno smo zadovoljni uspostavljanjem poslovne suradnje i uvjereni smo da ćemo s Techcomom kao strateškim partnerom osigurati ostvarenje najviših tehnoloških, poslovnih i ekoloških standarda u Adria čeliku." Edgar Schumacher, vlasnik i direktor Techcoma, rekao je: „Techcom je aktivan nositelj razvoja tehnologije i inovativnih rješenja. Ne samo da prati, nego i stvara trendove u optimizaciji metalurške proizvodnje. Investicija u Adria čelik bit će uspješan europski primjer implementacije naprednih tehnoloških rješenja i procesa, što garantiramo našim dugogodišnjim iskustvom uz stečeni „know-how" u povećanju efikasnosti proizvodnje čelika."

Dosad je Adria čelik pripremila pogon valjaonice koji je uspješno započeo s probnom proizvodnjom, nakon provedenog remonta strojeva i opreme te investiranjem u nove strojeve. Osim toga potpuno su renovirani krov pogona valjaonice, garderobe, tuševi i blagovaonica, a okoliš temeljito očišćen. U tijeku su pripremne aktivnosti za početak proizvodnje u čeličani, koje uključuju i instaliranje novog sustava otprašivanja.

Komentari

registracija
18/2/12

Mirni, 31.05.12. 14:59

Čudno je da se pokreće splitska čeličana u vrijeme kad prestaje naša cestogradnja, koja je sav potrebni čelik uvozila, a splitska čeličana stajala i trunula. Očito da onaj koji je uvozio čelik više nema interesa, pa se čeličana može ponovno aktivirati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika