31.05.2012. / 16:04

Autor: Hina

Tlo i dalje podrhtava u Emiliji Romagni

Trideset sedam novih potresa, od kojih je najjači magnitude 2,7, pogodilo je u noći sa srijede na četvrtak pokrajinu Emiliju Romagnu na sjeveroistoku Italije, koja je u zadnjih deset dana doživjela dva snažna potresa u kojima su poginule 23 osobe, a tjeskoba se uvukla među 14.000 ljudi.

Tlo se još uvijek ne smiruje u ItalijiTlo se još uvijek ne smiruje u ItalijiTrideset sedam novih potresa, od kojih je najjači magnitude 2,7, pogodilo je u noći sa srijede na četvrtak pokrajinu Emiliju Romagnu na sjeveroistoku Italije, koja je u zadnjih deset dana doživjela dva snažna potresa u kojima su poginule 23 osobe, a tjeskoba se uvukla među 14.000 ljudi.

Dok su stanovnici još pod dojmom potresa koji se dogodio u utorak ujutro i u kojemu je u okolici Modene poginulo 17 ljudi, tlo ne prestaje podrhtavati: od 20. svibnja, kada se dogodio prvi potres, to je područje pogodilo mnogo manjih potresa zbog kojih stručnjaci strahuju od nastanka nove pukotine.

U 4,16 sati po mjesnome i srednjoeuropskome vremenu najjači potres magnitude 2,7 osjetio se u pokrajini Mantovi na dubini od 10 kilometara. No, u četvrtak ujutro još snažniji potres, magnitude 3,6, zatresao je Finale Emiliju, općinu teško stradalu u potresu 20. svibnja.

Zbog tako čestog podrhtavanja tla, tjeskoba se uvukla među 14.000 ljudi, koji su svoje domove napustili zbog oštećenja ili straha.

Vijeće talijanskih geologa podsjeća da su "potresi potpuno nepredvidivi" i preporučuje što bržu promjenu talijanskih karata sa seizmičkom opasnosti.

Većina žrtava tih dvaju potresa - njih 17 od 23 poginule su na radnome mjestu. Među njima je i deset radnika, talijanskih i stranih (Indijci, Marokanci, Kinezi...).

Državno odvjetništvo u Modeni priopćilo je u srijedu da otvara istragu o urušavanju zgrada.

"Istraga će se usredotočiti na urušavanje industrijskih zgrada novije gradnje kako bi provjerila jesu li pri njihovoj gradnji poštovani propisi" osiguranja od potresa, rekao je državni odvjetnik Vito Zincani, koji je nacionalnu industrijsku politiku gradnje tih zgrada nazvao "samoubojičkom".

Glasnogovornik Cofindustrie, sindikata talijanskih poslodavaca, rekao je da potres uzrokuje poslovni gubitak oko 10 milijuna eura na dan, što je približno milijardu eura u četiri mjeseca. Podsjetio je da područje pogođeno potresom u nacionalnome BDP-u sudjeluje oko jedan posto.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika