31.05.2012. / 19:29

Autor: Hina

Italija: Montijeve reforme prošle Senat

Reforma talijanskoga radnog zakonodavstva premijera Marija Montija, najvažniji dio njegova pokušaja da potakne gospodarstvo, dobila je u četvrtak potporu Senata, a prije toga je zbog kritika sindikata i političkih stranaka donekle razvodnjen.

Mario MontiMario MontiReforma talijanskoga radnog zakonodavstva premijera Marija Montija, najvažniji dio njegova pokušaja da potakne gospodarstvo, dobila je u četvrtak potporu Senata, a prije toga je zbog kritika sindikata i političkih stranaka donekle razvodnjen.

Te reforme smatraju se testom Montijeve sposobnosti da na čelu neizabrane tehnokratske vlade da nov poticaj gospodarstvu najsporijeg rasta u zadnjih deset godina u Europskoj uniji.

Portugal je donio sličan zakon u siječnju, a Španjolska u veljači. Dio je to vala zakona zemalja juga eurozone koje svoja gospodarstva nastoje učiniti konkurentnima u vrijeme duboke ekonomske krize.

U talijanskome Senatu 231 glas bio je za Montijev paket, a 31 protiv. Prijedlog sad ide u zastupnički dom i ako ondje bude prihvaćen bez izmjena, postat će zakon.

Tim reformama cilj je olakšati tvrtkama otpuštanje radnika kad se pogoršaju uvjeti poslovanja i potaknuti poslodavce da nude više stalnog zapošljavanja umjesto nesigurnih privremenih ugovora kakvi se nude većini novih radnika.

Taj su prijedlog oštro kritizirali sindikati, a izazvao je i neslaganje u lijevoj koaliciji koja u parlamentu podupire Montija.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika