31.05.2012. / 20:16

Autor: Hina

Clinton protiv vojne intervencije u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton iznijela je u četvrtak argumente protiv vojne intervencije u Siriji, unatoč prošlotjednom masakru u sirijskom gradu Huli.

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton iznijela je u četvrtak argumente protiv vojne intervencije u Siriji, unatoč prošlotjednom masakru u sirijskom gradu Huli.

Na predavanju danskim studentima, Clinton je upućeno pitanje što bi moglo motivirati SAD i njegove saveznike da krenu u vojnu akciju protiv Sirije, gdje se predsjednik Bašar al Asad već 14 mjeseci bori s protuvladinom pobunom. Masakr u petak nad više od 100 civila, među kojima su bila brojna djeca, potaknuo je nove zahtjeve da Zapad krene u oštriju akciju protiv Damaska, unatoč protivljenju Rusije i Kine.

No, Clinton je zasad odbacila mogućnost američke intervencije u Siriji, za razliku od Libije gdje su udari NATO-a pomogli pobunjenicima da svrgnu s vlasti Moamera Gadafija. Clinton je istaknula da Sirija ima složenije društvo s izraženijim etničkim podjelama, bez oporbe, s jačom zračnim obranom i puno osposobljenijom vojskom od libijske.

Povrh svega, naglasila je, ne postoji suglasje međunarodne zajednice zbog protivljenja Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje su uložile veto na dvije rezolucije o Siriji. "Rusi nam stalno govore kako žele učiniti sve što je moguće da bi se izbjegao građanski rat, jer smatraju da bi nasilje bilo katastrofalno", rekla je Clinton.

"Oni to često izjednačavaju s građanskim ratom u Libanonu i prilično su glasni u svojim tvrdnjama da djeluju stabilizirajuće. To odbacujem. Mislim da oni u stvari podupiru režim u vrijeme kada bi trebali raditi na političkoj tranziciji", istaknula je američka državna tajnica.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 31.05.12. 21:37

Američka tajnica je obična nesposobna prostitutka (ne fizička - ni mužu nije bila dobra).
Ona bi još malo pljačkala po svetu.
Marš ništarijo!


registracija
20/4/11

BivsiYU, 01.06.12. 07:46

Američku vanjsku politiku kroji CIA. Klintonova je samo njen potparol. Rusija, Kina i Indija trebaju davno da im kažu Stop. Svugdje u svijetu su Ameri umiješani, kao niko drugi ne postoji. U Iraku, Libiji i Avganistanu sada je stanje gore. Ameri bombarduju iz vazduha vrlo često civile djecu i to je za njih koleteralna šteta. Šta njihovi vojnici rade ? I na Balkanu su umiješani i CIA i sada djeluje, mada su i narodi Balkana dosta krivi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika