31.05.2012. / 20:26

Autor: Hina

SDP BiH raskida koaliciju sa SDA

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) zatražit će smjenu ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću ministara BiH nakon što su njeni zastupnici i u četvrtak u Domu naroda državnog parlamenta glasovali protiv predloženog proračuna a iz SDA su odmah reagirali upozorenjem kako će to dovesti do ozbiljne krize u zemlji.

Sulejman TihićSulejman TihićSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) zatražit će smjenu ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću ministara BiH nakon što su njeni zastupnici i u četvrtak u Domu naroda državnog parlamenta glasovali protiv predloženog proračuna a iz SDA su odmah reagirali upozorenjem kako će to dovesti do ozbiljne krize u zemlji.

Nakon sjednice Doma naroda na kojoj je konačno izglasan proračun u obliku u kojemu ga je predložilo Vijeće ministara BiH, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u Sarajevu se sastao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i prenio mu kako raskida koaliciju i pokreće inicijativu za smjenu ministara iz reda SDA.

"Tihiću sam rekao da je logična posljedica da očekujemo da se njihovi ministri povuku iz Vijeća ministara BiH" izjavio je Lagumdžija kako ga citiraju lokalni mediji u BiH. Pojasnio je kako je Tihića izvjestio da će predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi uputiti pismo u kojemu će u ime SDP-a zatražiti smjenu ministara obrane i sigurnosti ze zamjenika ministra financija što su pozicije koje pripadaju kadrovima SDA.

Iz SDA je tijekom popodneva objavljeno priopćenje u kojemu stoji kako SDP traži i raskid koalicije na svim drugim razinama vlasti što je ocijenjeno kao "neozbiljna i neodgovorna odluka". "SDP ovime izaziva političku krizu na svim razinama vlasti što izravno šteti interesima BiH i njenih građana", stoji u priopćenju SDA.

Iz SDA su pozvali SDP da preispita svoju odluku ili će se u protivnom morati suočiti sa "svim konzekvencama takvog ponašanja".

Uz zajedničko sudjelovanje u vladajućoj koaliciji na državnoj razini SDA i SDP dijele vlast i u Federaciji BiH te u svim županijama unutar tog entiteta s bošnjačkom većinom. SDA je ranije najavila kako će suprotstaviti pokušaju smjene svojih kadrova u Vijeću ministara tako što će takvu odluku blokirati većinom koju ima u Domu naroda državnog parlamenta.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 01.06.12. 16:36

Kako se smije onaj debil u pozadini. OINK OINK


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika