01.06.2012. / 13:50

Autor: Deutsche Welle

Putin se okreće od Zapada

Vladimir Putin će 1. lipnja posjetiti Njemačku. Ipak već sada se može zaključiti da će se ruski predsjednik ubuduće više okretati drugim regijama, smatra u svom komentaru Ingo Manteufel.

Vladimir PutinVladimir PutinTo što će se ruski predsjednik Vladimir Putin 1. lipnja sresti sa njemačkom kancelarkom, trebalo bi označiti važnu ulogu Njemačke u ruskoj vanjskoj politici. Ali, njemački političari ne bi trebali misliti kako će to značiti da će Putin nastaviti sa Medvedovljevom politikom, ili pak s njegovom politikom iz 2008: Za novog šefa Kremlja značaj Zapada, a također i Europe će sljedećih godina opadati.

Europa važnija od SAD

Europa, a posebno Njemačka, odnosno cijela Europska unija su doduše za rusko gospodarstvo najvažniji trgovinski partner. I upravo zbog toga Putin neće 1. lipnja posjetiti samo njemačku kancelarku, već i francuskog predsjednika Francoisa Hollanda u Parizu. A dva dana kasnije, 3. i 4. lipnja, Putina u rodnom Sankt Petersburgu očekuje 29. Summit EU-Rusija sa čelnim ljudima EU, Hermanom van Rompuyem i Joseom Manuelom Barrosom.

Ovaj sastanak sigurno govori i o tome koliki značaj Europa ima za Putina, ako se usporedi sa Sjedinjenim Državama do kojih baš više ni ne drži. Jer, na Summitu G8 u Camp Davidu Putin je grubo i na prečac otkazao sastanak sa američkim predsjednikom Barackom Obamom. Njegovo nezadovoljstvo bilo je nemoguće jasnije pokazati. Iza toga se krije razočaranje zbog činjenice da SAD i pod vodstvom Baracka Obame insistira na antiraketnom štitu u Europi što ruskoj strani i nije omiljen potez. Istodobno Putin zna da se Obama nalazi usred predizborne kampanje i da vrijeme nije povoljno za neophodne kompromise.

Međutim, do samih američkih predsjedničkih izbora neće biti promjene u rusko-američkim odnosima. Ali, ovakav razvoj situacije ne bi trebalo promatrati samo kao taktiku.

Putin će povećati distancu prema Zapadu. Ali, ne samo zbog kritika Zapada na njegovu autoritarnu vladavinu i nedostatak demokracije u Rusiji. Umjesto toga on će se okrenuti post-sovjetskom prostoru, a i Kina je sve više u centru pažnje ruske vanjske politike.

Povoljan trenutak za Moskvu

Putin u posljednjih nekoliko mjeseci propagira koncept Euroazijske unije na post-sovjetskom prostoru. No, do sada su pored Rusije u ovoj uniji samo još Bjelorusija i Kazahstan. A da su ovo ponovo prioriteti u vanjskoj politici Rusije bilo je jasno odmah po Putinovom ponovonom dolasku u Kremlj. Jer, dok je još uvijek bio zauzet poslovima kao premijer i zbog toga otkazao sudjelovanje na Summitu G8 u Sjedinjenim Državama, našao je vremena da se sastane sa predsjednicima Kirgistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Kazahstana, Bjelorusije i Ukrajine.

Putin želi bivše sovjetske republike politički i ekonomski jače vezati za Moskvu. A slabljenje Sjedinjenih Država i Europske unije koju pogađa ekonomska i financijska kriza mu ide na ruku. S obzirom da su Amerikanci umorni od borbe protiv terorizma, a europska ideja zbog krize eura izgubila na snazi, ovo je najpovoljniji trenutak za Moskvu.

Faktor Kina

Zbog ovih razloga u vanjskoj politici Rusije raste uloga Kine. S jedne strane se u Rusiji vidi potencijal za izgradnju rusko-kineskih odnosa kada je riječ o gospodarskim i trgovinskim vezama. A s druge strane Kina za Moskvu igra po mnogo čemu sve veću političku ulogu. To se prvenstveno odnosi na globalne izazove kao što je pitanje situacije u Siriji, ali i kada je riječ o projektu jačanja veza na post-sovjetskom prostoru u okvirima euroazijske unije.

I onda nije slučajno to što će Putin odmah nakon "europskih" sastanaka otputovati preko Uzbekistana za Kinu gdje će se 5. i 6. lipnja sastati sa kineskim predsjednikom Hu Jintaom. A u povratku za Moskvu Putin će posjetiti Kazahstan.

Sam politički kalendar Putinovih posjeta upadljivo govori o njegovim promjenama u vanjskoj politici posljednjih mjeseci. Iako je prerano za bilo kakve procjene, ipak izgleda da Putin ne očekuje previše od Zapada. A time bi mogla propasti i europska politika prema Rusiji pod motom "promjena preko približavanja".

Autor: Ingo Manteufel

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika