02.06.2012. / 18:16

Autor: Hina

Merkel poziva oporbu da podrži fiskalni pakt

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu parlamentarnu oporbu da podrži budući trajni fond za potporu euro zoni (MES) i europski fiskalni sporazum, upozorivši da je "stanje u euro zoni trenutno opet krhko".

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu parlamentarnu oporbu da podrži budući trajni fond za potporu euro zoni (MES) i europski fiskalni sporazum, upozorivši da je "stanje u euro zoni trenutno opet krhko".

Merkel je također pozdravila odluku Iraca koji su se sa 60,3 posto glasova na referendumu odlučili za europski fiskalni sporazum.

"Sada je moguće da i mi u Njemačkoj učinimo isto prije ljeta", kazala je kancelarka aludirajući na ratifikaciju tog sporazuma u njemačkom parlamentu. Upozorila je da je stanje u euro zoni ponovo vrlo krhko, posebice se osvrnuvši na "stanje španjolskih banaka".

Također je kazala da su za nju MES i europski fiskalni sporazum dvije strane iste medalje.

Irska je jedina zemlja Europske unije koja je organizirala referendum o europskom proračunskom sporazumu, koji predviđa stroge mjere štednje, pod prijetnjom sankcija. Pobjeda protivnika sporazuma ne bi spriječila primjenu teksta, koji treba ratificirati 12 zemalja da bi stupio na snagu, ali bi poslao vrlo negativnu poruku dok u eurozoni traje kriza.

Zemlje koje ratificiraju taj tekst će dobiti pomoć EU ako se nađu u financijskim poteškoćama putem Europskog mehanizma stabilnosti, koji će u srpnju stupiti na snagu. Irska već koristi plan spašavanja Europskog monetarnog fonda (MMF) i EU od 85 milijardi eura od kraja 2010.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika