02.06.2012. / 19:17

Autor: Nacional.hr

Stručnjaci upozoravaju

Vlada mora promijeniti ekonomsku politiku

"Ako zadrže svoj sadašnji program investicija, to neće trajno zaustaviti pad gospodarstva. Hrvatska mora ulagati u proizvodnju, ne infrastrukturu", ističe Jurčić

Vlada mora biti odlučnija u donošenju svojih odlukaVlada mora biti odlučnija u donošenju svojih odlukaI dok Vlada ističe kako investicijski projekti samo što nisu krenuli, a promjene u državi, koliko god male, ipak su tu, stručnjaci upozoravaju kako stvari ne izgledaju baš optimistično.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić za Slobodnu je Dalmaciju istaknuo kako ga zabrinjavaju prognoze o nastavku pada BDP-a.

Upozorava kako Vlada nije učinila ništa da zaustavi pad gospodarstva, već je samo ublažavala stanje.

"Ako zadrže svoj sadašnji program investicija, to neće trajno zaustaviti pad gospodarstva. Hrvatska mora ulagati u proizvodnju, ne infrastrukturu", ističe Jurčić.

Dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Đuro Njavro dodaje kako je vlada povukla nekoliko dobrih, ali i nekoliko loših poteza, no za izlazak iz krize biti će potrebna aktivnija uloga Vlade u pomoći poduzetnicima.

Ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir ističe kako je Vlada do sad vrijeme trošila na sređivanje vlastitih financija pa za neke dugoročnije učinke nije bilo vremena.

Uvjeren je kako Vlada može mnogo više nego što je do sad pokazala, a najbitnije je da pokaže više odlučnosti i žestine u donošenju odluka.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 02.06.12. 20:00

Bla bla bla, samo lupaju ko maks po diviziji ovi naši "kvazi" stručnjaci.
Šutite i pokrijte se ušima.
Gdje su sad svi ti vrli ekonomisti koji su završili prestižne hrvatske fakultete.
Jado jadnija


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 02.06.12. 20:25

STA JE SA planom 21,ehhehehh


registracija
7/9/07

Vinogradar, 02.06.12. 21:11

Vlada treba promijeniti ministra gospodarstva
RADIMIRA ČAČIĆA
koji je po zanimanju
ARHITEKT!
Nikada nije studirao ekonomiju
i potpuno je neobrazovan,
pravi amater za vođenje Ministarstva gospodarstva.
Osim političke demagogije, sve drugo je kod njega fušeraj.
O drugim njegovim ljudskim karakteristika sve je već rečeno i napisano.


registracija
11/1/10

fluid, 02.06.12. 21:24

Da nema taština u vladi,Jurčić je itekako mogao pomoći svojim poznavanjem ekonomije.No tko da njega sluša?Pušu jedan na drugoga kao bikovi i vode računa samo da im netko ne otme primat,koji je tako i tako na dnu.Priča o saginjanju zajedničkih glava nad problemima,samo je priča.Nema šanse da poslušaju dobre savjete stručnjaka.Ferdelji rekao samo jednu i odmah van.!To je čista destrukcija a ne koncenzus.Nitko od vladajućih ne želi koncenzus.A kada bi netko nešto pametno i savjetovao i kada bi se nešto pozitrivno pokrenulo,odmah bi glavni u vladi sve pripisao sebi osobno.Isto kao i Kosorica.Ona je sve,samo nije kriva za poraz i neuspjeh ! Katastrofa od egoizma i umišljenosti.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 02.06.12. 21:46

@fluid,
u pravu si, Hrvatska je v riti i propada
jer se ne cijeni sposobnost, stručnost, iskustvo, znanje.
Ministar se postaje
po političkoj podobnosti
a onda bez predhodnog poznavanja problema i potrebnog iskustva vodi ministarstvo
uz desetak savjetnika
koji ispunjavaju sve "mudre" ministrove želje
kako bi sačuvali svoja dobro plaćena radna mjesta.
Prvo bi trebalo počistiti svu tu privilegiranu birokraciju po ministarstvima i potražiti prave stručnjake za određena područja.
Pozdrav


registracija
27/12/06

Skipp, 02.06.12. 21:52

Jurčića su otpilili ( s razlogom ili ne) pa sada glumata uvrijeđenu veličinu i pljuje po čemu god stigne. Koliko mu je stalo do vlasti pokazao je svojom smiješnom koalicijom na prošlim izborima - svaki bi normalan čovjek vidio da nema nikakove šanse - osim Jurčića.


registracija
9/3/10

nostradurus, 02.06.12. 22:41

Jurčić se pravi pametan. Ono što priča ne drži vodu. Imao je 4 godine vremena u hladovini Sabora da smisli plan za izlaz iz krize i nije ga smislio. O ostalim ekonomskim stručnjacima bi se mogli pisati knjige i podijeliti im ordenje sa likom Maršala Peatena za doprinos vlastitom narodu i državi. Još prije 7,5 mjeseci (scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac - poglavlje izbori 2011) sam znao da će ovako biti. Sve se vrti oko kamatarenja na privatnom novcu banaka. I svi se prave toše i ne žele se baviti uzrokom problema. Pitanje je samo kada jednog dana shvatimo da ništa u ovoj državi nije u rukama običnog puka, već u rukama 1% bogatih, što ćemo učiniti? Nasmijati se i reći: "Moglo je biti gore". Ha, ha, ha, ha, ha, ha,
patriotpokret.com.hr/


registracija
18/2/12

Mirni, 03.06.12. 07:56

Hrvati neznaju imati državu, jer od "stoljeća sedmog" je nemaju. Trinaest stoljeća imali smo tuđe države koje smo varali.lagali,ne plaćali poreze,hajduci su nam nacionalni i povijesni junaci, turci su nas stalno nabijali na kolce (jer nismo htijeli raditi). I navike su ostale u konačno našoj državi, pa raspali po našoj državi. Menađeri pokradoše sve živo u državi, podizali hipotekarne kredite na "kupljena" poduzeća, novac spremili na sigurno a radnike i poduzeća ostavili na cijedilu. I sada eto ti menađeri kao spašavaju državu-je ako ti ne treba!!!!!!!!!!!!


registracija
6/3/11

erdedi, 03.06.12. 10:40

Na sve izjave, znanih i neznanih stručnjaka kao i na njihove rasprave u TV emisijama, slobodno možete odmahnuti rukom i grohotom se nasmijati. U ovakvom sustavu i ovim zakonskim okvirima ništa nije moguće učiniti. Samo je jedno rješenje. Pridružiti se http://patriotpokret.com.hr/?page_id=26 i provesti jedini mogući program kojim zemlja može izaći iz dužničkog ropstva


registracija
15/8/09

vergilia, 03.06.12. 11:13

Jurčić otkriva toplu vodu..:) Naravno da nema ekonomskog rasta bez ulaganja u proizvodnju - samo, tko će uložiti u proizvodnju?? Da li bi to trebala biti država? Kolko ja shvaćam problem, jedino privatni kapital je taj koji u to može uložiti, jer bismo inače imali državna poduzeća, odnosno tkz. državni kapitalizam koji se ne može prilagoditi slobodnom tržištu. U doba socijalizma tvornice su se gradile (gradila ih je tadašnja država) tamo gdje je ljude trebalo zaposliti, no ta vremena su prošla - bez konkurentnosti i slobodnog tržišta nema rasta gospodarstva. Dakle, država jedino i može ulagati u infrastrukturu (energetika, promet a time i zamah građevinarstva), a privatni kapital u proizvodnju. Država može jedino stimulirati određene grane raznim olakšicama (npr. poljoprivrednu prerađivačku industriju), no motiv privatniku za takvo ulaganje mora biti postojanje tržišta i konkurentnost. Uz cijenu radne snage koju narod želi da država podigne, a ne da spusti, motiv će se teško naći. Povoljna novčana sredstva su osigurana (pogledati stranicu HBOR-a), no projekti - gdje su, gdje su?? Tko misli da ih vlada mora napraviti - vara se. Treba biti realan i ne očekivati nemoguće. Najlakše je Jurčiću sada iz zapečka dijeliti mudre savjete i blebetati ono što i svi drugi znaju. Nek čovjek prstom pokaže investitora koji će htjeti u ovoj situaciji izgraditi tvornicu - nek bilo tko pokaže u ŠTO da se uloži - u proizvodnju auta??? U proizvodnju čačkalica?? U proizvodnju mobitela??


registracija
11/1/10

fluid, 03.06.12. 12:16

vergilija@ Samo bih se malo dotakao upravo tvojih natuknica u tekstu.Kažeš;"tko bi POD OVIM UVJETIMA" nešto investirao"?.Dakle,slažem se da su upravo uvjeti ključni a uvjete stvara isključivo politika.Monetarna politika nam je u ulozi pomagača uvoznom lobiju a takvim načinom ubija sve što bi se moglo i trebalo izvoziti.Od hrane pa do metalne industrije.HNB bi trebao biti samostalan ali nam je svima jasno kako je HNB u rukama Todorića i još ponekih uvoznika.To treba razriješiti država sama.Ili smjeniti Rohatinskog ili ga natjerati da "stvori uvjete"za izvoz i konkurentnost.I mnogo toga još je upravo u nadležnosti države koja,upravo to,radi suprotno.Najvažnije ti je ono UVJETI.Dakle vlada radi istu pogrešku kao i predhodna.Štiteći Todorića i njemu slične,svojom politikom,upravo kolju Hrvatsku u cjelini te sprečavaju industrijalizaciju.Vjerujem ,da stvore UVJETE za ulaganja,da bi njih i bilo.Siguran sam daleko više nego sada.Sada se ne ulaže jer zaista nisu stvoreni UVJETI kako si i sam rekao,samo što ja to povezujem i iščitavam kao problem vlasti a ti kao pametovanje Jurčića.Kako bilo ,država zaista i jedino mora promijeniti uvjete.Tada vjerujem da će biti i ulaganja.Ovo sada nema smisla i osuđeno je na propast.Pozdrav.


registracija
12/1/11

siziff, 03.06.12. 12:53

Koji se to nevjerojatni zahtjevi postavljaju za sportaša koji je na izdisaju.

Okolo doktora (čitaj ekonomskih diletanata) ko pljeve, sve bolji od boljeg.Sve znaju, svim ekonomskim diplomama potkovani, no fali njosnovnije; zdrav vid i zdrava pamet, šta je trenutno nepoznanica kod rukovodečih, kao šta je velika nepoznanica RAD i AUTORITET koji bi to sve objedinio i realizirao
Pogledajte si koliko su naši marljivi i radišni pregaoci iskoristili novca od pristupnih fondova iz EU

Kako se može jednom sportašu kojem otkazuje srce ( samo šta nije skroz otkazalo), kojem ne funkcioniraju pluča, kojem otkazuju bubrezi vikati : Trči trči !

Mislim da bi bilo vrlo mudro; najprije pravilnom ekonomskom politikom odrediti smjernice, kuda se ide i šta se hoće, tj strategiju, koje trenutno nema niti ju je ijedna stranka prilikom dolaska na vlast predočila javnosti ( Karamarko, .......sa kojim je ON programom dobio mjesto šefa stranke).
Za to, za taj plan osigurati novac i pravilno ga usmjeriti.

Kako ga pravilno usmjeriti, kada će sa ovim moralom biti zamračen prije nego je ugledao svjetlo dana.....
Ima još puno toga ne piše mi se.
Samo još ovo: Bilo bi najpametnije da skupite potpise i zamolite Austriju ako bi htjela(?) da budemo njihov protektorat ili nešta slično.
Jedini izlaz
Od ovih drkađija nikada ništa, to je makar jasno


registracija
11/10/10

agaSovulj, 03.06.12. 15:51

siziff, ja nekad napisah da budemo Južna Njemačka.
Smjernice bi po mome trebale biti: turizam kao osnova, uzgoj i proizvodnja hrane (zdrave) za domaće potrebe kao i potrebe turizma te za izvoz, te proizvodnja gdje imamo jaku tradiciju, khow-how i potrebne resurse, npr. brodogradnja, specijalni strojevi, plinske turbine, parni kotlovi, farmaceutika, te razvoj i ulaganja u "zelenu" energiju (solarna, vjetar, geotermalna), jer tu imamo znatne potencijale. Međutim, problem je što nismo konkuretni. Slažem se i sa vergilia-om i fluid-om. Vlada jedino može ulagat u infrastrukturu, jer bez potrebne infrastrukture ne može biti ni proizvodnje, a ni turizma. A za proizvodnju treba stvoriti uvjete tj biti konkurentan na evropskom i svjetskom tržištu. Jedan od tih uvjeta je i vrijednost kune, kao i cijena rada, jer je oboje precijenjeno. Na žalost, to je realnost.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.06.12. 17:51

george orwell 1984:

http://danas.net.hr/hrvatska/platila-50-kn-kazne-zato-sto-nije-uzela-racun

tko je ubio demokraciju u HR?


registracija
6/4/12

elem, 03.06.12. 18:54

ti i tebi slični


registracija
20/8/10

McCoy, 03.06.12. 19:05

@agaSovulj
"Jedan od tih uvjeta je i vrijednost kune, kao i cijena rada, jer je oboje precijenjeno."

Na zalost, tacno. Svetske kompanije trenutno najvise interesuje ko moze da ponudi nisku cenu rada i propise koji omogucavaju lakse poslovanje. I naravno naplatu potrazivanja. Ovde (Balkan u celini) svi kasne sa placanjem a to se stranim firmama ne isplati jer ne mogu da ostvare osmisljen plan poslovanja. A na sudske parnice ne vredi gubiti vreme, jer je sistem takav da onaj koji duguje najcesce bolje prodje od poverioca.


registracija
15/8/09

vergilia, 03.06.12. 23:24

Eh, da - monetarna politika..:) Pa, zanimljivo je ustvari zašto već nije došlo do devalvacije (koja, kako neki kažu pogoduje Todoriću)? Posljedice u ovoj situaciji bi bile katastrofalne - u skladu s devalvacijom narastao bi vanjski dug, nema te proizvodnje koja bi u kratkom vremenu imala takav zamah da napuni državni proračun dovoljno za njegov povrat što bi značilo još veće i nepovoljnije zaduživanje države (uglavnom za mirovine, uz sve pretpostavke kresanja love za državni aparat). O situaciji koja bi nastala za prezadužene (u EUR-ima) građane da ne govorimo - uz precijenjenu cijenu rada zaduženost građana bi porasla - od kuda bi se vratili svi krediti - jer mi smo narod koji je desetljećima živio na kredit!
Tolko o monetarnoj politici..:))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika