03.06.2012. / 09:44

Autor: Deutsche Welle

Vrh EU-a na sastanku s Putinom

Ruski predsjednik 3. i 4. lipnja u goste prima vodstvo Europske unije. To je prvi sastanak na vrhu otkako je Putin ponovno postao ruski predsjednik. I koji se održava dok protiv Putina svako malo prosvjeduju tisuće Rusa.

Vladimir Putin i Jose Manuel Barroso (Foto: EU Comission)Vladimir Putin i Jose Manuel Barroso (Foto: EU Comission)Kad predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy ove nedjelje (3. lipnja) stignu u Sankt Petersbug, njihov će domaćin opet biti Vladimir Putin. Četiri tjedna nakon što je i po treći put izabran za ruskog predsjednika, najmoćniji čovjek u Rusiji pozdravit će čelnike Europske unije.

I svejedno će glavna točka sastanka biti: upoznavanje. Na sastanku na vrhu Rusije i i EU-a nije planirano da se razgovara o nekim posebnim problemima, kaže veleposlanik EU-a u Moskvi Fernando Valenzuela. Bruxelles ovaj susret vidi više kao mogućnost da se po prvi put nakon Putinova ponovnog izbora izravno s njim razgovara te da se napravi "zajednička procjena" međusobnih odnosa.

"Lak je otpao"

To je rutinski sastanak na vrhu koji se održava dva puta godišnje. No i ne mora obavezno biti samo to. Događa se u doba vala prosvjeda kakvih u Rusiji nije bilo 20 godina. Nakon očito lažiranih parlamentarnih izbora u prosincu 2011, svako malo na ulice Moskve izlaze deseci tisuća ljudi, prije svega u Moskvi. Ni Putinovu pobjedu na predsjedničkim izborima u ožujku 2012. još ni danas veliki dio pripadnika ruske srednje klase ne priznaje. EU je oba izbora kritizirao kao nedemokratske. Policija se u Moskvi u međuvremenu, baš kao i prošle godine, nemilosrdno obračunava s prosvjednicima. Europska povjerenica za vanjske poslove Catherine Ashton, koja će također biti na ovom sastanku, sredinom svibnja je kritizirala uhićenje i sudsku presudu protiv jednog ruskog oporbenog vođe.

Unutarnjopolitičko stanje u Rusiji moglo bi biti tema susreta u Sankt Petersburgu, kaže Fernando Valenzuela. Predstavnike EU-a u Rusiji na ovom sastanku očekuje "prilično izravna rasprava". No koliko glasno će Barroso i njegovi kolege kritizirati svog kolegu Putina?

"Mislim da će neki koji će mu sjediti nasuprot primijetiti da se lak malo ogulio", kaže voditelj moskovskog Ureda njemačke Zaklade Friedrich Naumann Sascha Tamm. U EU-u Putina bije glas predsjednika koji je izgubio na snazi i čiji se autoritet u vlastitoj zemlji klima. "S druge strane, on i dalje čvrsto sjedi u sedlu", nastavlja Tamm. Tamm čak ne isključuje ni mogućnost "laganog zahlađenja" između Moskve i Bruxellesa, ali u mogućnost otvorenog sukoba ne vjeruje. "Mislim da će to biti business as usual".

S Rusijom nježnije

Čini se da se EU u svakom slučaju prema Rusiji ponaša opreznije nego prema nekim drugim bivšim sovjetskim republikama. Za razliku od susreta na vrhu koji se u prosincu 2011. održao u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, u Sankt Petersburgu se vrh EU-a neće sastajati s predstavnicima oporbe ili civilnog društva. Format sastanka to ne predviđa, kažu u krugovima EU-a.

Ni Vladimir Putin ne želi svoj treći predsjednički mandat započeti sukobom s Bruxellesom. Naprotiv. Njegovi prvi vanjskopolitčki kontakti usmjereni su prema Europi. Nakon otkazanog puta na summit G8 i NATO-a krajem svibnja u SAD-u, i nakon kratkih posjeta Berlinu i Parizu, novi šef Kremlja sastaje se sad i s čelništvom EU-a. Govora bi trebalo biti o globalnim, međunarodnim i bilateralnim pitanjima, kazao je u okviru priprema jedan ruski diplomat.

Jedna bi tema mogla biti na samom vrhu dnevnog reda: Sirija. Nakon eskalacije nasilja u toj zemlji, EU se nada da bi Rusija mogla odustati od svog dosadašnjeg stava u Vijeću sigurnosti UN-a i dati svoj glas za oštrije sročenu rezoluciju. Zadnjih je mjeseci Moskva dva puta već bila uložila veto protiv takve rezolucije, jer odbija miješanje međunarodne zajednice u sukob u Siriji.

I pitanje Irana, koji je uz Siriju još jedan važan ruski saveznik na Bliskom istoku, moglo bi biti tema ovog summita, nagađaju stručnjaci. Za sredinu lipnja u Moskvi je planiran novi krug pregovora oko iranskog atomskog programa.

Riječi će vjerojatno biti i o aktualnoj gospodarskoj i monetarnoj krizi u Europi, pretpostavlja bivši savjetnik Europske komisije i stručnjak za Rusiju u Bruxellesu Fraser Cameron. "Rusiju će sigurno zanimati da dozna što se događa u Europi", kaže on. Moskva je veliki dio svojih deviznih rezervi pohranila u eurima i želi iz prve ruke čuti što se "zbiva na drugoj strani".

Odnosi između Rusije i EU-a su se zadnjih godina "stalno poboljšavali", ocjenjuje europski veleposlanik u Moskvi Valenzuela. No još ima stvari koje bi mogle biti bolje. Do sada je uvijek u prvom planu bilo gospodarstvo. Za vrijeme predsjedničkog mandata Putinova prethodnika Medvedeva Bruxelles i Moskva su dogovorili "partnerstvo za modernizaciju" . Na tome će se nastaviti raditi, kaže Cameron.

Uvjeti za pojednostavljeni vizni sustav

Još jedan korak treba uskoro napraviti. Razlog je pristupanje Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u prosincu 2011. "Ovaj dogovor u načelu označava novi početak", ocjenjuje Cameron. To bi trebalo ubrzati i pregovore o novom Sporazumu između Rusije i EU-a, dodaje ovaj stručnjak.

Dio ovog Sporazuma uključuje napore da se ukinu vize. Barem to priželjkuje Moskva. To bi Putin mogao spomenuti kao temu. No neke velike promjene nakon ovog sastanka se ne očekuju. "To nije političko, nego tehničko pitanje", smatra Cameron. Postoje određena pravila i Rusija mora ispuniti određene uvjete, kao što su na primjer uvođenje biometričkih putovnica. Onda će biti moguć i pojednostavljeni vizni sustav.

Autor: Roman Goncharenko/Snježana Kobešćak

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika