03.06.2012. / 10:37

Autor: Deutsche Welle

Egipćani traže smrtnu kaznu za Mubaraka

Tisuće ljudi demonstriralo je u Egiptu zbog presude bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku. Demonstranti su umjesto doživotne zatvorske kazne tražili smrtnu presudu.

Egipćani su ponovno prosvjedovali na trgu TahrirEgipćani su ponovno prosvjedovali na trgu TahrirNa trgu Tahrir u Kairu, koji je postao simbol ustanka protiv bivšeg režima, u subotu navečer okupilo se oko 10.000 ljudi. Veliki broj demonstranata okupio se i u lučkim gradovima Aleksandriji i Suezu. Izgredi nisu zabilježeni.

Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka, zbog suodgovornosti za smrt više od 800 demonstranata tokom demonstracija protiv njegove vladavine, na doživotnu kaznu zatvora. I bivši ministar unutarnjih poslova u Mubarakovoj vladi Habib al-Adli osuđen je na doživotnu robiju. No oba Mubarakova sina, kao i šest visokorangiranih članova bivših sigurnosnih snaga, oslobođeni su optužbi. Mubarakovi odvjetnici su najavili podnošenje žalbe.

Mursi među demonstrantima

Demonstranti, okupljeni na centralnom trgu u Kairu, kritizirali su ovu presudu zahtijevajući da Mubarak bude osuđen na smrtnu kaznu. Predsjednički kandidat Muslimanskog bratstva, Mohamed Mursi priključio se demonstrantima na trgu. Promatrači navode da je Mursijev nastup bio dobro organiziran. Mursi se odmah nakon izricanja presude Mubaraku oglasio navodeći da je očekivao odluku o smrtnoj kazni. „Bio sam siguran da će biti izrečena smrtna kazna", navedeno je u Mursijevom priopćenju za javnost. Mursi će na predsjedničkim izborima 16. i 17. lipnja za protukandidata imati posljednjeg premijera iz Mubarakove ere, Ahmeda Šafika. Šafik je pak zatražio od Egipćana da poštuju sudsku odluku.

Proces protiv Mubaraka je od povijesnog značaja. Ovo je prvi put da je, tokom Arapskog proljeća, bivši vlastodržac izveden pred sud i to u vlastitoj zemlji. Zbog Mubarakovog teškog zdravstvenog stanja on je u sudnicu često dovođen u bolesničkom krevetu ili u kolicima.

Nakon izricanja presude Mubaraku je pozlilo. On prema navodima medija ima zdravstvenih problema sa srcem, depresijom, a prema nekim izvještajima ima i karcinom. Mubarak je nakon izricanja presude prebačen u bolnički dio zatvora Tora u Kairu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika