03.06.2012. / 11:23

Autor: Hina

Agencija prizemljila zrakoplove koji ne zadovoljavaju standarde

Agencija za civilno zrakoplovstvo je, nakon inspekcijskih nadzora praćenja kontinuirane plovidbenosti zračnih operatora i ovlaštenih pilotskih škola provedenih u posljednjih nekoliko mjeseci, utvrdila kako pojedini komercijalni operatori i pilotske škole ne održavaju zrakoplove po propisanim sigurnosnim standardima, pa je s ciljem bolje sigurnosti zračnog prometa prekršiteljima privremeno oduzela certifikate i ovlaštenja, priopćeno je danas iz te agencije.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAgencija za civilno zrakoplovstvo je, nakon inspekcijskih nadzora praćenja kontinuirane plovidbenosti zračnih operatora i ovlaštenih pilotskih škola provedenih u posljednjih nekoliko mjeseci, utvrdila kako pojedini komercijalni operatori i pilotske škole ne održavaju zrakoplove po propisanim sigurnosnim standardima, pa je s ciljem bolje sigurnosti zračnog prometa prekršiteljima privremeno oduzela certifikate i ovlaštenja, priopćeno je danas iz te agencije.

Zrakoplovi su privremeno prizemljeni, među ostalim, zbog neizvršavanja obveznih radova održavanja, zamjene dijelova radi isteka roka za pregled ili upotrebu, a riječ je o operatorima opće avijacije.

Utvrđeno je da pojedine organizacije ne raspolažu dokumentacijom s uputama za održavanje zrakoplova, programi održavanja nisu im usklađeni sa zahtjevima proizvođača te ih ne ažuriraju redovito, ugrađuju komponente koje ne ispunjavaju propisane standarde i ne poduzimaju mjere ili uopće nisu svjesne nedostataka na zrakoplovima kojima izvode operacije.

Kod nekih je utvrđeno da ne funkcionira sustav neovisnog nadzora sustava kvalitete, koji ima primarnu ulogu osigurati sukladnost sa standardima od utjecaja na sigurnost, a problem je bio i u netočnom popunjavanju certifikata o vraćanju zrakoplova u uporabu, koji se mora popuniti nakon bilo kojih radova održavanja na zrakoplovu.

Također, nepravilnosti su utvrđene i kod status lista komponenti, koje su nepotpune ili sadrže netočne podatke, a radi se o komponentama koje podliježu vremenskom ograničenju tehničkog vijeka odnosno vijeka upotrebe. Usto, nisu se poštivale zrakoplovne naredbe izdane od strane zrakoplovnih vlasti nadležnih za tip zrakoplova, a i statusi liste zrakoplovnih naredbi bile su netočno popunjene i nepotpune, stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 03.06.12. 13:46

kako da znamo koje su to škole?


registracija
20/6/11

Mahajde, 03.06.12. 13:58

Mozda bi se moglo zakljucit iz ovoga:

http://aerosvijet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2117:reagiranje-na-priopenje-udruge-ope-avijacije-rh-objavljeno-na-zrakoplovnom-web-portalu-aerosvijet&catid=1:hrvatska


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika