03.06.2012. / 16:50

Autor: Totalsport

Rakitić: Da danas biram, opet bih izabrao Hrvatsku

Ali, napad je najmanji problem u hrvatskoj reprezentaciji. Imamo igrače poput Olića iz Bayerna, Mandžukića iz Wolfsburga, Jelavića iz Evertona i Eduarda iz Šahtara

Ivan RakitićIvan Rakitić- Nisam požalio što sam izabrao Hrvatsku - poručio je Ivan Rakitić u intervjuu za švicarski Blick, dnevni list zemlje u kojoj je rođen i za čiju je mladu nacionalnu vrstu svojedobno igrao.

Danas je Rakitić hrvatski reprezentativac i za nekoliko ga dana očekuje nastup na Eruropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

*Gospodine Rakitiću, čini se da ste dobro odabrali za koga ćete igrati. Švicarske, za razliku od Hrvatske, nema na Euru.

- Možemo i okrenuti stvari i reći da je Švicarska igrala na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a Hrvatska nije. Moja odluka nije ovisila o tome koja će reprezentacija igrati na kojem natjecanju. A volio bih da je i Švicarska na Euru.

*Jeste li ikada požalili zbog odluke da nećete igrati za Švicarsku?

- Ne. Naravno da bih s jedne strane rado igrao za Švicarsku. Ali morate slušati srce. I da, mogu reći da bih, da danas mogu birati, opet izabrao Hrvatsku.

*S vama će barem dio Švicarske biti na Europskom prvenstvu.

- Iskreno se nadam da će to ljudi gledati na takav način. Ja sam Švicarac, osjećam se kao Švicarac, Švicarska je moj dom i dio mene.

*Obitelj vam je imala velikih neugodnosti nakon vaše odluke. Je li i danas tako?

- Bolje je. No, i danas povremeno moji roditelji dobivaju pisma puna mržnje ili ih vrijeđaju na ulici.

*Hoćete li nakon završetka karijere živjeti u Švicarskoj?

- Da, izgradio sam kuću u svome Möhlinu. Želim da moja buduća obitelj živi tamo. Iako je moja karijera još uvijek daleko od kraja.

*Pratite li i dalje Basel?

- Da, otkad sam napustio klub. U Sevilli mogu gledati putem TV-a sve utakmice Basela. Volio bih jednog dana ponovno igrati u crveno-plavom dresu. U Baselu sam igrao od svoje osme godine, ukupno 11 godina. To se ne da izbrisati.

*Jeste li bili razočarani što vaš prijatelj Mladen Petrić nije pozvan u reprezentaciju za Euro?

- Da, jako. To je šteta. Volio bih igrati s njim, on mi je blizak prijatelj, čovjek koji je jako utjecao na mene. Ali, morate prihvatiti odluku izbornika. Logično je da je i on razočaran, razgovarao sam s njim nekoliko puta. Ali, napad je najmanji problem u hrvatskoj reprezentaciji. Imamo igrače poput Olića iz Bayerna, Mandžukića iz Wolfsburga, Jelavića iz Evertona i Eduarda iz Šahtara.

*Gdje će iduće sezone igrati Petrić nakon što mu je istekao ugovor s HSV-om?

- Bolje pitajte njega. Kad smo se nedavno sreli u Möhlinu, još uvijek nije znao. U vrhunskoj je formi i s 31 godinom. Još četiri ili pet godina može igrati na najvišoj razini.

*Kakvi su izgledi Hrvatske na Euru?

- Imam dobar osjećaj. Imamo mladu i gladnu momčad s nekoliko starijih igrača. Možemo odigrati dobar turnir.

*Na kojoj poziciji igrate u reprezentaciji?

- To je dobro pitanje na koje ni ja ne znam odgovor (smijeh). Katkad na lijevoj strani veznog reda, katkad na desnoj, katklad u sredini, defenzivno ili ofenzivno. Sve je otvoreno. No, glavno je da sam standardan. A tako će biti i na Euru.

*Upali ste u skupinu “smrti” sa Španjolskom i Italijom.

- Može se reći tako s obzirom da su dva svjetska prvaka u skupini. Gore teško da je moglo biti. No, moramo pobijediti u prvoj utakmici protiv Irske, to je ključ.

*Igrate u Sevilli, tako da će vam Španjolska sigurno biti poseban suparnik?

- Naravno. Na Euru 2008. sam kao član Schalkea igrao protiv Njemačke i pobijedili smo s 2-1. U španjolskoj reprezentaciji su dvojica mojih klupskih suigrača, Navas i Negredo.

*Jeste li se kladili s njima?

- Njih su dvojica vrlo samouvjereni i sigurni su u pobjedu Španjolske. Ali, jasno je da će gubitnik morati platiti večeru.

*Kakav je život u Sevilli?

- Sjajan. Vrijeme je također dobro, na kraju prvenstva je temperatura bila 42, 43 stupnja. Kvaliteta života je isto tako sjajna. Budite se sa suncem, što je prednost.

*Kako vam ide španjolski jezik?

- Dobro. Moja djevojka je Španjolka, tako da bi mi bilo teško da ne znam jezik. Sada čak dajem i televizijske intervjue na španjolskom.

*Ostajete li u Sevilli?

- Moj je cilj klub iz samog vrha, to je sigurno. S 24 godine bi bio pravi trenutak za sljedeći korak. Problem je što sljedeće sezone nećemo igrati u Europi, no ugovor mi vrijedi još tri godine. No, prije svega želim odigrati dobro na Euru.

*Tko su vaši favoriti?

- Mislim da s ciljem osvajanja naslova u turnir mogu krenuti Španjolska i Njemačka, možda i Nizozemska.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika