03.06.2012. / 18:51

Autor: Hina

Kraljica na čelu nautičke parade

U crveno-zlatnoj kraljevskoj barci, kraljica Elizabeta II. je odjevena u bijelo početkom poslijepodneva povela nautičku paradu Temzom koja će potrajati četiri sata i koja je vrhunac proslava njezina dijamanta jubileja.

Kraljica Elizabeta II.Kraljica Elizabeta II.U crveno-zlatnoj kraljevskoj barci, kraljica Elizabeta II. je odjevena u bijelo početkom poslijepodneva povela nautičku paradu Temzom koja će potrajati četiri sata i koja je vrhunac proslava njezina dijamanta jubileja.

Kraljica Elizabeta II. ovih dana slavi 60 godina na britanskom prijestolju. To je tek druga takva proslava u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon kraljice Viktorije 1897. godine.

Obljetnica Elizabete II. održava se godinu dana nakon vjenčanja princa Williama, Elizabetina unuka i pučanke Kate Middleton kojim je britanska monarhija ojačala popularnost u domovini i svijetu.

Nedavne su ankete potvrdile kraljičinu visoku popularnost unatoč oštroj gospodarskoj krizi i općem padu povjerenja naroda u političku klasu i elitu.

Milijuni Britanaca prkosili su u nedjelju kiši prateći grandioznu paradu 1000 brodica na Temzi. Veliki meštar nautičke svečanosi Adrian Evans je rekao da su "oni u Velikoj Britaniji prvaci kada se radi o sprečavanju kiše da im pokvari proslavu".

Nautičku povorku predvodi mali parobrod pretvoren u kraljevsku barku u kojoj se nalaze kraljica Elizabeta II., njezin suprug Philip (90) i dvije generacije Windsora, među kojima nasljednik Charles (63) i njegova supruga Camilla, kao i William (29), drugi po redu nasljeđivanja i njegova supruga Kate Middleton.

Organiziran je i "Big Lunch" na kojem je na objedovalo više od šest milijuna ljudi na sveprisutnim piknicima, od pubova, do Campa Bastiona gdje se nalazi britanski kontingent u Afganistanu i od Picadilly Circusa gdje su bili Charles i Camilla, do Downing Streeta 10 gdje je premijer David Cameron odao počast kraljici i istaknuo da je "ona veliki izvor snage i stabilnosti sada i za budućnost" i u potpunosti odbacio mogućnost abdikcije ili izravnog prijenosa krune Williamu.

Proslave obilježavanja 60 godina na britanskom tronu Elizabete II. završit će u utorak procesijom kočija i pojavom kraljice na balkonu londonske rezidencije.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika