04.06.2012. / 13:07

Autor: Nacional.hr

PBZ analize: BDP na kraju godine u minusu 1 posto

Ističu kako pad industrijske proizvodnje najbolje pokazuje kako inozemna potražnja za hrvatskim proizvodima slabi te se ne može očekivati da izvoz pridonese znatnijem rastu BDP-a

Analitičari ne očekuju rast BDP-aAnalitičari ne očekuju rast BDP-aSuprotno optimističnim najavama iz Banskih dvora o rastu BDP-a u drugoj polovici godine, analitičari PBZ-a drže se svoje prvotne prognoze. BDP će na godišnjoj razini pasti za jedan posto.

U svojim tjednim analizama ističu kako je prva procjena BDP-a u prvom kvartalu iznenadila manjom stopom pada od očekivane, a prema svemu sudeći negativan trend nastaviti će se i u drugom kvartalu.

Ističu kako pad industrijske proizvodnje najbolje pokazuje kako inozemna potražnja za hrvatskim proizvodima slabi te se ne može očekivati da izvoz pridonese znatnijem rastu BDP-a.

S obzirom na trenutno stanje u gospodarstvu, ali i očekivani rast nezaposlenosti, analitičari upozoravaju na stagnaciju ili blagi pad potrošnje stanovništva.

Na kraju zaključuju kako trenutni pokazatelji ne ostavljaju dovoljno prostora za pretjerani optimizam.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika