12.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

TRIBINA HRVATSKOG PRAVNOG CENTRA

DRAMATIČAN PORAST TUŽBI PROTIV HRVATSKE PRED EUROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

HRVATSKO SUDSTVO U VELIKIM JE PROBLEMIMA

DRAMATIČAN PORAST TUŽBI PROTIV HRVATSKE PRED EUROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

Lidija Lukina – Karajković, zastupnica hrvatske vlade pred Europskim sudom za ljudska prava, iznijela je u utorak navečer na tribini Hrvatskog pravnog centra jedan dramatičan podatak, koji pred tim sudom ostavlja strahovito loš dojam o hrvatskom pravosuđu. Ona je rekla da je navedeni sud od 1997. do kraja 2001. godine zaprimio 307 slučajeva tužbi protiv Hrvatske, a u prva tri mjeseca ove godine – još toliko. Vladina zastupnica spomenula je i hrvatski slučaj Rajak, koji na listi šokantnih presedana Europskog suda zauzima prvo mjesto. Riječ je o neriješenom sudskom sporu koji traje već 25 godina!
Na tribini se govorilo o problemima hrvatskog pravosuđa, prije svega o zatrpanosti sudova i nerazumno dugom trajanju sudskih procesa.
Hrvatski je Sabor u ožujku 2000. godine donio akt prema kojemu je razumno trajanje sudskog postupka ustavno pravo svakog građanina Hrvatske.
Jasna Omejec, sutkinja Ustavnog suda rekla je da osim što se u Hrvatskoj sustavno krši to pravo, ne postoji ni djelotvorno pravno sredstvo protiv povrede toga prava. Ona rješenje vidi u ravnomjernoj raspodjeli odgovornosti na sve stupnjeve sudbene vlasti jer će, u protivnom, sam Ustavni sud kolabirati pod teretom tužbi podnesenih u vezi predugog trajanja sudskog procesa.
Konstruktivno rješenje problema ponudio je Alan Uzelac, docent Pravnog fakulteta u Zagrebu: «Najprije bi suci, odvjetnici i ostali pravnici trebali promijeniti vlastite percepcije njih samih i njihovih uloga u društvu a potom marginalizirati puko logističko nadmudrivanje i razviti strahopoštovanje prema pravnim normama.»

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika