Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Dean Sinovčić

Pet nogometaša budućnosti

Euro će ih učiniti zvijezdama

Olivier GiroudOlivier GiroudOLIVIER GIROUD

Do prije dvije godine 25-godišnji francuski napadač Olivier Giroud igrao je u drugoj ligi a onda ga je kupio Montpellier za dva milijuna eura jer se radilo o najboljem igraču francuske druge lige. I Celtic ga je tada htio, ali je Giroud odbio njihovu ponudu. Već prve sezone igrao je odlično i postigao 12 golova, u drugoj još bolje, postigao je 21 gol i bio najbolji strijelac francuske lige, a Montpellier je postao prvak Francuske. U siječnju ove godine Louis Nicollin, vlasnik Montpelliera, izjavio je kako je Giroudova cijena između 50 i 60 milijuna eura, iako je realna cijena 15 milijuna eura. Zbog svega toga Giroud je pozvan u reprezentaciju, odigrao je do sada samo pet utakmica, ali njegova visina (192 cm) i nevjerojatna snalažljivost znak je da će na europskom prvenstvu biti drugi francuski napadač, odmah pored Karima Benzeme. Arsenal je već pripremio ponudu za njega, nude 6,5 milijuna eura i Marouanea Chamakha, ali Bayern ga također želi, kao i Liverpool i Manchester United. Giroud je svima poručio – odlučit ću nakon europskog prvenstva.


ALAN DŽAGOEV Alan DžagoevAlan Džagoev

Malo tko se sjeća da je Alan Džagoev prije četiri godine igrao u Koprivnici na utakmici između Slavena i CSKA iz Moskve, a od tada do danas postao je najveća nada ruskog nogometa. Iste godine prvi put je, sa 18 godina, zaigrao za rusku reprezentaciju, ne na nekoj bezveznoj prijateljskoj utakmici, već protiv Njemačke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine i time postao drugi najmlađi Rus koji je ikada zaigrao za reprezentaciju. Od tada se o ovom igraču srednjeg reda pričaju bajke, Andrej Aršavin ga je proglasio najtalentiranijim mladim igračem u Rusiji, Real iz Madrida raspitivao se za njega još 2008., Chelsea ga je tražio prije dvije godine, ali su posumnjali da je nediscipliniran izvan terena. Prošla godina bila je prijelomna i tada su najbolji engleski klubovi počeli nuditi između 16 i 18 milijuna eura za njega. Iz nejasnih razloga CSKA ga nije prodao, a kako mu ugovor istječe ovog ljeta tako će bez odštete otići iz Moskve. Za momka iz Beslana, iz sjeverne Osetije (Džagoev nije Rus, već Osetijac), koji je nogometno odrastao u Vladikavkazu, ovo je oroman uspjeh. Po mišljenju nekih nogometnih analitičara, Džagoev već sada može bolje, ali trener CSKA Leonid Slutski nije najbolje iskoristio njegove mogućnosti. Tijekom travnja nije igrao jer je slomio nožni palac, ali to mu neće smetati na europskom nogometnom prvenstvu.

Aiden McGeadyAiden McGeadyAIDEN MCGEADY

AIDEN MCGEADY JE 26-godišnji Irac za kojeg se pročulo kada ga je prije dvije godine Sparkak iz Moskve kupio od Celtica za 9,5 milijuna funti, čime je McGeady postao rekorder jer niti jedan nogometaš nije prodan iz nekog škotskog kluba za toliki novac. Još 2008. godine bio je proglašen najboljim igračem škotske lige i, naravno, najboljim igračem Celtica, ali ako reprezentativce Hrvatske može nešto tješiti kod ovog nogometaša koji može igrati na oba krila i u sredini jest to da je prije dva mjeseca Oleg Romancev, trener Spartaka, rekao kako McGeady mora posjetiti psihijatra. "On je sjajan nogometaš, ali moramo zaposliti psihologa da razgovara s njim jer s McGeadyjem nešto nije u redu", izjavio je Romancev za ruske medije. Ubrzo nakon toga pojavile su se informacije da su ga spremni ovog ljeta prodati za 12,5 milijuna funti, a zainteresirani su Zenit St Petersburg, Aston Villa i Everton. Tih problema nema u reprezentaciji, irski izbornik Giovanni Trapattoni hvali ga da je najbolji irski nogometaš, ali je njegov suigrač Andy Townsend izjavio, komentirajuću ruske probleme, kako je McGeady poput novčića koji baciš i nikada ne znaš na koju će stranu pasti, pravu ili krivu. Usput se McGeady posvađao s Robbiejem Keanom kada je Keane glede ruskih problema rekao da je McGeadyjevo mjesto u reprezentaciji upitno, na što je McGeady rekao: "Igrao sam s Keaneom u Celticu i to je već bilo grozno".

ANDRE SCHÜRRLE Andre SchűrrleAndre Schűrrle

NJEMAČKA IMA SJAJNE napadače, Maria Gomeza, Thomasa Mullera, Miroslava Klosea i Lukasa Podolskog, pa tko je onda 21-godišnji Andre Schűrrle? Napadač Bayera iz Leverkusena koji je prošle sezone stigao iz Mainza za 8 milijuna eura, nakon što je u prethodnoj sezoni postigao za Mainz 15 golova i imao pet asistencija u 34 odigrane utakmice. Navodno je prije mjesec dana Chelsea ponudio dvostruko više, 15 milijuna funti, ali je to bio trač . Mogao bi im trebati jer Schurrle nije imao ni 20 godina kada ga je Joachim Loew, njemački izbornik, gurnuo na teren na utakmici između Njemačke i Švedske. Nogometni analitičari ga često uspoređuju s Wayneom Rooneyem jer strahovito mnogo trči, može igrati i iza napadača te ima odličan udarac kada se nalazi na 20 do 25 metara od gola. U prvih 12 odigranih utakmica za reprezentaciju Njemačke postigao je pet golova, a izbornik Loew kaže kako mu se kod Schurrlea najviše sviđa njegovo kretanje bez lopte.

Christian EriksenChristian EriksenCHRISTIAN ERIKSEN

ERIKSEN NE SAMO da je najmlađi među pet igrača koje predstavljamo, jer ima 20 godina, već je ovaj danski reprezentativac bio najmlađi igrač na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi prije dvije godine. Prije četiri godine, kada je imao 16, za milijun eura je potpisao za Ajax iz Amsterdama, te je 2011. godine proglašen najtalentiranijim igračem u Nizozemskoj i to od žirija kojim je predsjedavao Johan Cruyff. Ubrzo se Liverpool zainteresirao za njega, pa onda Manchester United, a krajem prošle godine i Manchester City te je njegova cijena sada 15 milijuna funti. Daniel Agger, reprezentativni kolega, izjavio je kako će Eriksen postati svjetska klasa, ali je njegov jedini problem to što je sramežljiv te mu, dodaje Agger, ne bi nedostajalo malo agresivnosti i dominacije. Osim toga, Agger je rekao kako Eriksen igra kao veteran, a ne kao 20-godišnjak, kako podjednako dobro igra s obje noge te da danska reprezentacija ne ovisi više samo o Nicklasu Bendtneru.

Vezane vijesti

"Nisam sretan zbog Hrvatske!"

"Nisam sretan zbog Hrvatske!"

Od početka Europskog prvenstva u nogometu čitamo o rasističkim izgredima fanova. Predsjednik UEFA-e Michel Platini u tom je kontekstu vrlo oštro… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika