Objavljeno u Nacionalu br. 864, 2012-06-05

Autor: Ivan Pandžić

Mozgovi na putu u inozemstvo

Fijasko s povratkom znanstvenika u Hrvatsku, mozgovi se i dalje odlijevaju

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i športaŽeljko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i športaAmbiciozni projekt povratka hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, kojem je nekadašnji ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac, tepao pridjevom "povijesni", zapeo je u slijepoj ulici. Naime, otkako je za kormilo tog ministarstva došao Željko Jovanović, odnosno u prvoj polovici ove godine, u sklopu tog projekta u domovinu se nije vratio ni jedan jedini znanstvenik, što možemo povezati i s dubokom gospodarskom krizom koja već dulje vremena pritišće Hrvatsku. Identična je situacija zabilježena i 2010. godine, kada povratnika također nije bilo. Usporedbe radi, od 2005. do 2008. broj znanstvenika-povratnika iznosio je 69. Na tragu tih uspjeha još je jedino prošla godina tijekom koje su odobrena dva radna mjesta na Sveučilištu u Zagrebu, jedno na splitskom Sveučilištu, dok se na Sveučilište u Rijeci vratilo čak 11 povratnika.

U Ministarstvu tvrde da je interes hrvatskih znanstvenika koji trenutačno žive i rade u inozemstvu kontinuirano prisutan, ali će i priznati da je projekt koji je pokrenut 2004., za vrijeme Primorčeva mandata, u fazi definiranja novih kriterija, među ostalim, i zbog usklađivanja s europskom praksom i trendovima. Kako doznajemo, Ministarstvo trenutačno pregovara s Europskom komisijom kako bi dobilo oko 2,8 milijuna eura iz programa COFUND. Ta bi sredstva među ostalim trebala poslužiti i za povratak hrvatskih znanstvenika u domovinu, odnosno za njihovu (re)integraciju u domaći sustav znanosti. Ne bi li se situacija popravila i eventualno ublažio "odljev mozgova", ovaj mjesec otvorit će se i dva natječaja, simptomatičnih imena – "Na putu kući" i "Preko granice". Potonji kao cilj ima omogućiti izvrsnim hrvatskim znanstvenicima koji djeluju izvan granica Lijepe Naše uspostavu suradnje s kolegama koji su ostali unutar tih granica.

To će, smatra se, biti i poticaj hrvatskim institucijama i tvrtkama da iskoriste potencijal hrvatske stručne dijaspore, koji nipošto nije mali. Koliko je znanstvenika u međuvremenu napustilo Hrvatsku statistika ne broji, ali zasigurno je mnogo veći od onoga što ovaj projekt u najboljem slučaju može "pokriti".

Vezane vijesti

Mađarsku mjesečno napušta stotinu liječnika

Mađarsku mjesečno napušta stotinu liječnika

Mađarsku svaki mjesec napusti prosječno stotinu liječnika koji odlaze na rad u inozemstvo, prenosi mađarska novinska agencija MTI pisanje dnevnog… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.06.12. 09:57

lakse vam je IZVOZITI mozgove neko Hrvatske Produkte,ehehehhhe


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika