04.06.2012. / 21:04

Autor: Hina

Putin žele bliskije veze s EU-om

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u ponedjeljak od Europske unije brže napredovanje prema ukidanju viza ruskim državljanima i rekao da će se EU morati dogovarati i s gospodarskim savezom bivših sovjetskih država no izbjegao je javno komentirati pitanje Sirije.

Vladimir Putin i Jose Manuel BarrosoVladimir Putin i Jose Manuel BarrosoRuski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u ponedjeljak od Europske unije brže napredovanje prema ukidanju viza ruskim državljanima i rekao da će se EU morati dogovarati i s gospodarskim savezom bivših sovjetskih država no izbjegao je javno komentirati pitanje Sirije.

Na prvom summitu sa čelnicima EU-a od njegova povratka u Kremlj prošlog mjeseca, praćenog najvećim oporbenim prosvjedima tijekom njegove 12-godišnje vladavine, Putin je jasno rekao i da neće prihvatiti zapadnjačke kritike glede poštivanja ljudskih prava i demokracije.

Putin je dao potporu zakonu koji bi trebao obeshrabriti ulične prosvjede povećanjem kazni za kršenje zakona i branio zatvaranje bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji je mnogima simbol Putinovog odnosa prema protivnicima.

Putin je nastojao uvjeriti čelnike EU-a da je odlučan ostvariti bliskije veze s najvećim trgovinskim partnerom Rusije pozvavši na krupan korak prema novom sporazumu o vezama među susjedima koji dijele kontinent. "Imamo dobru prigodu odrediti naše strateške ciljeve u tom dokumentu i postaviti dugoročan plan suradnje", rekao je na razgovorima u Konstantinovoj palači u okolici St. Peterburga.

Putin je, međutim, pozvao na "pragmatičan poslovni pristup bez bilo kakvih ideoloških ili drugih stereotipa", što je prikriveno upozorenje EU-u da se odnosi prema Rusiji kao prema sebi jednakom i izbjegava lekcije o političkim pitanjima.

Putin se osvrnuo na godine kritika zbog slučaja Hodorkovskog, nekada najbogatijeg čovjeka Rusije koji je zatvoren 2003. i treba biti pušten 2016. nakon dvije osude zbog financijskih malverzacija na suđenjima koje su protivnici Kremlja ocijenili kao kaznu za suprotstavljanje Putinu.

"Gdje god idem, uvijek se kao jedno od prvih pitanja postavlja ono o sudbini Hodorkovskog", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"Europski sud za ljudska prava je rekao da kazneni postupci protiv Hodorkovskog i presude nisu politčki motivirani", rekao je Putin referirajući se na zaključak suda da nije našao čvrstih dokaza da je prvi proces protiv Hodorkovskog politički motiviran.

Putin je glede kritike zbog policijskog nasilja i privođenja prosvjednika uoči njegove inauguracije sugerirao da je Rusija blaža prema prosvjednicima nego države EU-a. Rusija u naše "zakone mora unijeti norme kakve se primijenjuju u mnogim europskim državama kako bi se regulirale te aktivnosti" rekao je Putin u vezi zakona koji povećava kazne organizatorima prosvjeda i prosvjednicima za koje se ocijeni da nisu poštivali lokalne uredbe.

Kako se summit se održao u sjeni krize u Siriji Putin je rekao da je sa europskim čelnicima razgovarao o Siriji, ali nije želio dodatno komentirati to pitanje.

Europska unija i Rusija trebale bi unatoč međusobnim razlikama udružiti napore kako bi se izbjegao građanski rat u Siriji i smatraju da je plan međunarodnog izaslanika Kofija Annana najbolje sredstvo za to, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

"Europska unija i Rusija imaju različite pristupe, no u potpunosti se slažemo da Annanov plan pruža najbolju priliku za prekid začaranog kruga nasilja u Siriji, izbjegavanje građanskog rata i pronalazak mirnog i trajnog rješenja", rekao je Van Rompuy nakon summita u Sankt Peterburgu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 04.06.12. 22:29

Zar nisu te veze već dovoljno bliske obzirom da se strahovito trudi preko Grkljana razjebati kompletni EU?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika