05.06.2012. / 12:19

Autor: Deutsche Welle

Putinovo 'zbogom Zapadu'

Čelništvo Europske unije posjetilo je Rusiju, ali usprkos izjavama o bliskim odnosima, stavovi se niti na jednoj strani nisu promijenili. Umjesto toga, ruski predsjednik se sprema u Kinu sa kojom sve tijesnije surađuje.

Vladimir Putin, Herman Van Rompuy i José Manuel Barroso (Foto: Europska komisija)Vladimir Putin, Herman Van Rompuy i José Manuel Barroso (Foto: Europska komisija)Novi i stari ruski predsjednik Vladimir Putin primio je izaslanstvo Europske unije predvođeno predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom u carskoj palači svog St. Petersburga. Taj grad je ionako na glasu kao "prozor Rusije u Europu", ali nakon primjerenih izjava divljenja, europski gosti i ruski domaćin nisu osobito približili svoje stavove.

Pitanje stabilnosti eura je ispalo još jedno od jednostavnijih: Rusija je na trećem mjestu u svijetu po svojim deviznim rezervama i oko 40 posto njih je u eurima. Ruski predsjednik je izjavio kako se "nada" da će Europljani svladati poteškoće, ali i kako je Moskva uvjerena da je politika EU-a u tom pitanju "promišljena" i "borbena". Predstavnici iz Europe su pak podsjetili kako je Rusija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Europe i kako su uvjereni da će skori formalni pristup Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji samo još poboljšati odnose.

Slažemo se da se ne slažemo

Ali već tom prigodom je ruski predsjednik postavio pitanje ukidanja viza za ruske građane koji putuju u Europu, podsjećajući kako su kriminalci iz Rusije već odavno u Europi i kako vize samo pogađaju obične građane. No gosti iz Europe nisu mogli dati pravi odgovor kad će se to dogoditi, baš kao što je ostao bez odgovora poziv Van Rompuya da Rusija sudjeluje u traženju mirnog rješenja za Siriju.

Kad je predsjednik Europskog vijeća povrh toga izjavio i kako su ljudska prava u Rusiji "naša neposredna briga", bilo je očito da ruski predsjednik niti ne pomišlja promijeniti svoju politiku. Za Putina zatočeni tajkun Hodorkovski nije nikakav politički zatvorenik, a nije dao do znanja niti da želi odustati od zakona o kojem već ovog utorka (5.6.) odlučuje tamošnji parlament. On predviđa još strože kazne za prijestupe na javnim okupljanjima i prosvjedima koji traju još od izbora u Rusiji.

Zbogom Zapadu

Ali baš kao što je susret na vrhu Rusije i Europske unije završio brzo i bez osobitih rezultata, tako ruski predsjednik Putin ima velikih planova za svoj trodnevni posjet Kini kamo je krenuo već ovog utorka. Tamo će prisustvovati sastanku na vrhu Šangajske organizacije za suradnju, praktično jedine međunarodne institucije u kojem nema baš niti jedne zemlje baš osobito naklonjene Zapadu. Osim Kine i Rusije članice su još Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, a kao promatrač u Kinu putuje i iranski predsjednik Ahmadinedžad. Status promatrača imaju i Indija, Pakistan, Mongolija, a Bjelorusija i Šri Lanka imaju status "partnera u dijalogu" - što se razmišlja dodijeliti i Turskoj.

Putin tom prilikom želi produbiti odnose i sa samom Kinom. Već tradicionalno, na istoku znak za to je zajedničko svečano potpisivanje raznih dokumenata. Utoliko će Putinu i kineskom predsjednikom Huu Jintau trebati pouzdana penkala: žele potpisati jednu zajedničku izjavu i čak 16 sporazuma iz područja energetike, industrije i napredne tehnologije. Uoči susreta je najavljeno i kako Kina i Rusija žele još povećati njihovu trgovinsku suradnju. Već prošle godine je narastao za oko 40 posto na 83 milijardi dolara i obje zemlje su uvjerene da će 2015. biti 100, a najkasnije 2020. već 200 milijardi dolara.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 05.06.12. 13:21

Zna Putin što radi. Dok EU jeca u dugovima i nezaposlenosti, Kina velikom brzinom napreduje u razvitku.


registracija
5/10/11

Dragi, 05.06.12. 13:58

A koji će mu očin EU? To samo ove naše balkanske budale ko papagaji ponavljaju "samo u EU i to nam je jedini spas". K'o da u EU čekaju nas balkance da ih razjebemo kao što smo razebali i Jugu. Ili da im tamo šefujemo. Tamo od(u)lazimo da budemo na repu događaja i da radimo što i kako nam se naredi. Vi Hrvati, koliko već sutra, a mi iz Srbije prekosutra, a bilo bi za nas sve monogo bolje, da bude malo sutra!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika