Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Paula Bobanović

Dubrovnik opet postaje mondeno ljetovalište

Navala elite na kuće u Dubrovniku

William Montgomery, Radimir Čačić, Josip Radeljak, Miomir Žužul, Francesca von Habsburg, Wolfgang Petritsch, Bosiljko Mišetić i Mark Viduka samo su neke od poznatih osoba koje su posljednjih godina kupile kuću u Dubrovniku i okolici: cijene nekretnina posljednjih godinu-dvije su se utrostručile tako da kvadrat stana danas u centru Dubrovnika dosiže i 2000 eura

I Mark Viduka je jedan od onih koji voli DubrovnikI Mark Viduka je jedan od onih koji voli DubrovnikPrimjer Francesce von Habsburg, koja je nedavno u samom središtu Dubrovnika kupila trokatnicu površine 250 četvornih metara za 400.000 eura i niz ugostiteljskih objekata na Lopudu, zorno pokazuje da se najjužniji hrvatski grad ubrzano pretvara u mondeno ljetovalište. Ali obitelj von Habsburg samo je među prvima prepoznala turističke potencijale tog dijela jadranske obale. U to su nas ovih dana uvjeravali i sami Dubrovčani, nabrajajući imena poznatih koji su u njihovu gradu i okolici kupili nekretnine.
U Cavtatu, na samoj rivi, radnici su ubrzano dovršavali radove na pročelju sive dvokatnice koju je prošle godine kupio William Montgomery, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, a danas u Srbiji i Crnoj Gori. Sve do lani on i njegova obitelj redovito su ljetovali u hotelu “Excelsior”. Svoju namjeru da kupe kuću u Dubrovniku nikad nisu skrivali pa su se napokon skrasili. Doduše, ne u samom gradu, nego u njegovoj blizini, a razlog su vjerojatno i cijene koje su se u godinu-dvije udvostručile i utrostručile.
HRVATSKI HOLLYWOOD U NASELJU LOZICA Nedaleko od novoizgrađenog mosta, u naselju Lozica, niknulo je naselje pravih hollywoodskih vila: bazeni s jacuzzijima, liftovi, grijanje na solarnu energiju samo su neki od rekvizita koje posjeduju njihovi stanari Trgovina nekretninama u Dubrovniku pokazala se iznimno unosnim biznisom. Jedan od onih koji su imali izvrstan poduzetnički instinkt je i Radimir Čačić, ministar obnove, graditeljstva i javnih radova. Iako je lani i on bio gost “Excelsiora”, prema nekim informacijama, Čačić je već šest godina vlasnik čak dviju kuća u starom gradu. Jedna od njih je u Kovačkoj ulici, u kojoj su stan kupili i bračni par Dubravko Merlić i Željka Ogresta. Druga lokacija ostala nam je nepoznata, ali navodno je i ona negdje u blizini.
Na dubrovačkom Pantovčaku, kako domaći stanovnici, zbog brojnih uglednika koji su ondje pokupovali kuće za odmor, nazivaju Zlatarsku i Kovačku ulicu, koje se strmo spuštaju prema Stradunu, vlasnik kuće bio je i bivši premijer Nikica Valentić, ali ju je prije tri godine prodao saborskom zastupniku i stranačkom kolegi Bosiljku Mišetiću.
Na vrhu Zlatarske nedavno kupljenu trokatnicu obnavlja i Josip Radeljak zvani Dikan. Suprug pokojne glumice Ene Begović razljutio je Dubrovčane svojom hirovitošću jer je unatoč upozorenjima gradske vlasti umjesto drvenih ugradio bijele plastične prozore i vrata. Kako je cijela gradska jezgra spomenik nulte kategorije, protiv njega je podignuta prijava sucu za prekršaje.
Osim kuće Radeljak ovih dana obnavlja i pročelje velike zgrade Kluba pomoraca u Gradskoj luci. U prizemlju bi, prema pričama, do početka sezone trebao otvoriti restoran površine 200-tinjak četvornih metara, s velikom terasom.
U novogradnji iznad hotela “Excelsior” stan je kupio Miomir Žužul, nekoć hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima. Iako se ne nalazi unutar zidina, lokacija je vrlo atraktivna jer se s terase njegova stana na četvrtom katu, površine 96 četvornih metara, pruža divan pogled na Dubrovnik i otočić Lokrum.
Tragom informacije da je na dubrovačkom području kuću kupio Wolfgang Petritsch, donedavni visoki predstavnik u BiH, put nas je odveo u Mline. Mjesto s nekoliko stotina privatnih kuća sve do rata bilo je omiljeno ljetovalište građana susjedne BiH i Srbije. Vlasnici jedne od njih, iznad plivališta kluba Gusar, bio je bračni par Tasić iz Beograda, sveučilišni profesori. Posljednji put, prema riječima susjeda, ljetovali su ondje 1990. U rata onamo se uselila obitelj hrvatskog policajca Ivice Antunovića, podrijetlom iz BiH. Kako su u susjedstvu u privatnim apartmanima često odsjedale delegacije UNPROFOR-a, za tu kuću navodno je doznao i Wolfgang Petritch. Nitko pouzdano ne zna koja je svota upisana u kupoprodajni ugovor, niti tko je kontaktirao s bivšim vlasnicima. Mještani jedino znaju da je Petritch prije dva tjedna svratio u Mline i da je s Ivicom Antunovićem u vrlo dobrim odnosima jer mu je dopustio da on i njegova obitelj stanuju u kući sve dok se ne izgradi njihova nova kuća.
Na drugom kraju Dubrovnika, nedaleko od novoizgrađenog mosta kojem ni Dubrovčani ne znaju ime, još je jedno elitno naselje. U Lozici, na vrlo nepristupačnom terenu, između magistrale za Neum i morske obale, u zadnjih petnaestak godina niknule su prave hollywoodske vile. Otvoreni ili zatvoreni bazeni s jacuzzijima, mali liftovi koji vlasnike od ulaza na krovu kuće spuštaju duboko u prizemlje, grijanje na solarnu energiju, samo su neki luksuzni detalji. Terasasti vrtovi koji se spuštaju do privatne plaže i prave dimenzije kuća vidljive su samo s morske strane. Danas je u Lozici nemoguće kupiti zemljište jer vlasnici kuća ljubomorno čuvaju svoju privatnost. Kuće su tako dobro zaklonjene od pogleda da čak ni Dubrovčani, gledajući fotografije, nisu pouzdano mogli utvrditi imena njihovih vlasnika.
Zacijelo najljepša od njih pripadala je velikom hrvatskom dirigentu Lovri pl. Matačiću. Ljetnikovac površine 500-tinjak četvornih metara s velikim vrtom danas je vlasništvo izvjesnog Brace Turčića, vlasnika turističke agencije u Njemačkoj, specijalizirane za kongresni turizam. Pokojni maestro testamentom je darovao kuću Muzičkoj omladini, da bi u njoj, kako je vjerovao, stasali novi talenti. Potkraj 80-ih ta je institucija navodno za samo 500.000 dolara prodala naslijeđe Turčiću jer nije imala dovoljno novca za održavanje velebnog zdanja.
Nedaleko od pokojnog dirigenta svjetskog glasa kuću je svojedobno izgradila i hrvatska operna diva Ruža Pospiš-Baldani. Iako je zbog nepristupačnog terena teško procijeniti površinu, neki tvrde da se njezina kuća s okućnicom prostire na površini većoj od tisuću četvornih metara.
Nešto skromniju, ali zato ne i manje udobnu kuću ovdje imaju i akademski slikar Mersad Berber, zagrebački ginekolog Asim Kurjak, zastupnik “Mercedesa” u Hrvatskoj Željko Baotić, bivši direktor Dubrovačke banke Neven Barač, no svi oni kupili su zemljišta još u vrijeme kad se četvorni metar terena prodavao po 30 eura. Danas je njegova cijena upeterostručena, pa kad bi se i prodavao teren, što je navodno gotovo nemoguće, cijena bi bila i 300 eura. Posljednji sretnik kojem je ondje uspjelo lani kupiti prostranu kuću bivši je nogometaš Dinama i Celtica, a danas Leedsa, Mark Viduka. Za milijun eura dobio je oko 400 četvornih metara stambenog i još toliko dvorišnog prostora te privatnu plažu.
I dok domaći kupci uglavnom preko privatnih veza i poznanstava ispituju tržište nekretnina, stranci se uglavnom koriste uslugama najstarije dubrovačke agencije za trgovinu nekretninama “Dubrovnik Marketing”. Prema riječima pravnika Branka Ilića, vlasnika agencije, Rusi, Izraelci, Nijemci, Englezi i Amerikanci najčešća su klijentela. Lokacije biraju ovisno o dubini džepa, a najviše su zainteresirani za kuće na osami, uz more i stanove u starom gradu, ali sve atraktivniji postaju im i obližnji otoci. Na pitanje jesu li potencijalni kupci umjetnici, biznismeni ili političari, Ilić odgovara: ”Nema pravila. U našoj poslovnici u Engleskoj za nekretnine u Dubrovniku raspituju se svi, od zastupnika u Donjem domu do lordova. Proteklih godina na ovom području kuće i apartmane kupilo je 15-ak ruskih biznismena. Riječ je o vrlo imućnim ljudima koji su i ovdje registrirali svoje tvrtke i najčešće spajaju ugodno s korisnim. Za vrijeme godišnjeg odmora ovamo dovode poslovne partnere. Upravo ovih dana jedan od njih unajmio je gliser ‘Byliner’ kojim će njegovi uzvanici krstariti jadranskom obalom. Zadnjih godinu dana sve se više za nekretnine zanimaju i Izraelci.”
Razlog velikog interesa naravno nisu pristupačne cijene, nego i to što hrvatski zakoni još ne propisuju provjeru podrijetla novca, pa ga strani kupci nerijetko donose u kovčezima.
Cijene nekretnina u Dubrovniku uvijek su bile veće nego u drugim gradovima uz našu obalu. No, kako kaže Ilić, neke lokacije u gradu vrijednošću trenutačno konkuriraju nekretninama u središtu Zagreba:” U starom gradu četvorni metar stana, ovisno o stanju zgrade i lokaciji, stoji od 1000 do 1500, pa čak i 2000 eura. Naša agencija upravo dovršava 15 elitnih apartmana u uvali Lapad, čija će cijena, ovisno o opremljenosti, biti od 1300 do 1550 eura. No ne zaostaju ni okolni otoci, koji postaju sve atraktivniji. Na Lopudu je zbog velike potražnje trenutačno cijena građevinskog zemljišta oko 150 eura. Ako je teren uz more, i do 250-300 eura, iako mu je realna cijena znatno manja – od 30 do 70 eura.”
Ipak, najšokantnije su cijene poslovnih prostora. Ilić otkriva:”Da Dubrovnik očekuje mnogo od turizma, odaju cijene lokala na Stradunu koje su već ove godine dosegnule astronomske iznose. Tako, želite li poslovni prostor na Stradunu, za četvorni metar platit ćete 9000 eura.”
Sudeći po broju i tipovima aviona koji su ovih dana slijetali na dubrovački aerodrom, ulagačima i kupcima nekretnina investicija bi se trebala itekako isplatiti.

Vezane vijesti

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

U prvih pet mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je 157.214 ili 12 posto više dolazaka i 493.167, to jest 17 posto više noćenja nego u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika