05.06.2012. / 14:02

Autor: Hina

'Šizofreni' put Tomislava Nikolića

U izjavi za Hinu Popov podsjeća kako je Srbija do sada donekle imala ''pomalo šizofrenu'' vanjsku politiku, posebice prema susjedima, jer je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić promovirao novu regionalnu politiku koja je išla u smjeru pomirenja i nadilaženja svega onoga što je balast prošlosti, dok je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić često nastupao svađalački i kvario odnose sa susjedima

ArhivaArhivaRavnatelj srbijanske nevladine organizacije Centar za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je u utorak kako ponašanje srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u budućnosti neće ovisiti samo o njemu samome i njegovim savjetnicima, već i o međunarodnim i gospodarskim okolnostima, kao i da će se Nikolić morati odlučiti hoće li kao državnik ići u smjeru integracija i pomirenja sa susjedima ili u smjeru zahlađenja odnosa i izazivanja sukoba.

U izjavi za Hinu Popov podsjeća kako je Srbija do sada donekle imala ''pomalo šizofrenu'' vanjsku politiku, posebice prema susjedima, jer je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić promovirao novu regionalnu politiku koja je išla u smjeru pomirenja i nadilaženja svega onoga što je balast prošlosti, dok je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić često nastupao svađalački i kvario odnose sa susjedima.

''Sad imamo tu šizofrenu politiku u liku jednog čovjeka, novog šefa države. Tako da, s jedne strane, poduprt naporima Europske unije da u njemu ima saveznika, on pokušava djelovati državnički, i neke njegove izjave su išle u tom smjeru - da je prioritet Srbije Europa, dobri odnosi sa susjedima i tako dalje, a onda odjednom iz njega iziđe onaj Tomislav Nikolić iz stranke iz koje je potekao, ali iz onih vremena kada je ta stranka bila na lošem glasu, i onda dođu izjave koje veoma mogu iritirati susjede, kao što je izjava o Vukovaru ili ona o Srebrenici'', objašnjava Popov.

Po njegovim riječima, to ne može dugo trajati i Nikolić, ili njegov savjetnik, morat će se odrediti hoće li Nikolić biti državnik i pokušati barem kroz izjave i ponašanje ostaviti iza sebe tu prošlost i težiti tome da njegovi potezi i izjave koje daje idu u smjeru integracija sa susjedima i obnove suradnje, a ne u pravcu izazivanja sukoba.

''Naravno, čak i ako se tako bude ponašao, bit će problema s njegovom prošlošću, jer je nedavno predsjednik Josipović od njega zatražio da se odredi prema četništvu. Tako da, čak i ako se on bude ponašao na najkorektniji način i imao najkorektnije izjave, trebat će vremena da se na neki način 'svari' njegova prošlost i uloga radikala, kojima je i on tada pripadao, u devedesetim godinama'', ističe Popov.

Upozoravajući kako ne ovisi sve o Nikoliću, već i o međunarodnim i gospodarskim okolnostima, Popov ističe kako je pitanje, bude li europska budućnost Srbije manje izvjesna, koliko će Nikolić zapravo slušati Bruxelles, kao i da se, ako se bude komplicirala ukupna gospodarska situacija i u Srbiji i u regiji, mnoge stvari mogu vratiti na nešto što podsjeća na ranija vremena i da ponovno prevlada populistička retorika.

Srbijanski stručnjak za međunarodno pravo i ravnatelj Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević u utorak je u izjavi za B92 ocijenio kako je Nikolić nastavio staru retoriku, koja mu je na domaćem terenu donosila bodove, ali sada na međunarodnom donosi samo probleme.

Dimitrijević ističe kako treba imati na umu da političari govore ono što se narodu sviđa te podsjeća kako sva istraživanja u Srbiji pokazuju da većina ljudi vjeruje da se ništa od genocida nije dogodilo u Srebrenici, da ne vjeruju u tu kvalifikaciju te da također ne vjeruju da je bilo opsade Sarajeva. To je, kako kaže, jedna vrsta demagogije koja ''pali'' na domaćem terenu, ali neće ''paliti'' na međunarodnom terenu.

Beogradski odvjetnik Srđa Popović, u izjavi agenciji Anadolija, koju prenose beogradski elektronički mediji, ocjenjuje kako je Nikolić ''prevrtljiv i neozbiljan'' čovjek koji danas može reći jedno a sutra drugo, ovisno o tome kome se želi udvarati, te da u svemu tome samo nanosi štetu Srbiji. Nikolić se, kako smatra Popović, izjavom da u Srebrenici nije bilo genocida pokušao približi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti". Izjavu su u ponedjeljak osudili Europska unija i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u petak je oštro osudio tvrdnje novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije bilo genocida i upozorio da takav istup, kao i prošlotjedna izjava o Vukovaru, ozbiljno dovode u pitanje Nikolićevu verbalnu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji.

U hrvatskoj javnosti i među političkim čelnicima prethodno je na brojne negativne reakcije naišao intervju koji je između dva kruga predsjedničkih izbora Tomislav Nikolić dao za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kojemu je, među ostalim, rekao da je projekt tzv. "velike Srbije" njegov "na žalost neostvareni san", ali da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, te da se Hrvati nemaju zašto vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 05.06.12. 18:11

ŠIZOFREN NAROD ,JA TO TVRDIM,ALI MI NE DAJU ,KAŽU DANEMOŽE CIJELI NAROD BITI LUD,JA TVRDIM DA TAJ NAROD JEST LUD


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika