06.06.2012. / 09:14

Autor: Hina

Moody's:

Pad rejtinga austrijskih i njemačkih banaka

Od austrijskih banaka Moody's je dugoročni kreditni rejting Erste Grupe smanjio za dvije razine, s A1 na A3, dodijelivši joj negativne izglede. Rejting Raiffeisen Bank International smanjen je, pak, s A1 na A2, a izgledi za rejting su stabilni

IlustracijaIlustracijaAgencija Moody's Investors Service smanjila je u srijedu kreditne rejtinge triju austrijskih i šest njemačkih banaka jer su, kako je poručila, suočene s rizicima ako se dužnička kriza u eurozoni produbi.

Od austrijskih banaka Moody's je dugoročni kreditni rejting Erste Grupe smanjio za dvije razine, s A1 na A3, dodijelivši joj negativne izglede. Rejting Raiffeisen Bank International smanjen je, pak, s A1 na A2, a izgledi za rejting su stabilni.

Moody's je smanjio i rejting UniCredit Bank Austria, s A2 na A3, dodijelivši joj negativne izglede.

Smanjenje rejtinga tih triju austrijskih banaka posljedica je, priopćio je Moody's, njihove ranjivosti zbog poslovnih uvjeta u središnjoj i istočnoj Europi.

Njemačke su banke, pak, smatra Moody's, suočene s rizikom slabljenja kvalitete njihove imovine, ako se dužnička kriza u eurozoni produbi i ako se rast globalnog gospodarstva dodatno uspori. No, Moody's ističe i da su gospodarstva Njemačke i Austrije relativno snažna.

Agencija je Commerzbanki, drugoj po veličini njemačkoj banci, dugoročni rejting smanjila za jedan stupanj, s A2 na A3, i dodijelila joj negativne izglede. Za toliko je Moody's smanjio i rejting njemačke podružnice talijanske UniCredit banke, dodijelivši joj također negativnu prognozu.

Među njemačkim bankama kojima je rejting smanjen za jedan stupanj su i Landesbank Baden-Württemberg te Norddeutsche Landesbank GZ.

I za njemačke i za austrijske banke Moody's navodi također da imaju ograničene kapacitete za pokrivanje eventualnih gubitaka.

Ovo smanjenje rejtinga dio je širokog Moody'sovog pregleda banaka u regiji, koje zabrinjavaju ulagače, no ono je blago u usporedbi sa smanjenjem rejtinga banaka u krizom snažnije pogođenim gospodarstvima, poput španjolskog i talijanskog.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika