06.06.2012. / 10:17

Autor: Totalsport

Roland Garros: Đoković u polufinalu

- Niti sam ne znam kako sam izvukao te četiri meč-lopte. Tsonga je veći dio meča bio bolji igrač, ali ja sam nekako ipak uspio izvući pobjedu - izjavio je Đoković

Novak Đoković (Reuters)Novak Đoković (Reuters)Najbolji svjetski tenisač, Srbin Novak Đoković, bio je na izlaznim vratima Roland Garrosa u četvrtfinalnom dvoboju protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge, ali je uz četiri spašene meč-lopte pobijedio u pet setova.

Đoković je pobijedio 6-1, 5-7, 5-7, 7-6(6), 6-1 nakon više od četiri sata igre. Nakon što je protiv Andresa Seppija okrenuo zaostatak 2-0 u setovima, protiv Tsonge se našao na još težem iskušenju. Meč je samo formalno dobio u petom setu, a faktički u četvrtom, u kojem je spasio četiri meč-lopte i osvojio ga nakon 77 minuta obostrano sjajnog tenisa. Tsonga je nakon toga potpuno potonuo i u petom setu više nije bilo prave borbe.

Đoković je imao 6-1, 4-2 i tek tada je počela prava bitka na središnjem terenu. Tsonga je napravio break za 4-4, počeo je igrati sa puno više samopouzdanja u svoje udarce. Novi break napravio je u 12. gemu i poravnao na 1-1 u setovima. U trećem setu je opet prvi do breaka stigao prvi svjetski reket, u trećem gemu, ali je odmah u sljedećem izgubio servis. Francuski 27-godišnji tenisač je, kao i u prethodnom setu, napravio break u 12. gemu za vodstvo 2-1 u setovima.

Tsonga je drugi, treći i četvrti set na krilima podrške s krcatih tribina odigrao izvanredno, to je bilo daleko iznad njegove uobičajene razine na zemlji, njegovoj najlošijoj podlozi. Pucao je od samopouzdanja, igrao duboke i čvrste lopte i forhendom i bekhendom i konstantno je stavljao na muke prvog nositelja. Pri vodstvu 5-4, Tsonga je izborio prve dvije meč-lopte, ali se Đoković sjajno izvukao i pod jakim pritiskom ipak držao servis. Ista priča bila je dva gema kasnije, kada je Francuz imao nove dvije meč-lopte, ali je Srbin još jednom pružio svoj maksimum kada je bio na jedan poen od poraza i eliminacije.

Tie-break je također bio vrlo dramatičan i pun preokreta. Đoković je otvorio s 2-0, pa je Tsonga dobio četiri uzastopna poena za vodstvo 4-2. Srbin je uzvratio istom mjerom, sa četiri poena u nizu za 6-4 i dvije set-lopte. Niti tada nije bilo gotovo, Tsonga se vratio na 6-6, ali je zadnja dva poena dobio Đoković. Ostvario je novu veliku pobjedu u ratu živaca i peti set je nalikovao prvom u kojem je Đoković bio dominantna figura na terenu.

- Niti sam ne znam kako sam izvukao te četiri meč-lopte. Tsonga je veći dio meča bio bolji igrač, ali ja sam nekako ipak uspio izvući pobjedu. Nažalost, tenis je igra u kojoj samo jedan može pobijediti, želim čestitati Tsongi na sjajnoj igri - izjavio je odmah na terenu Đoković, koji je dobio četvrti uzastopni meč protiv Tsonge i sada je poveo sa 6-5 u međusobnim susretima.

Iako su i on i Roger Federer imali vrlo teške ispite u četvrtfinalu, ipak ćemo u polufinalu vidjeti njihov međusobni susret. Federer je lani slavio u polufinalu u četiri seta, što je Đokoviću tada bio prvi poraz u sezoni. Ovo mu je bila 26. uzastopna pobjeda na Grand Slam turnirima.

Federer ima 14-11 u pobjedama protiv Đokovića. Ove godine su igrali samo jednom, u polufinalu Rima gdje je Srbin slavio u dva seta.

Roland Garros, tenisači, četvrtfinale:

Đoković (1) - Tsonga (5) 6-1, 5-7, 5-7, 7-6(6), 6-1

Federer (3) - Del Potro (9) 3-6, 6-7(4), 6-2, 6-0, 6-3

Vezane vijesti

ATP Halle: Ugodan start za Nadala i Federera

ATP Halle: Ugodan start za Nadala i Federera

Drugi i treći tenisač na svijetu, Španjolac Rafael Nadal i Švicarac Roger Federer, startali su s pobjedama prvog tjedna održavanja ATP turnira na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika