06.06.2012. / 11:05

Autor: Ivan Pandžić

Dossier: Afera Uriho (2)

Muljanje po vestama i šumama

U drugom dijelu serijala što se bavi slučajem URIHO i objavom ugovora koji ukazuju na malverzacije rukovodstva te ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba, kojeg objavljujemo nakon što smo optuženi da istraživanjem ove teme radimo na štetu invalida, pažnju posvećujemo neobično radišnim ljudima iz tvrtke Kom Trade i uobičajenom obrascu izigravanja rezerviranih natječaja na slučaju Hrvatskih šuma

Photo: Marijan Susenj/PIXSELL (Ilustracija)Photo: Marijan Susenj/PIXSELL (Ilustracija)Slučaj zaprešićanske tvrtke Kom trade je neobičan jer pokazuje kako četvero ljudi može odraditi ono što ne može 300 u URIHO-u iako je ravnatelj Josip Držaić prijavio da će upravo zaposlenici URIHO-a obaviti posao. Slučajno ili ne, ravnatelj Držaić je iz Zaprešića. Kroz nabavu službene odjeće, na rezerviranom natječaju i kroz zabranu prepuštanja izvođačima, od Zagrebačkog holdinga je dobiven i posao šivanja 1232 službene veste. URIHO je prvo kupio od Kom tradea tisuću kilograma prediva za veste u vrijednosti 210 tisuća kuna.

Zatim je kompletan posao prepustio Kom tradeu. Tvrtka je registrirana za trgovinu i ima dućan u Zaprešiću, pa ako ima samo četvero zaposlenih, pitanje je kada su to oni uspjeli isplesti sve te veste. Bilo kako bilo, dobili su za posao 101 tisuću kuna. Za pretpostaviti je da je Kom Trade radio iz istog materijala koje su prodali URIHO-u jer su pletenje jedne veste naplatitli 82 kune. URIHO je jednu naplatio Holdingu 234 kune.

Posao s Hrvatskim šumama

Za Hrvatske šume posjedujemo čitav niz ugovora o prepuštanju poslova podizvođačima. Iako je podsjetimo, ravnatelj Josip Držaić to opovrgavao. Natječaji su bili rezervirani i nisu se smjeli prepustiti podizvođačima. Kada smo Hrvatske šume pitali jesu li provjeravali moguću zlouporabu, oni su odgovorili: "Daljnjom dokumentacijom u postupku nabave nisu specificirani podizvođači/podisporučitelji, te nismo imali razloga dublje istraživati ovo pitanje".

URIHO je od Hrvatskih šuma godišnje imao ugovore vrijedne 10 milijuna kuna.
Odgovor Hrvatskih šuma pokazuje da nigdje nisu naveli da sami ne proizvode tražene artikle iako bi to trebali činiti. Ugovori koje donosimo dokazuju da je roba samo kupljena i proslijeđena, bez da ju je URIHO proizveo.

Na svakom artiklu je URIHO uzeo tek minimalni postotak od konačne cijene. Ove poslovne informacije pokazuju da je primjerice tvrtka Donum pro, koja je preko URIHO-a inkasirala 707 tisuća kuna, tek puki trgovac. Imaju tek tri zaposlena. I tvrtka Mistral ima tek 9 zaposlenih, ali je preko URIHO-a inkasirala 977 tisuća kuna u nabavi za Hrvatske šume trgujući sa zaštitnom obućom.

I dalje podsjećamo, svi navedeni nisu se morali javiti na javni natječaj. URIHO je prolazio sa svojim cijenama zbog rezervacije ugovora. Posao je ravnatelj prepustio opet bez natječaja i uz svoje diskrecijsko pravo izbora tvrtki.

1. Ugovori s Kom tradeom za pletenje vesti:

Uriho - Ugovor s Kom tradeom

Uriho - Ugovor s Kom tradeom (2)

2.

Uriho - Ugovori s poddobavljačima za Hrvatske šume

Prvi dio: Kako je URIHO oblačio Holding

VIŠE O TEMI:

Novac invalida rodbini i podobnim tvrtkama

Iskoristili invalide za prelijevanje novca u privatne džepove

Ravnatelj peticijom traži borbu protiv Nacionala i unutarnjih neprijatelja

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika