06.06.2012. / 16:29

Autor: Hina

Čačić: U željezari za početak zapošljavanje od 500 do 600 ljudi

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je danas da bi novi vlasnik sisačke željezare, talijanska tvrtka ABS, u željezari mogla u početnoj fazi zaposliti 500 do 600 ljudi.

Radimir ČačićRadimir ČačićPrvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je danas da bi novi vlasnik sisačke željezare, talijanska tvrtka ABS, u željezari mogla u početnoj fazi zaposliti 500 do 600 ljudi.

„Nema nikakve garancije, ali procjena je da je to u prve dvije faze između 500 i 600 ljudi“, kazao je Čačić novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

Novi vlasnik najavio je pokretanje ljevaonice i hladnog pogona, a valjaonica je izvan njihova ugovora. Na tim prostorima, po mojim informacijama, razmatraju pokretanje nekih novih proizvodnji koje bi onda vjerojatno otvorile neka nova radna mjesta, dodao je.

Upitan za komentar nezadovoljstva radnika tvrtke Dioki, koji još uvijek nisu primili sve zaostale plaće, Čačić je rekao kako je normalno da radnike to brine, ali je sretna okolnost što je kapitalna vrijednost te tvrtke vrlo velika, pa je vrlo vjerojatno da će se plaće ipak isplatiti.

Ponovio je kako je Vlada u slučaju Diokija tek manji vjerovnik, te je očito da će se morati ići u stečajni postupak. Vlada nastoji osposobiti proizvodnju Dine na Krku, jer u tome segmentu svoga potraživanja ima pravo sudjelovati, zajedno s bankama koje su ključni vjerovnici, dodao je.

Čačić se slaže da podatak o padu potrošnje upućuje na činjenicu da je sve u Hrvatskoj zamrznuto, ističući kako restrikcije definitivno vode ka padu potrošnje.

„Taj kotač propadanja, ogromne potrošnje bez proizvodnje, peljeških mostova i sličnog ludila, nosi sa sobom posljedice“, kazao je Čačić i naglasio da je Hrvatska sada u „procesu čišćenja“.

Rezultat prvog tromjesječja, gdje još nema proaktivne Vladine politike nego restriktivne, iznad je očekivanja, jer iako se radi o padu BDP-a on je bitno manji od prognoza, ustvrdio je Čačić.

Neozbiljno je odmah očekivati rješenje gospodarskih problema, a Vladin je zadatak sada „iskoristiti božji dar - turistički potencijal Hrvatske“ da zaustavi pad kako bi se ujesen počeli osjećati pozitivni vjetrovi, rekao je.

Na upit što očekuje od tzv. clean starta u državnim tvrtkama i ministarstvima, Čačić je rekao da bi on trebao dati „rendgenski snimak stanja“. S time se kasni par mjeseci, ali se nadam da ćemo do početka jeseni imati tu sliku, što će nam koristiti za strategiju i planiranje, da znamo gdje su nam skrivene zamke, rekao je podsjetivši kako svatko tko preuzima upravljanje nekim vlasništvom radi dubinski snimak onog što preuzima.

„A ovdje se radi o državi koja raspolaže ogromnim novcem“, napomenuo je Čačić.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika