06.06.2012. / 18:13

Autor: Hina

Vlada olakšava legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije tih zgrada.

Ivan VrdoljakIvan VrdoljakVlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije tih zgrada.

Po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, stari zakon koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine, trebao je povećati broj zgrada koje se mogu ozakoniti, te pojednostaviti i olakšati postupak legalizacije, ali dosadašnja provedba bila je poprilično loša.

Do 15. svibnja, nakon devet mjeseci primjene zakona, zaprimljeno je tek 9633 zahtjeva, od čega je riješeno ispod tisuću zahtjeva, a očekivale su se na stotine tisuća zahtjeva, kazao je Vrdoljak.

Za otklanjanje nedostataka i povećanje interesa nužan je novi zakon, rekao je ministar Vrdoljak dodavši kako bi bio "najsretniji da nam taj zakon nije potreban jer ga trebaju samo zemlje koje su prilično neuredne u svojem prostoru, ali moramo jednom povući crtu".

Zakonom nije definirano što će se najprije rušiti, ali je jasno da će se rušiti one zgrade koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je napravljena satelitska snimka stanja, odnosno ortofoto karta, izjavio je Vrdoljak novinarima nakon sjednice.

Ne znamo koliko je točno takvih građevina, ali ih, nažalost, nije malo. Neki ljudi misle da će valjda neka druga vlast ili država jednoga dana legalizirati i te zgrade, no njih ćemo prve srušiti, poručio je ministar Vrdoljak.

Uredba o obračunu naknade za legalizaciju bit će donesena nakon prihvaćanja zakona, a ta će naknada biti jeftinija i pravednija jer se neće izjednačavati poljoprivredno i građevinsko zemljište, kao što su apartmani 50 metara od mora, kazao je.

Drži da će novi zakon omogućiti više legaliziranih objekata jer je do sada postupak bio složen i skup, a od građana se tražilo da plate naknadu, komunalni i vodni doprinos i sva davanja prije nego su dobili potrebno rješenje.

Sada predlažemo plaćanje naknade u ratama do pet godina, a komunalnog i vodnog doprinosa nakon legalizacije. Danas nije vrijeme da građanima prvo uzmemo novce za legalizaciju, jer to je bio jedan od bitnih razloga zbog kojeg se dosad nije legaliziralo, rekao je ministar Vrdoljak.

Vezane vijesti

'Izmjene Zakon o legalizaciji bespravnih objekata za desetak dana'

'Izmjene Zakon o legalizaciji bespravnih objekata za desetak dana'

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak rekao je danas u Rijeci da bi izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 07.06.12. 10:24

Koja mafija na djelu!!!? Nisu u pitanju seoske drvarnice, vec zgrade! Treba ih rusiti iz principa! Kako su dobili struju i vodu, znamo da ih kanalizacij ne interesira! Prekinite sa tim legalizacijama. reda mora biti! Srusiti, pa neka trazi dozvolu! Samo, sto dozvole moraju biti rijesene u kracem roku! Pozitivno ili negativno, ali relativno brzo. U suprotnom treba isplatiti odstetni zahtjev i krivca po dzepu!MINISTRE!! TOLERANCIJA ZERO!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika