07.06.2012. / 09:56

Autor: Deutsche Welle

'U ozbiljnim problemima'

Španjolski poziv u pomoć

Španjolska se nalazi pred katastrofom. Priznanje španjolskog ministra financija kako su toj zemlji "praktično zatvorena vrata" tržištu novca zbog visokih kamata je samo još pogoršalo ionako kritično stanje

IlustracijaIlustracijaMinistar financija Montoro svojom otvorenom izjavom da se Španjolska nalazi u ozbiljnim problemima finaciranja na tržištu novca izazvao je pozornost ne samo Europske unije i eurozone. Sada je u rukama institucija Europske unije da opet učine atraktivnim državne obveznice Španjolske i time Madridu otvore pristup financijskim tržištima.

Španjolski ministar poziva EU da se požuri, jer je "na kocki budućnost eura". Istodobno je Montoro opovrguo nagađanja medija kako se Španjolska nalazi neposredno pred predajom zahtjeva za međunarodnu pomoć. Španjolski ministar dodaje da to ne traže niti Njemačka niti Francuska. Idući test za vladu u Madridu je u danas, kada tržištu želi ponuditi obveznice u vrijednosti dvije milijarde eura.

"Europa mora pokazati što može"

I španjolski premijer Mariano Rajoy je pozvao Europu u pomoć tražeći da i Unija udruži snage i pokaže kako "euro nije u opasnost". On se zalaže za zajedničke institucije Europske unije koje neće samo nadzirati proračun, nego formirati i bankovnu uniju sa zajedničkim obveznicama i zajedničkim nadzorom kao i zajedničkim jamstvima.

Najveći problem Španjolske su njegove banke koje su se "opekle" sa nekretninama u toj zemlji. Cijene tamošnjih nekretnina su pale sa fantastičnih iznosa u bezdan, a čak i tako je sve manje Španjolaca koji mogu podmirivati svoje dugove. Time su banke ostale sjediti na "trulim" kreditima koje su morale voditi kroz svoje poslovne knjige.

Španjolska se zato zalaže za promjenu pravila fonda za spas eura kako bi on direktno pomogao i komercijalnim bankama. Time se nadaju da će i njihove banke, u očima ulagača, biti stabilnije. Uopće, Španjolska svim silama želi spriječiti da je se uvrsti u "drugu ligu" zone eura, zajedno s Grčkom ili Portugalom.

To bi onda trajno poremetilo ambicije Madrida koji teži gospodarskom razvoju, jer bi i krediti onda postali mnogo skuplji. Jer Španjoljska je već prošlog tjedna morala za svoje desetogodišnje državne obveznice ponuditi 6,7% kamata, što je opterećenje koje guši svaki razvoj.

Mediji nagađaju o prvim mjerama pomoći Španjolskoj i obzirom na poziv Madrida za žurnom pomoći, procjenjuje se mogućnost da EFSF dodjeli kredit Španjolskoj čak i prije izvješća o stanju španjolskih banaka - utoliko i prije izbora u Grčkoj.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 07.06.12. 10:59

mnogi neznaju da Europa sa svojim Akcijama spasavanja propalih zapravo -SPRIJECAVA SVETSKI RAT--kojeg su ILUMINATI cijelo vrijeme prizeljkivali a i idu tom CILJU ....ILUMINATI hoce izazvati svjetske ratne sukobe jer zele --REDUZIRATI stanovnistvo i preuzeti potpunu KONTROLU na ljudskim BICIMA...


registracija
24/3/10

bagsy, 07.06.12. 13:40

Činjenica je da gotovo sve zemlje eu-a imaju daleko lošiji standard,da ne kažemo da su u recesiji,otkad su ušle u eu.
EU ništa nije napravila za spašavanje svojih članica od islanda,irske,grčke pa sada i španjolske.Nisu napravili ništa ili nisu znali ili nisu mogli,ali činjenica je da su ove zemlje u problemima.Jedina zemlja koja prosperira na industriji je njemačka a englezi prosperiraru s bankarstvom.
Logično pitanje koje se postavlja,da li su ove zemlje koje su u krizi pravilo kako se riješavaju problemi u eu ili pak iznimke,za iznimke je to ipak previše.
Kako se hrvatska vlast nada eventualnoj pomoći kao buduća članica eu-a? Ima li uopće argumenata za očekivati možebitnu pomoć?
Ako od grka traže hramove kao zalog za kredite,što mogu tražiti od nas?
Kada su se predstavljali argumenti pro i contra eu-a,mnogi nisu vidjeli ove opasnosti.
Nikad nije kasno za pametan potez.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 07.06.12. 14:09

HRVATSKA mora u EU jer smo mi u INTERESU NJEMACA,,,,,,njemci ce po prvi put u povjesti kroz nas HRVATE izaci na Toplo more....bez ispaljenog metka........


registracija
9/11/09

superhik, 08.06.12. 01:00

Spanjolska je posljednja zrtva sukoba bankarskih klanova s dvije strane Atlantika. Zemlja koja ima relativno povoljan vanjski dug od 68% BDP, je umjetno gurnuta u krizu manipulacijom kreditnog rejtinga s ciljem rusenja Eurozone kako bi se tim oslabila Njemacka, koju je tesko direktno financijski oslabiti je je prejaka, pa se onda ide preko najslabijih karika Eura.
Dok se kapitalisti medjusobno potkopavaju Indija, Kina i Brazil se uzdizu. I i Rusiju je Putin vratio na svjetsku scenu brze nego sto se "novi svjetski poredak" nadao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika