07.06.2012. / 14:42

Autor: Hina

SAD kritizira izraelski plan nastavka gradnje naselja na Zapadnoj obali

"Nastavak naseljavanja na Zapadnoj obali potkopava mirovne napore i protivno je izraelskim obećanjima i preuzetim obvezama", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner

IlustracijaIlustracijaSjedinjene Države kritizirale su u srijedu obećanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će dopustiti gradnju nekoliko stotina novih stanova u židovskim naseljima na Zapadnoj obali, upozorivši da će to onemogućiti nastavak mirovnih pregovora.

"Nastavak naseljavanja na Zapadnoj obali potkopava mirovne napore i protivno je izraelskim obećanjima i preuzetim obvezama", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

"Naše stajalište o naseljavanju nije se promijenilo. Ne prihvaćamo legitimitet nastavka izraelskog naseljavanja", dodao je.

Netanyahu je u srijedu obećao gradnju nekoliko stotina stanova u naseljima na Zapadnoj obali kao odštetu za skoru evakuaciju pet zgrada sagrađenih na privatnim palestinskim posjedima u jednom naselju.

Beit El "bit će proširen i tamo će se naseliti 300 novih obitelji", rekao je Netanyahu nakon što je odbačen prijedlog zakona koji bi legalizirao zgrade sagrađene na privatnim palestinskim posjedima u četvrti Ulpana u Beit Elu, u blizini Ramalaha.

Uz to, po medijima, Netanyahu je odobrio prodaju na tržištu zemljišta za gradnju još 551 stana u židovskim naseljima na Zapadnoj obali.

Zadnji izravni pregovori Palestinaca i Izraelaca prekinuti su u rujnu 2010. zbog izraelskog odbijanja da produlji moratorij na naseljavanje Zapadne obale.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 08.06.12. 00:50

Kritizira kao fol, a istovremena financira ta naselja na stetu americkih poreznih obveznika ciji se novci tamo trose.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika