09.06.2012. / 12:04

Autor: Hina

EURO:

Što očekivati od hrvatskih napadača

Slaven Bilić je na EP doveo četvoricu 'topnika' Nikicu Jelavića, Maria Mandžikića, Eduarda da Silvu i Nikolu Kalinića koji je uskočio u posljednji trenutak nakon ozljede Ivice Olića

Nikica JelavićNikica JelavićJedno od najčešćih pitanja koje se provlači uoči početka Europskog prvenstva je - što možemo očekivati od hrvatskih napadača.

Slaven Bilić je na EP doveo četvoricu 'topnika' Nikicu Jelavića, Maria Mandžikića, Eduarda da Silvu i Nikolu Kalinića koji je uskočio u posljednji trenutak nakon ozljede Ivice Olića.

Svi sasvim sigurno neće moći igrati sva četvorica, a iz dosadašnjih treninga hrvatske vrste može se iščitati kako su najbliže prvom sastavu Jelavić i Mandžukić, premda je Eduardo u posljednje dvije pripremne utakmice bio među najboljim igračima. Napadač Šahtara je u posljednja tri mjesec odigrao tek nešto više od 180 minuta. No ozljeda zadnje lože je stvar prošlosti i Dudu spremno dočekuje EP.

"Svi se nadamo mjestu u prvih 11, no odlučit će izbornik. Jelavić je zaslužio mjesto u momčadi svojim igrama, kazao je Eduardo, te dodao - dosta sam radio na fizičkoj spremi, no spreman sam igrati sve. Igramo protiv tri različita suparnika koji igraju tri različita načina igre. Nadam se kako neću biti 'jocker' s klupe."

Od Maria Mandžukića se nekako najviše očekuje. Bit će to njegov prvi izlazak na veliku scenu o čemu je maštao kao klinac.

"Jedva čekam da prvenstvo počne. Sanjao sam kao klinac, a zbog ovakvih trenutaka sam se i počeo baviti nogometom. Nema trene, straha niti pritiska – otkrio je napadač Wolfsburga dodavši kako je konkurencija u ekipa dobrodošla.

"Konkurencija je dobrodošla, to je sport. Treba se izboriti za mjesto u momčadi. Ako će netko biti razočaran što neće igrati od prve minuta morao bi to zadržati za sebe.

Zdravu atmosferu na treninzima hvali i Nikica Jelavić koji je sjajnim igrama u drugom dijelu sezone 'zaludio' navijače Evertona i gotovo preko noći postao njihov ljubimac.

"Ne osjećam nikakvu napetost među napadačima. Svi smo dobri, svi možemo puno dati. Pokušat ćemo napraviti pravi rezultat kao kolektiv, a ne kao pojedinci. Ne možemo na EP-u gledati osobne interese," zaključio je Jelavić.

Hrvatska reprezentacija je na velikim natjecanjima postigla ukupno 29 golova, pri čemu je najefikasniji Davor Šuker koji je zabio ukupno devet golova – šest na putu do svjetske bronce 1998. Godine, te tri na EP-u u Engleskoj 1996.

Na posljednjem velikom natjecanju, Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj od pet golova tri su postigli napadači. Ivan Klasnić je zabio Poljacima i Turcima, dok je Ivica Olić zatresao mrežu protiv Njemačke. Preostala dva gola zabili su Luka Modrić (Austrija) i Darijo Srna (Njemačka

Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj niti jedan hrvatski napadač nije se upisao među strijelce. Na EP-u 2004. godine u Portugalu samo je Pršo zabio pogodak, dok je na SP-u 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji od napadača bio uspješan jedino Olić postigavši pogodak protiv Italije.

Hrvatski napadači su najefikasniji bili u Francuskoj 1998. godine gdje su postigli ukupno osam pogodaka, šest je zabio Šuker, a po jednog Vlaović i Stanić. Na prvom velikom natjecanju na kojem smo nastupili, na Europskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj napadači su postigli četiti pogotka, tri Šuker, a jednog Vlaović.

HRVATSKI NAPADAČI NA EP-u 2012:

Nikica Jelavić (Everton)

Za Rangers 28 nastupa i 17 golova

Za Everton 13 nastupa i 11 golova, 9 u prvenstvu + 2 asistencije - prvi strijelac kluba

Za reprezentaciju (ukupno): 18 nastupa, dva gola

Mario Mandžukić (Wolfsburg)

33 nastupa – 12 golova – 10 asistencija, svih 12 u prvenstvu, uz Helemsa vodeći strijelac kluba

Za reprezentaciju (ukupno): 27 nastupa, 5 golova

Eduardo da Silva (Šahtar)

22 nastupa, 11 kao rezerva 7 golova – 5 u prvenstv, dva u kupu

Za reprezentaciju (ukupno): 45 nastupa, 22 gola

Nikola Kalinić (Dnjipro)

19 nastupa, 10 golova - za Dnjipro protekle sezone

Za reprezentaciju (ukupno) - 13 nastupa, 5 golova

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika