10.06.2012. / 09:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Španjolski poziv u pomoć:

100 milijardi za spašavanje banaka

Diplomatski izvori upoznati s tijekom konzultacija objavili su kako je tijekom 2,5 satnih pregovora upravo uloga MMF bila predmetom najžučnijih razgovora. Španjolska je željela svesti ulogu te institucije na minimum

Španjolska, četvrta ekonomija eurozone tražit će europsku financijsku pomoć za svoj bankarski sektor, rekao je ministar gospodarstava Luis de Guindos nakon telefonskih konzultacija zemalja eurozone koje su odgovorile da su spremne pozitivno odgovoriti i posuditi Španjolskoj do 100 milijardi eura, prema priopćenju objavljenom nakon tih konzultacija.

Financijska će pomoć biti usmjerena u fond za dokapitalizaciju bankarskog sektora, a španjolska vlada će biti odgovorna za taj zajam.

Guindos je rekao da će pomoć ići u bankarski sektor bez uvjeta novih strogih mjera štednje.

Eurozona je izjavila da je spremna pozitivno odgovoriti na španjolsko traženje pomoći i spremna joj je posuditi do 100 milijardi eura, prema priopćenju objavljenom nakon sastanka euroskupine.

"Euroskupina je informirana da će španjolske vlasti vrlo brzo formalno tražiti pomoć i spremna je pozitivno odgovoriti na taj zahtjev", naveo je taj forum u priopćenju.

Najveća 'svađa' o ulozi monetarnog mastodonta

Međunarodni monetarni fond u subotu je objavio kako je spreman pomoći u praćenju financijske pomoći kojom će eurozona spasiti posrnule španjolske banke te je ocijenio da je predviđeni iznos izdašan.

"MMF je spreman, na poziv članica Euroskupine, poduprijeti provedbu i pratiti financijsku pomoć putem redovitih izvještaja", napisala je direktorica Fonda Christine Lagarde u priopćenju objavljenom nakon telefonskih konzultacija 17 ministara financija eurozone na kojima je usuglašeno da će se na raspolaganje Španjolskoj staviti iznos do 100 milijarda eura.

Diplomatski izvori upoznati s tijekom konzultacija objavili su kako je tijekom 2,5 satnih pregovora upravo uloga MMF bila predmetom najžučnijih razgovora. Španjolska je željela svesti ulogu te institucije na minimum i na kraju je dogovoreno da će MMF pomoći u nadziranju reformi španjolskog bankarskog sustava.

'Strukturne reforme', 'proračunska konsolidacija'...

Europska komisija je izjavila u subotu da je sigurna da će Španjolska povratiti povjerenje tržišta.

"Zahvaljujući dubinskom resktrukturiranju financijskog sektora i pokretanju strukturnih reformi te proračunskoj konsolidaciji, sigurni smo da će Španjolska povratiti povjerenje ulagača i tržišta i stvoriti uvjete za stalni rast i otvaranje radnih mjesta", napisali su u priopćenju predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za gospodarske poslove Olli Rehn.

Ministri financija Francuske Pierre Moscovici i Njemačke Wolfgang Schauble pozdravili su sporazum u eurozoni o pomoći Španjolskoj za dokapitalizaciju njezinih banaka i ocijenili da se radi o "jakom znaku solidarnosti i "dobrom putu", prenosi AFP.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 10.06.12. 14:01

Spasiti će ih kreditima. Je baš. Pravi prijatelji Španjolske. Svakom siromahu možeš dati kreditnu karticu i problem riješen. Tko će to moći vratiti je duga stvar. scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika