Objavljeno u Nacionalu br. 345, 2002-06-26

Autor: Norman Müller

Top stipendije

Deset vodećih po izboru Nacionalovih čitatelja

Najbliži osmoj stipendiji zasad je Marko Markovljević

Suzana Varga, trenutno je po izboru čitatelja među prvih deset, a po izboru žirija među pedesetSuzana Varga, trenutno je po izboru čitatelja među prvih deset, a po izboru žirija među pedesetSvaki dan u Nacionalovu redakciju stižu glasački kuponi u sklopu akcije stipendiranja studenata. Najbliži osmoj stipendiji zasada je Marko Markovljević. Radi se o studentu koji je ušao i u uži izbor od 50 finalista čije dokumente baš ovih dana pregledava stručna komisija. Malo smo zavirili u njegovu dokumentaciju. Radi se o mladiću iz Gunje, malog mjesta iz Bosne i Hercegovine. Tamo je završio osnovnu školu te u Zagrebu upisao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i stupio u sjemenište na Šalati. Nakon srednje škole, vođen željom da postane svećenik, upisao je studij teologije u Đakovu. Trenutno je na četvrtoj godini studija i sjemenišne formacije koja traje šest godina. Dosada je položio 56 ispita, od čega samo dva vrlodobrim, a ostale odličnim. Prosjek ocjena mu je 4,96. Bezuspješno smo pokušavali stupiti u kontakt da ga priupitamo o njegovim glasačima. Drugi simpatizer je Davor Nikolić koji kaže: “Ovo je vrhunska akcija za vrhunske studente i drago mi je što sudjelujem. Ona je ujedno i poticaj svima nama da se trudimo i da što više sudjelujemo u raznim vannastavnim aktivnostima kako bismo postali zreli i sposobni mladi ljudi, nositelji hrvatske budućnosti. Mlađim kolegama studentima poručujem da nastoje studentski život obogatiti angažmanom u studentskim udrugama i raznim projektima, jer tako se uče razmišljati, suočavaju se s različitim mišljenjima i stavovima i potiču vlastitu kreativnost. Priznajem, ova bi mi stipendija dobro došla jer je 4000 kn mjesečno ravno jack potu! Draga obitelji i prijatelji, šaljite kupone! Častim ako pobijedim! Davor Nikolić je student četvrte godine ekonomskog fakulteta, smjer financije, u Zagrebu. Dobitnik je triju dekanovih nagrada, bio je demonstrator iz statistike, a trenutno je iz mikroekonomije. Prosjek ocjena mu je 5,00. Ali i lobiranje mu izgleda dobro ide.
Splićanka Pačko Kajana na muzičkoj je akademiji u Zagrebu, studira violončelo. Sudjelovala je na brojnim natjecanjima i osvojila više nagrada. Treći je po broju pristiglih glasova. Bedić Stjepan, apsolvent aeronautike. Budući civilni pilot je zbog ljubavi prema zrakoplovima visoko motiviran za učenje. Zanimljivo je da u slobodno vrijeme radi na projektu gradnje akrobatskog dvokrilca. Natječe se i u preciznom slijetanju. Njegova biografija je sve, samo ne obična. Sagita Mirijam Sunara iz Seget Vranjica također je među vodećima. Studentica je treće godine Umjetničke akademije u Splitu, smjera konzervator – restaurator. Prosjek ocjena joj je 4,875. Šesta, Bačan Jelena iz Varaždina, studentica je PMF-a u Zagrebu. Iako je brucošica, također se prijavila za osmu stipendiju. I Suzana Varga je jedna od pedeset finalista. Ova studentica pete godine stomatologije s prosjekom 5,00, ispričala nam je kako joj često dolaze kolege s glasačkim kuponima, a šalje ih i brojna rodbina.
Suzana Varga – Uz opasnost da ću zvučati stereotipno, moram reći da je akcija super!!! Svota novca koja je u igri, svakako će omogućiti onima koji osvoje stipendiju kvalitetnije i lakše studiranje, a novim generacijama studenata bit će poticaj za učenje i stvaranje. Sukladno tomu, nadam se da ovo neće biti izoliran slučaj te da će se i u buduće razne tvrtke uključivati u slične projekte. Drago mi je što sam još uvijek studentica i što sam se imala priliku uključiti u ovaj natječaj. Nadam se da će nešto slično biti ostvareno i za poslijediplomske studije, što bi dalo još kvalitetniji visoko obrazovani kadar. Sve u svemu, izričem pohvale organizaciji i nadam se da ću i ja biti jedna od onih koji će upasti u grupu od sedam najboljih.
Tu je i Josip Jularić, na osmom mjestu s 33 glasa. Naviknut je na natjecanja i dobro mu idu. Naime, bavi se atletikom i dosad je devet puta bio prvak Hrvatske u različitim dobnim kategorijama. Osvojio je i desetak srebrnih i brončanih medalja. Više puta je rušio nacionalne rekorde od kojih neki i danas stoje. Sprema se i za Olimpijadu. Student je Kineziološkog fakulteta. Zanimljiv je slučaj i Nine Šegote, još jedne ekonomistice. Ona primjerice nije ušla u uži izbor od 50 finalista, a kako kaže odustala je i od glasovanja, međutim, njeni prijatelji očito nisu, jer je među vodećima. Izgleda da se razvija neko natjecanje među fakultetima i sveučilištima. Svi žele imati svoje top stipendiste.
Nina Šegota – Top stipendija za top studente velik je korak prema razvitku čitave države i njena gospodarstva jer će zasigurno potaknuti mnoge tvrtke, poduzetnike i organizacije da učine isto, da motiviraju studente za još uspješniji i učinkovitiji rad na fakultetu i izvan njega. Investiranje u mladu inteligenciju ima efekata na prosperitetnu budućnost ove zemlje pa tako i svih njenih stanovnika te je preduvjet za sprečavanje “odljeva mozgova”. Nadam se da će se zbog takvih poticaja umanjiti želja mladih da poslije studija odlaze u inozemstvo. Drago mi je da je i onima koji nisu izabrani kao finalisti natječaja pružena prilika da osvoje stipendiju putem glasovanja preko kupona. Ako ništa drugo, tako ću barem vidjeti koliko ljudi poznajem i koliko imam prijatelja, kojima se ovom prilikom zahvaljujem.
Na desetom mjestu je Ana Ban s 24 pristigla glasačka kupona. Studentica je Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti u Splitu. Nije ušla među finaliste, ali kuponi pristižu.
To su bili vodeći studenti u trci za osmu stipendiju. Još je nekoliko kupona ispred Vas do 22.srpnja, dana kad će biti objavljena imena dobitnika. Stoga glasujte za svoje favorite. Svi ostali imaju prigodu prijaviti se za obavljanje prakse u jednom od najboljih hrvatskih poduzeća. Studenti, iskoristite prilike.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika